Схема на окабеляване в къщата: направи си сам дизайн и компетентно изпълнение (110 снимки)

Провеждането на електричество в къщата трябва да се третира с нужното внимание и отговорност. Това е особено важно, ако работата ще се извърши самостоятелно от собственика на къщата. Също така си струва да разгледате снимки на електрически схеми, преди да започнете работа.

Как да действаме

В частни домове е по-добре да провеждате електричество преди довършителни работи. Можете да започнете веднага след като стените са завършени и покривът е покрит. Началото на електрическото окабеляване трябва да започне с избор, ще бъде въведен двуфазен (т.е. 220 вата) или трифазен (380 вата). След това трябва да се разработи електрическа схема.

Също така трябва да изчислите какъв вид оборудване ви е необходимо и да започнете да подавате документи и да получавате план на проекта. В същото време е малко вероятно техническите условия да позволят разпределянето на мощност от 5 киловата. След това можете да изберете всички компоненти и аксесоари, да ги закупите, както и измервателен уред, машини и кабели.

Всички описани манипулации трябва да се припишат на подготвителните. След това можете да продължите към директното захранване на къщата с електричество.

Това не може да се направи сами, само специализирана организация може да извърши такива действия, собственикът на къщата може само да реши какъв тип доставка ще бъде - може да се извърши по въздух или под земята.

След това се извършва монтаж на машината и брояча. След инсталирането на щита електричеството се доставя директно в къщата. В този случай трябва да запомните електрическата схема в частна къща.

След като електрическото захранване на къщата приключи, можете да започнете да полагате кабела в самата стая. Също така са монтирани и свързани контакти и ключове.

Следващият етап от окабеляването в къщата е заземяването и свързването на електричество. След това системата трябва да бъде тествана, след което ще може да се получи акт. Получаването на последното означава, че електричеството може да бъде свързано и използвано.

Тази последователност от действия не е задължителна, това е по-скоро обща процедура. Всеки конкретен случай изисква да се вземат предвид всички нюанси, техническите условия също са важни, както и проектът. Също така е важно да се отбележи, че е по-добре да започнете подготовката на документи предварително, освен това е възможно да се изготвят спецификации в рамките на две години.

Избор на тип

Частна къща може да бъде оборудвана с еднофазно или трифазно напрежение. Първият вариант предполага напрежение от 220 вата, в съответствие с установените стандарти могат да се осигурят максимум от 10 до 15 киловата. Вторият вариант предполага, че в къщата се подава напрежение от 380 вата. А максимумът за тази опция е 15 киловата.

Трифазно свързване се използва, ако трябва да се свърже оборудване с висока мощност, като електрически печки, отоплителни котли или фурни. В същото време свързването на трифазно захранване предполага по-високи изисквания, тъй като рискът от нараняване ще бъде по-висок.

В тази връзка, ако отоплението в къщата не е електрическо, тогава не е необходимо да се инсталират три фази. Този подход трябва да се следва при инсталиране на електрическо окабеляване в гаража. Ако оборудването не изисква високо напрежение, тогава не е необходимо да се свързва трифазна мрежа.

След като определите типа, можете да разработите план, според който ще се извърши електрификация. В такъв план ще е необходимо да посочите всеки от електрическите уреди и тяхното местоположение, да определите ключовете и контактите.

След като се определите с необходимите електрически уреди, трябва да изчислите какво напрежение ще изискват. След това се определят групи на потребление, в съответствие с които различен брой линии ще бъдат свързани към различни стаи.

След описаните манипулации си струва да се вземе решение за местоположението на щита, който се регулира само по отношение на местоположението на относителното състояние на тръбопроводната система. След това машината се монтира и електричеството се доставя в къщата.

Ако окабеляването е извършено самостоятелно, тогава трябва да се свържете със специалист, за да проверите сигурността на връзката. Някои разлики ще имат електрическо окабеляване в апартамента, което трябва да се вземе предвид.

Снимка на електрическата схема в къщата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор