Свързващи проводници - 110 снимки на основните методи и описание на правилата за надеждна връзка

Качествено свързаните проводници осигуряват добро и непрекъснато захранване. Превключването на проводниците се извършва по различни начини, трябва да се запознаете с всеки от тях по-подробно. В същото време ще научим как правилно да свързваме медни и алуминиеви проводници.

Как правилно да премахнете изолацията

При жици от всякакъв вид метал е важно правилно да премахнете изолацията. Това може да се направи с добре заточен нож, но с грешно усилие проводимата сърцевина се поврежда. За да не се случи това, експертите дават следните инструкции:

  • Трябва да поставите жицата върху равна повърхност.
  • Трябва да го натиснете с левия си показалец.
  • Като вземете ножа в дясната си ръка, трябва постепенно да го натиснете в изолацията на проводника. Не позволявайте рязане под прав ъгъл, това ще повреди металната сърцевина.
  • След като фиксирате ножа в това положение, бавно завъртете жицата с палеца на лявата ръка. Оказва се кръгъл разрез на изолацията.
  • Нарязаната изолация трябва да се отстрани.

Има инструмент, предназначен точно за такава работа. Той е достъпен за много професионални електротехници и се нарича стрипер. С него можете да отрежете кабела. Този инструмент е много удобен и не поврежда металната сърцевина на жицата.

Струва си да се помни, че за всеки метод на свързване на проводници е необходимо да се премахнат различни дължини на изолацията.

Свързване на проводници чрез усукване

Простотата на този метод направи възможно свързването на всякакви проводници. Но това беше разрешено преди половин век, тъй като броят на домакинските уреди в апартаментите беше минимален.

Днес натоварването на мрежата е станало многократно по-високо и е невъзможно да се използва усукване в окабеляването. Но това се превърна в предварителен етап в такива работи като заваряване и запояване на проводници.

Всеки може да усуче жиците. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че повече от шест проводника в едно усукване не могат да бъдат свързани.

Twist има своите несигурности. Поради остатъчната еластична деформация, контактите постепенно отслабват и се нагряват. Ако връзката не се коригира навреме, тогава ще възникне пожар от отопление.

Проводници от различни метали не могат да бъдат свързани чрез усукване. Изключенията са медта и алуминият. В този случай трябва да запоите медния край на проводника с спойка.

Получената връзка трябва да бъде изолирана. Електрическата лента е стандартният изолационен материал. Тя трябва да увие не само усукването, но и 2-3 см изолация на проводника. За да се предотврати проникването на влага, електрическата лента се навива на няколко слоя.

Друг метод за изолация е топлинна тръба. Двата края на термичната тръба трябва да се нагреят и да се сложат на връзката. Под въздействието на топлината се свива, плътно се увива около усукването.

Спойка връзка

Запояването се извършва с поялник, калай и флюс. Разтопената спойка свързва двата проводника заедно. Това е често срещан метод за свързване на медни проводници.

Материалите за запояване трябва да бъдат чисти и без окисление. Ако запояването е неуспешно, тогава повърхностите на сърцевините трябва да бъдат обезмаслени.

Запояването е достатъчно надежден тип връзка. Той е издръжлив при работа, а материалите, необходими за запояване, са евтини. Специални видове флюси позволяват свързване на алуминиеви проводници чрез запояване.

За да направите спойка, трябва да притежавате уменията да притежавате поялник.Необходимо е да се следи температурният режим, тогава връзката между проводниците ще се окаже с високо качество. Не трябва да допускате прегряване на поялника (в противен случай потокът ще изгори) и в същото време трябва да бъде добре загрят.

Свързване на заваръчна тел

Заваряването е най-надеждният начин за превключване на проводници. Този процес се извършва с помощта на заваръчна машина. Въглеродните електроди се използват за заваряване на два проводника. След заваряване се получава топка в краищата на проводниците. В такова съединение не може да се образува окисление.

Свързване с болтове

Bot свързването на проводници се използва главно само за вериги с високо напрежение. Превключващите проводници са надеждни, но много големи и неудобни за използване.

Връзката с болтове ви позволява да превключвате проводници с различна дебелина и метал. Следователно е просто, винаги можете да го развиете и да добавите кабели.

За да направите такава връзка, трябва да вземете болт и да поставите върху него стоманена шайба. Всяка сърцевина на жицата трябва да бъде оголена и огъната в пръстен. След това трябва да поставите всяко ядро ​​върху болта, като ги разделите с шайба. Болтовият контакт ви позволява да свържете многожилни проводници.

При избора на метод за превключване на проводници трябва да се вземат предвид няколко фактора:

  • сечение и метал на проводника;
  • текуща стойност;
  • външна или вътрешна връзка.

За визуално запознаване с всички съществуващи видове превключване можете да видите снимка на кабелната връзка в Интернет.

Снимка на опциите за кабелна връзка

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор