Кран в кухнята - съвети как да изберете правилния модел. 100 снимки на нови продукти за сезона

В кухнята човек консумира значително количество вода, отваряйки и затваряйки кухненския кран около двеста пъти на ден. Ето защо, когато купуваме мивка и аксесоари за тази стая, очакваме те да издържат дълго време. Изборът на кран за кухнята е доста труден, тъй като днес се продават огромен брой модели, които се различават по цена, външен вид, конструкция и дизайн.

Видове кухненски кранове

Обичайно е да се разграничават следните видове кранове в кухнята:

Двувентилна (кран-кутия). Това е най-простият тип кран, където се използват отделни кранове за отваряне на топла и студена вода. Самият механизъм може да има червячно или керамично дизайнерско решение.

Предимствата на смесителя с два клапана са ниска цена, прост дизайн и поддръжка. минуси:

  • неефективност;
  • неудобство при регулиране на водата;
  • ако е необходимо, е трудно да се избере подходящата версия на кутията на крана.

Едноръкохватка. Налягането в такива конструкции се регулира чрез преместване на дръжката във вертикална посока, а температурата - в хоризонтална посока. Едноръкохватковите кухненски кранове се считат за най-често срещаните. Те са икономични, удобни и функционални.

Отрицателната страна е бързото износване на уплътнението и високата цена. Ремонтът на продукти от този тип изисква да се свържете със специалисти.

В зависимост от метода на смесване на водата се разграничават топкови и дискови смесители. В устройства със сферичен механизъм водата се подава през топка, оборудвана с няколко отвора.Преместването на дръжката завърта топката, като по този начин регулира налягането и температурата на водната струя.

Принципът на работа на дисково устройство е подобен на принципа на работа на керамична кранова кутия. Основните елементи на дизайна от дисков тип са подвижните и неподвижни плочи с отвори. Характеристиките на водния поток зависят от зоната на тяхната комбинация.

Що се отнася до вида на корпуса, се разграничават ляти и ротационни модели. Лятият корпус е оборудван с лост за управление, който може да се постави както отстрани, така и отгоре.

Електронни (безконтактни). Това е най-модерният и скъп тип смесители. Водата се подава при предварително определена температура чрез поставяне на ръка под фотоклетката. Днес се произвеждат два вида безконтактни устройства - летливи (работещи от мрежата) и автономни (от батерии).

Когато купувате електронен кухненски кран, по-добре е да изберете модел, оборудван с функция за ръчно управление. Основното предимство на безконтактните устройства е икономичната консумация на вода, а основният недостатък е високата цена.

Що се отнася до материала, съвременните кранове могат да бъдат изработени от керамика, пластмаса или метал. Емайл, хром и неръждаема стомана могат да действат като покрития.

Разделяне по метод на инсталиране

В днешно време кухненските кранове се класифицират и според вида на фиксацията. Кой е най-добрият кухненски кран? Изборът на един или друг модел зависи от мястото и начина на закрепване на крана. Налични са следните опции за инсталиране на устройството:

  • в отвора за миене. Най-популярният и прост тип закрепване.
  • В плота. Този случай изисква предварително пробиване на отвор за диаметъра на устройството. Този метод може да се използва за инсталиране на продукти от тип клапан, лост и сензор с въртящи се чучури.
  • В стената. Тази опция е подходяща само за монтиране на специални устройства с масивен корпус.

Тънкостите на чучура

Както може да се види от снимката на кухненските кранове, те се различават от продуктите, предназначени за банята, в конфигурацията и размера на чучура. Тези параметри са от голямо значение. От тях зависи ергономичността и естетиката на дизайна като цяло.

Оптимално, ако потокът вода от чучура попадне в центъра на купата за миене. Чучурът може да бъде висок, много висок и нисък. Експертите съветват да изберете златната среда.

Не забравяйте да изберете купа, подходяща за размерите на избрания миксер. Ако имате затруднения с това, купете целия комплект наведнъж.

Ако сте професионален готвач, тогава имате нужда от професионална мивка. Изтеглящ се кухненски кран е идеалното решение за вас.

Фото миксер в кухнята


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор