Подмяна на електрическо окабеляване: правила за актуализиране на системата и инсталиране на основните елементи (95 снимки)

Може да има няколко причини, поради които се извършва пълна подмяна на електрическото окабеляване. По принцип необходимостта от това възниква, когато захранването е недостатъчно, това е случаят, когато окабеляването, което не е проектирано за голямо потребление на енергия, вече не може да изпълнява напълно функциите си, често прегрява и се проваля.

Друг вариант е твърде уважаваната възраст на окабеляването, поради което могат да възникнат систематични къси съединения, искри - такива процеси са много опасни, така че трябва да помислите за подмяна на окабеляването в къщата веднага след първите "сигнали". Нека се опитаме да разберем как протича този процес, откъде да започнем и как да действаме.

Изготвяме електрическа схема

Ако решите да извършвате сами всички видове работа, тогава трябва да проучите инструкциите стъпка по стъпка за подмяна на електрическото окабеляване. Първата стъпка ще бъде изготвянето на чертеж, към който ще бъде прехвърлен планът на апартамента и ще бъдат посочени местата за поставяне на всички контакти, ключове, вградени светлини, полилеи.

Съветваме ви да разделите всички потребители на електроенергия на основни групи:

  • осветителни тела, ключове;
  • гнезда;
  • електрическа фурна;
  • баня.

Трябва да се има предвид, че от разпределителното табло ще е необходимо да се поставят отделни кабели към всяка група, които ще се различават един от друг по дебелина и следователно по мощност.

Ако поставите един дебел кабел към всички потребители, тогава необходимите разклонения ще трябва да се направят с помощта на разклонителни кутии, а това от своя страна ще намали надеждността на цялата полагана система.

Най-добре е да свържете баня с отделна линия, тъй като тази стая се характеризира с висока влажност, голяма вероятност от токов удар, така че такава линия ще изисква отделна машина.

Избор на необходимите материали

Изборът на входни машини, проводници, кабели трябва да се основава на тяхната мощност, качество и планирано натоварване. Що се отнася до машините, машините с общо предназначение са идеални за апартамент или къща.

Подмяната на електрическото окабеляване в къщата включва закупуването на проводници, които са нейното "сърце". Най-добре е да закупите медни проводници, те провеждат ток по-добре от алуминия, не се окисляват и лесно се запояват.

След това трябва да изчислите колко кабелни кадри ще ви трябват по време на инсталационния процес. Както бе споменато по-горе, не забравяйте да вземете предвид напречното сечение на проводниците, когато купувате, в зависимост от групата - потребител на електрически ток.

За контакти можете да закупите трижилен кабел с напречно сечение най-малко 2,5 mm ^ 2, електрическа печка ще изисква кабел с напречно сечение най-малко 4 mm ^ 2.

Има няколко начина за свързване на проводниците един към друг по време на работа: усукване, използване на клеми и запояване. Предпочитаният метод определяте вие, въз основа на вашите умения и предпочитания.

Премахване на стари кабели

Преди да започнете процеса, е наложително да деактивирате апартамента и едва след това да продължите с демонтажа. Необходимо е да премахнете проводниците с изтекъл срок на годност от съединителните кутии, ако кабелът не може да бъде демонтиран, изрежете го и го изолирайте.

Полагане на ново окабеляване

В края на процеса на демонтиране можете да продължите към последния етап на работа. Скритото окабеляване се полага главно в апартаменти и къщи, поради което е необходимо да се направи стенна врата според изготвената схема, това се прави с перфоратор и да се полагат проводниците в получените „канали“.

Под контакти, съединителни кутии, превключватели в стените също се правят вдлъбнатини с необходимия размер. Преди да започнете да пробивате дупки, помислете на каква височина от пода трябва да бъде разположен всеки от елементите.

Ние проверяваме качеството на работа

След полагане на новото електрическо окабеляване трябва да проверите линията за работоспособност, липсата на късо съединение. Това се прави с помощта на специално устройство - тестер.

След като се уверите, че няма късо съединение, можете да свържете окабеляването към напрежението. След това всички контакти, осветителни тела се проверяват за работоспособност. В случай на непрекъсната работа на мрежата, можете да продължите към вътрешната декорация на стаята, като запечатате дупките с мазилка.

Надяваме се, че горният материал помогна да се отговори на въпроса как да смените окабеляването със собствените си ръце. Бъдете внимателни и спазвайте стриктно мерките за безопасност при работа с електричество.

Снимка на процеса на подмяна на окабеляването

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор