Напречно сечение на проводника - съвети как да определите оптималния параметър и да определите чрез маркиране (80 снимки)

Когато извършвате електрически работи в апартамент или селска къща, трябва да се обърне голямо внимание на използваните материали. На първо място, трябва да изберете правилните електрически проводници. Те се избират въз основа на няколко фактора. Най-важното от тях е тяхната площ на напречното сечение.

Този преглед описва подробно стъпка по стъпка как да изберете секцията на проводника в зависимост от тока и мощността на натоварване в мрежата. Правилният избор на кабел определя надеждността и издръжливостта на електрическата мрежа.

Изборът на материал за електрическо окабеляване

Електрическите проводници за домашно окабеляване могат да бъдат произведени от два метала: алуминий и мед. Тези метали имат своите предимства и недостатъци.

Нека разгледаме свойствата на алуминия. Този метал е по-лек, има по-малка маса, проводникът е по-евтин да се направи от алуминий, отколкото от мед. Тук заслугите му свършват.

Алуминият има редица недостатъци. Той има почти един и половина пъти по-високо съпротивление в сравнение с медта, така че алуминиевата тел изисква по-голямо напречно сечение в сравнение с медната тел. Този метал лесно се окислява и затова е покрит с тънък оксиден филм, който не провежда ток. Този филм може да причини опасно нагряване на кабела в точката на свързване.

Проводник, изработен от този метал, е крехък и може да се счупи след няколко огъвания. Това затруднява ремонта на електрическото окабеляване.

Алуминият беше широко използван преди много десетилетия, по време на Съветския съюз. Все още може да се намери в стари апартаменти. Настоящите правила за инсталиране на електрически инсталации не препоръчват използването на алуминий при подреждането на окабеляване и кабелни линии с напречно сечение по-малко от 16 квадратни милиметра. Тоест, желателно е да направите цялото домашно окабеляване от медни проводници.

Трябва да се отбележи, че медта и алуминият не са съвместими един с друг. Те не могат да бъдат усукани заедно. Връзката на тези два метала е възможна само чрез желязо. Това трябва да се вземе предвид по време на монтажа.

Избор на сечение на проводника

Диаметърът на проводника се определя от тока и товара, който ще бъде свързан с него за дълго време. Максималният ток, влизащ в апартамента или частната къща, се определя от организацията, предоставяща услуги за доставка на енергия.

Най-често срещаният допустим ток за апартаменти е 25 ампера. Съответно домашното окабеляване трябва да издържа на такъв ток. В същото време за някои линии в апартамента може да е по-малко. Например за осветителни линии можете да изберете по-тънък проводник.

За организиране на захранването се използват по-дебели проводници. Например, за да свържете климатик или електрическа печка, специален електропровод се пуска директно от електромера. Консумираният ток и мощност се определят от паспортните данни на оборудването.

В същото време си струва да се има предвид, че обикновените битови контакти могат да бъдат свързани към товар със сила на тока не повече от 10 ампера. За големи токове се използват специални гнезда.

Има много прост отговор на въпроса как да се изчисли напречното сечение на проводника: 1 квадратен милиметър меден проводник е предназначен за 10 ампера, а подобно напречно сечение на алуминиев проводник може да издържи ток от 8 ампера. В характеристиките на проводниците е посочена точно площта на сечението му, а не неговият диаметър.

Проверка на площта на проводника

След като сте решили вида и диаметъра на проводника, си струва да проверите неговите характеристики при закупуването му. Това е необходимо, тъй като производителите намаляват напречното сечение на медния проводник и неговата изолация, за да спестят пари. В същото време се посочва, че продуктите отговарят на всички стандарти и се произвеждат в съответствие с GOST.

Продукти с това качество най-често се намират на строителните пазари, а не в специализирани магазини. Продават го на много атрактивни цени. За да проверите кабела, можете да използвате микрометър или шублер, като закупите малко парче кабел за това или като се съгласите с продавача за проверка.

Ако няма такъв инструмент, тогава можете да навиете дузина завъртания на почистения проводник на отвертка, да измерите общата дебелина с линийка и да разделите получената стойност на броя на завъртанията. Ако кабелът е многожилен, тогава можете да намерите дебелината на едно ядро ​​и да умножите.

След като определите диаметъра на жицата, лесно можете да намерите нейната площ на напречното сечение. Площта на проводника е равна на квадрата на диаметъра, разделен на 4 пъти числото pi, равно на 3,14.

Можете да използвате по-проста формула: площта на напречното сечение е равна на квадрата на диаметъра (двоен продукт), умножен по 0,785.

Площта на напречното сечение се увеличава пропорционално на квадрата на диаметъра и нараства много силно с увеличаването му: медна жица с диаметър 1 mm има площ на напречното сечение 0,785 mm2 и издържа на ток от 10 ампера, а проводник с диаметър 2 mm вече има площ на напречното сечение, равна на 3,14 mm2 и издържа на ток от 30 ампера.

Правилният избор на кабела и надеждната му връзка с други елементи на електрическата инсталация е ключът към пожарната безопасност на помещенията. Неправилният избор на кабели може да доведе до прегряване и пожар.

Окабеляването продължава много години, така че не трябва да пестите от него. За да направите това, е необходимо да изберете с малък резерв жицата на желаната секция, като използвате таблиците или като извършите независимо, напълно просто изчисление.

Снимка на проводници от различни секции


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор