Свързване на флуоресцентни лампи - схема на свързване и характеристики на избора на стартер (75 снимки)

Флуоресцентните лампи се използват най-често в промишлени помещения, магазини, оранжерии и складове. Те започнаха да ги купуват за къщата само с появата на проби с база E27. С цялата ефективност е доста трудно да се създаде оптимален режим на тяхната работа без допълнителни устройства, например, когато става въпрос за паралелно свързване на флуоресцентни лампи. Ще се опитаме да разберем характеристиките на този процес.

Принцип на действие

Лампата е колба, в която се изпомпва инертен газ аргон с живачни пари. Дизайнът има анод и катод. Между тях възниква разряд, в резултат на което в момента на стартиране възниква пожар.

Нагрятите живачни пари започват да излъчват инфрачервено сияние, което не е достъпно за човешкото око. За да се преведе светенето в необходимия диапазон, стените на колбата са покрити със специален фосфор. Той се активира и започва да излъчва подходяща за окото светлина.

Въпреки това, изпаряването на живачните пари изисква напрежение, различно от това, което е налично в конвенционалната мрежа. Начините за свързване на флуоресцентни лампи са по-сложни.

В допълнение към електродите се пускат допълнително инсталирани електронни и електромагнитни баласти. Те стимулират появата на желания скок на напрежението и гарантират липсата на неговото неконтролирано нарастване по време на работа.

Използване на стартери

Необходим е стартер за работа на лампи с електромагнитен тип баласт. Той осигурява верига във веригата. В резултат на това електродите се нагряват и възниква запалване.След нагряване до необходимото ниво веригата се отваря, аргоновата междина се пробива.

Но индукторът в момента на затваряне на електродите ограничава тока до желаното ниво, допринася за генерирането на импулс на напрежение за повреда и също е важен фактор за стабилността на разряда.

За да свържете лампата, трябва да свържете стартера паралелно към неговия вход. За да направите това, използвайте само един щифт от всяка страна на колбата. Към останалите контакти на лампата е свързан дросел. Паралелно трябва да се включи и кондензатор, който компенсира реактивната мощност и намалява смущенията.

На снимката на свързване на флуоресцентни лампи можете да видите верига с електромагнитен баласт. Тя има много недостатъци:

  • дълго запалване;
  • пулсация;
  • наличието на шум;
  • няма стартиране при ниски температури.

Следователно използването на модели с електромагнитни баласти вече е ограничено. Препоръчва се използването на по-ефективни устройства.

Работа без стартер

Свързването на флуоресцентни лампи без стартер се извършва с помощта на електронен тип баласт. Тъй като такава лампа е източник на осветление с индикатор за отрицателно съпротивление, електронният баласт играе ролята на преобразувател. Силните токове могат да развалят осветителното тяло, така че баластът ограничава напрежението и го поддържа в необходимия диапазон.

Тази схема има достойнства. Първо, крушката не мига. Второ, няма шум по време на работа. Трето, осветителното устройство остава в работно състояние много по-дълго. Четвърто, електронният баласт е по-компактен в сравнение с дросела.

Електронният баласт е блок с клеми. Вътре в кутията има дъска. Компактността на устройството позволява да се използва в лампи от всякакъв размер.Когато избирате електронен баласт, можете да изберете устройство за желания брой лампи и тяхната мощност.

Първият и вторият контакт на баласта трябва да бъдат свързани към двойка изходи на лампата, а третият и четвъртият към втората двойка. След това трябва да се приложи напрежение към входа, лампата ще работи.

Връзка за две лампи

За да свържете две луминесцентни лампи, е необходимо да свържете стартово устройство паралелно към всички линейни осветителни тела.

Контактът се осъществява на два щифта, всеки от които е разположен от различни страни на крушката. Останалите контакти се използват за свързване на индукционния дросел. Те ще бъдат захранвани.

Паралелното свързване на кондензатора по отношение на контактите на енергизиращото действие ви позволява да повлияете на реактивната мощност и да намалите нивото на смущения.

Използването на баласти ви позволява ефективно да управлявате флуоресцентни лампи в помещения от различен тип. В същото време се осигурява надеждност и издръжливост на работа, компенсират се пренапрежения на тока.

Съвременното оборудване улеснява свързването на флуоресцентна лампа към превключвател, но работата, свързана с тази задача, изисква електрически умения от изпълнителите.

Снимка на свързване на флуоресцентни лампи

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор