Скрито електрическо окабеляване - съвети за полагане и инструменти за откриване (110 снимки)

Работите по инсталирането на скрито окабеляване се извършват в началния етап на изграждане на помещения. Тази опция е приемлива в жилищни сгради и апартаменти, където трябва да скриете голям брой проводници от очите. Можете да ги скриете в стени, под пластмасови панели, окачени тавани, подове, в гъвкави ръкави и технологични кухини, предвидени от плана.

Предимства и недостатъци

Основните предимства на такова окабеляване включват: естетичен ремонт, пожарна безопасност, електрическа безопасност и дълъг експлоатационен живот, поради липсата на постоянно механично напрежение.

Едно от предимствата, същевременно е и недостатък - ограничен достъп до скрити електрически инсталации. Недостъпността в случай на неизправност или счупени проводници ще доведе до нов козметичен ремонт.

Можете да повредите проводниците съвсем случайно, забравяйки къде се намират. Не си струва отново, без да знаете, да пробивате с перфоратор, за да окачите картина, огледало или телевизор в апартамента си. Към днешна дата има устройства, които ви позволяват да определите местоположението на скритите проводници почти до милиметър.

Друго неудобство на скритото окабеляване е, че местоположението на контактите, лампите и ключовете трябва да бъде обмислено предварително, което означава, че ще трябва да съставите подробен план за поставяне на мебели и уреди в стаята, в противен случай може да не е практично и слабо функционален.

Според PUE напречното сечение на проводника по този начин на полагане трябва да бъде по-голямо, отколкото при отворено. Ако къщата ви е дървена, е необходимо да осигурите защита с тръби, тави или други налични средства, за да осигурите пожарна безопасност.

Съвети за полагане на кабели и технология за вграден монтаж

Правилната технология на окабеляване включва няколко етапа. Първият определя метода на разклоняване на кабелите: кутия или мъниче.

Първият вариант включва полагане на един кабел по цялата дължина на жилищната площ. Връзката се осъществява в кутия, от която един проводник отива в различни стаи.

Ако използвате втория тип, тогава за основа се вземат два проводника, единият от които се използва за гнезда, а другият за осветление. След това определете местоположението на лампите и кутиите за ключове.

Когато полагате кабела, трябва да имате предвид няколко точки. Спусканията или изкачванията се извършват строго перпендикулярно на пода, разстоянието до вратите и прозорците трябва да бъде най-малко 10 см, а до тавана - 15 см, препоръчително е да не се допуска пресичане на кабели. Преследването на носещи стени е забранено и ако е необходимо, подредете окабеляването върху тях, то е скрито под мазилката.

Монтажни материали

Правилно подбраните материали ще ви помогнат да направите висококачествено окабеляване. Кабелът трябва да се използва с меден проводник с напречно сечение 2,5 mm. За осветителна мрежа с ниска мощност трябва да се използва алуминиева сърцевина. Напречното му сечение е 1,5 мм. VVG и PVA могат да се считат за оптимално съотношение цена и качество.

Щити, контакти и ключове от различни видове са подходящи за организиране на електрическо окабеляване. Кутиите се избират въз основа на вида на стените.

Направи си сам скрито окабеляване

Как да направите скрито окабеляване със собствените си ръце? Отговорът на този въпрос трябва да започне с изготвянето и обмислянето на схемата. Това ще ви помогне не само да определите хода на действие, но и ще бъде полезно в бъдеще, за да знаете къде ще бъдат положени кабелите.

Първата стъпка е да инсталирате разпределителен уред на кабелния вход в апартамента. Ако в стаята има мазилка, тогава проводниците могат да бъдат фиксирани върху нея или положени по стените и затворени с цокъл. Най-надеждният начин обаче е полагането в браздите.

Дълбочината на стробоскопа трябва да побира всички кабели и място за мазилка. Обикновено е до 10 мм. Местата за гнезда се изрязват в стените с перфоратор.

Ако искате допълнително да защитите окабеляването, тогава трябва да направите кабелен канал в стробоскопа и да опънете проводниците през жицата. В друг случай те просто са прикрепени отвътре с алабастър.

Проводниците завършват с букси. На последния етап стробът е измазан. В интернет можете да намерите много примери със снимки на скрити електрически кабели, които ще ви помогнат при подготовката на вериги, материали и монтаж.

Ако е възможно да направите окабеляване в тавана или пода, това значително ще опрости задачата и разходите за труд. В този случай окабеляването се поставя в специални кутии, като по този начин се осигурява лесен достъп до кабела в случай на счупване.

Характеристики на подреждане в дървена къща

Полагането на проводници върху дървени повърхности е забранено и затова е необходимо кабелът да се отдели от запалимата конструкция. За да направите това, използвайте метален маркуч или пластмасови тръби. Последните са краткотрайни и не са защитени от гризачи.

Пълненето на тръбите трябва да бъде не повече от 40 процента, а дебелината на стената им зависи пряко от напречното сечение на кабела.За мед, с диаметър на сърцевината 4 мм - това е 2,8 мм, до 10 мм -3,2 мм, до 35 мм - 4 мм.

При използване на алуминиева сърцевина изискванията са наполовина. Гнездата трябва да бъдат поставени в метални гнезда. Всички метални елементи са заземени, а щитовете изискват превключватели и прекъсвачи.

Съвет

Според противопожарните правила има поне 1 контакт на всеки 6 m2, ако е кухня, тогава 3;

  • Гнездата обикновено се поставят на височина 1,5 м от едната страна в целия апартамент;
  • Ако окабеляването е ново, то трябва да бъде свързано към външни комуникационни мрежи. Това изисква присъствието и разрешението на специалисти;
  • Препоръчително е да използвате един и същи тип кабели за монтаж - или стоманени, или метални;
  • При изчисляване на дължината на кабелните продукти трябва да се вземе предвид маржът за гнезда и ключове.

Снимка на скрито електрическо окабеляване

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор