Заземяване в частна къща - схеми на свързване, най-добри идеи за разположение и монтаж. 75 снимки на заземяване на многоетажни и едноетажни сгради

Какво е заземяване? Тази връзка с парцела на различни елементи от инсталираното електрическо оборудване, направени самостоятелно. Основната цел е ефективна защита срещу възможните ефекти на електрически ток в случай на неочаквана повреда на всеки домакински уред.

Какво е заземително устройство?

Всеки ден експертите подчертават важността на правилно инсталирана система за заземяване и, без да споменаваме сериозната опасност от токов удар в къща, която не е била предварително свързана към заземителен контур, струва си само да подчертаем за всички факта, че правилно изпълнената схема на заземяване в частна къща е необходима за безопасно живеене в нея.

Ето защо е по-добре да платите веднъж за изпълнението му, отколкото по-късно да се опитвате да възстановите къщата, например след пожар.

Как може да се подреди контур?

Контурът на всяко заземяване се състои от две системи: вътрешна, външна. В разпределителното табло се комбинират два маршрута.

Външната част се състои от електроди, вкопани директно в почвата и свързани помежду си с метални пластини. От конструкцията задължително се отстранява метална гума, която по-късно трябва да бъде пренесена до основния щит.

Вътрешното устройство на този тип защита най-често се състои от огромен брой различни проводници, които произхождат от корпусите на мощни домакински уреди. Всички активни контакти са свързани помежду си в една шина, разположена вътре в щита.

Шината е свързана към плочата с помощта на предварително подготвен меден кабел с необходимата секция. Струва си да се отбележи, че кабелът е фиксиран към самия метал с помощта на болтова връзка.

Използването на каквито и да е сложни инженерни решения няма да бъде полезно, следователно, след като разгледате снимката на заземяването в частна къща, можете да направите всичко сами. Всичко, което ще се изисква от вас, е да следвате точно инструкциите или съветите на специалисти.

Какви материали ще са необходими?

  • Метален ъгъл от неръждаема стомана/стоманена водопроводна тръба/фитинги/правоъгълен профил;
  • Няколко метални ленти 120х4 см с дебелина не по-малка от 4 мм;
  • Метална лента, например неръждаема стомана;
  • Меден проводник;
  • Болт M10/M8.

Процес на избор и маркиране на място

Мислейки как да направите заземяване в частна къща, заслужава да се отбележи, че най-добре е инсталирането на веригата да се извърши близо до сградата, но при спазване на основните правила. Поради минималната дължина на всяка свързваща "линия", ще имате възможност значително да спестите от консумативи.

Освен това в бъдеще няма да има абсолютно никакви затруднения при извършването на обичайните дейности, като например оформяне на цветни предни градини или полагане на всички необходими инженерни комуникации.

Как се прави изчислението?

След като сте започнали да правите заземяване в частна къща със собствените си ръце, много често е трудно да направите сами точни изчисления, тъй като няма необходимите знания. Това се дължи на факта, че се използва доста сложна формула за извършване на изчисления с огромен брой различни коефициенти, всеки от които е отговорен за влажността на почвата или, например, свойствата на почвата.

Ще бъде възможно да се получат тези коефициенти само след извършване на сложни изчисления и анализи, които във всеки случай ще изискват определени квалификации от човек, който реши да направи заземително устройство в частна къща.

Обръщайки се към господаря в тази ситуация, трябва да сте готови да понесете впечатляващи разходи на този етап.

Когато извършвате правилното заземяване на частна къща, е много важно да не нарушавате основните правила.

Първо, нито един проводник не трябва да се свързва към металния тръбопровод на инженерни комуникации.

На второ място, експертите забраняват използването на каквито и да е бои и лакове за покриване на дори елементи на веригата.

Трето, не можете да използвате "неутрален" проводник за свързване на самозаземяване.

Четвърто, заземителните електроди от хоризонтален тип, както и съединителите, не трябва да се намират отгоре, тъй като само в крайни случаи може да се използва заземяване.

Снимка на заземяване в частна къща

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор