Прожектори - съвети за избор, характеристики на дизайна и монтаж (120 снимки)

В интериора на модерен апартамент прожекторите заемат много важно място. Те не само осигуряват необходимото качество на осветлението, но и украсяват помещенията и често действат като неразделен елемент от интериора, декорирайки го или отделяйки функционални зони. Какви разновидности съществуват и как да го монтирате правилно, ще кажем в тази статия.

Осветителни тела за окачени тавани

Разновидностите на тези устройства и тяхната приложимост зависят от вида на таванната конструкция, както може да се види на снимката на прожекторите. Ако ще ги монтирате върху повърхност от гипсокартон, тогава е препоръчително да оцените предварително целта на такава система:

  • цялостна подмяна на основното осветление;
  • интериорна декорация;
  • подреждане на комбинирана светлинна система и зониране.

При конструкция от гипсокартон крепежите се закрепват с помощта на пружинни крака, които се фиксират отвътре. Ето защо е необходимо предварително да се предвиди свободното пространство между подовата основа и гипсокартона - за различните модели са необходими 20-100 mm.

И като материал за производство са подходящи различни модификации, например от алуминий, неговите сплави или щампован метал.

Популярни сортове

Когато разработвате проект за интериорен дизайн на апартамент, трябва предварително да вземете решение за видовете осветителни тела, които ще се използват в различни стаи и помещения. Например, в зависимост от метода на инсталиране, има:

Вградени тела - цялата основна част на конструкцията е разположена зад повърхността на тавана, а върху самата повърхност от гипсокартон е монтиран само декоративен компонент. Преди монтажа е необходимо да се направи дупка в листа в съответствие с диаметъра на седалката.

Надземни тела - монтирани на тавана с помощта на самонарезни винтове, като направеният отвор е необходим за окабеляване.

Дизайнът се различава в посоката на светлинния поток. Устройствата могат да бъдат въртящи се с осветление под избран ъгъл и невъртящи се, когато потокът върви вертикално надолу.

Можете да избирате модели с един патронник или продукти от карданен тип с множество патронници. Последният вариант ще бъде по-масивен по размер.

Избор на крушки

Важно е не само да изберете правилния дизайн, но и да изберете най-качествената лампа за тях. За тези цели се използват халогенни, LED, живачни енергоспестяващи. Често се препоръчват обикновени огледални лампи с нажежаема жичка.

Когато вземате решение, не последният параметър е степента на отопление. В края на краищата, високата температура често води до нагряване на довършителния материал и неговата деформация. В същото време защитното уплътнение частично решава проблема, тъй като нагрятият въздух може да се натрупа зад таванното пространство.

Халогенните лампи прегряват доста силно и не са много икономични. Те се използват за създаване на мощен светлинен поток или за осветяване на интериора.

LED светлините са чудесен вариант. Те са безопасни, имат дълъг експлоатационен живот, а използването на димер ви позволява да регулирате осветлението. Живачните лампи са икономични, но параметрите на светлината не са много приятни за окото.

Модели за опънати конструкции

Такива лампи имат стойка, която е монтирана на основната повърхност на тавана. С негова помощ можете да зададете необходимата височина на фиксиране. При избора те се ръководят от същите принципи, както в предишния случай, но има някои характеристики.

Напрегнатите конструкции имат температурна граница от 80 градуса. Следователно, трябва да закупите лампи от плат или филм с мощност съответно до 60 W и 40 W. За халогенни проби лимитът е наполовина по-малък.

Светлината от устройството е насочена вертикално надолу и за борба с прегряването е препоръчително да използвате огледално покритие или черни колби. Седалката трябва да бъде здраво фиксирана с пръстен с необходимия диаметър.

Когато отговаряте на въпроса кои прожектори са по-добри, препоръчително е да се съсредоточите върху доказани марки на известни производители.

Монтажни характеристики

За да инсталирате осветително устройство в окачена конструкция, трябва първоначално да маркирате мястото, да проведете окабеляване с гофрирана защита и да го закрепите. След това с помощта на корона и свредло се изрязва отвор с определен диаметър в гипсокартон или пластмасов панел.

Когато седалката е готова, осветителното тяло трябва да бъде свързано към окабеляването, затегнете скобите, натиснете тялото на осветителното тяло и освободете ключалките. Краката притискат конструкцията към вътрешната страна на тавана.

За да се сведе до минимум нагряването, препоръчително е да се използва уплътнение от топлоизолационен тип, например паронит. Поставя се между наслагването и тавана.

Монтажът на прожектори под опънати тавани също започва с маркировки. След това се подготвя мястото за кацане. На окачването е дадена U-образна форма с вертикални ленти, огънати за регулиране на височината.

В краищата на плочите се правят завои на 90 градуса и към тях е прикрепен квадрат от шперплат с изрязан отвор. Диаметърът трябва да позволява на осветителното тяло да преминава свободно, но в същото време да фиксира ограничителя.

Изградената платформа трябва да бъде притисната към тавана. След инсталирането на опъващата конструкция тази платформа трябва да е на няколко милиметра зад нея. След опъване на платното, местата се маркират, а към повърхността се закрепва PVC пръстен. Диаметърът му трябва да бъде по-малък от външната облицовка.

Вътре в пръстена се изрязва дупка и се извеждат проводници за свързване. PTFE пръстенът предотвратява контакта между лампата и платното. Локалното осветление с помощта на прожектори ви позволява да създадете уникален интериор в стаята, без да губите качеството на светлинния поток.

Снимка на прожектори

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор