Електрически звънец - свързване, устройство, схема и особености на употреба. 75 снимки на модерни модели

Звънецът е инсталиран в почти всички апартаменти и селски къщи. Работата му е проста и необходима за комфортен живот. Но когато е необходимо да инсталирате това устройство или да направите подмяна, могат да възникнат въпроси относно избора и свързването на продукта.

Цел и характеристики на работата

Електрически звънец е предназначен да активира сигнал, показващ пристигането на гост или посетител от вратата до помещенията на апартамент или частна къща. Основният компонент на устройството е електромагнит. Неговата роля е да сигнализира.

Принципът на действие на електрическия звънец се определя от съседното разположение на магнита и котвата. Последният елемент се състои от твърда електрическа плоча и чук. Също така, заедно с котвата е монтиран подвижен месингов контакт.

Ако електричеството не се подава към равнината на магнита, тогава контактът е в притиснато положение към спиралната зона, прикрепена към първия терминал. Втората е свързана с магнитната намотка, а втората зона е свързана с арматурата.

Промяната на състоянието на веригата е възможна благодарение на функцията за самоизключване, осигурена от магнита. При натискане на бутона веригата се затваря, котвата се движи към полюса на магнита. Чукът започва да бие звънтящата чаша.

Месинговият контакт се отдалечава от секцията като "винт", което води до отваряне на мрежата. Токът спира да тече през намотката и няма контакт между магнита и арматурата.Пружината измества арматурата от магнита, притискайки контакта към винта. Удари с чук се получават, когато бутонът затвори веригата.

Типове устройства

Звънците се състоят от два компонента - бутон и блок, разположени вътре в помещението. Последният съдържа електромеханичен звънец или табло с високоговорител. В зависимост от начина на комуникация на съставните елементи се разграничават тези видове електрически разговори - кабелни и безжични.

Кабелните модели се отличават с наличието на връзка между бутона и вътрешната кутия, осигурена от проводници. Устройството е свързано към мрежа с напрежение 220 V, въпреки че има модификации, фокусирани върху напрежение 12 V.

Безжичните разговори работят благодарение на наличието на радиосигнал. Те могат да бъдат аналогови или цифрови. Моделите, използващи аналогов радиосигнал, са по-достъпни, но самият сигнал често е изкривен, възникват смущения и фалшиви повиквания.

Цифровата версия е по-скъпа, но сигналът е стабилен и има минимално изкривяване. Тъй като различните фирми се ръководят от собствената си честота, няма изкривявания и фалшиви реакции.

Ако се интересувате кой електрически звънец е по-добре да изберете, тогава не забравяйте, че например безжичната версия е лесна за инсталиране, но е необходим по-силен сигнал за големи разстояния между бутона и приемника.

Според вида на връзката такива модели могат да имат следния дизайн:

  • и устройството, и бутонът се захранват от батерия;
  • бутона се захранва от батерията, а вътрешното тяло се захранва от мрежата.

Имайте предвид, че евтините безжични модели нямат достатъчно силен сигнал, така че може да имате проблеми с производителността. Но от друга страна, инсталирането на продукти с радиосигнал е много по-лесно.Но кабелните модели изискват усилия за свързване, но работят по-стабилно, въпреки че зависят от електрическата мрежа.

Също така обажданията могат да бъдат апартаментни и улични. За втория тип дизайн се предполага наличието на запечатани бутони с прахозащитни елементи. Препоръчително е да ги поставите под навес.

Монтажни характеристики

В процеса на избор на устройство трябва да вземете решение за технологията, как да свържете електрически звънец със собствените си ръце. Но в зависимост от вида на устройството има някои функции.

Свързване на жична структура

Бутонът се поставя на малко разстояние от вратата - достатъчно е 100-150 мм. Височината може да се избира индивидуално - стандартно 1400-1600 мм или малко по-ниска. Вътрешното тяло се поставя близо до вратата, но е препоръчително да се окачи за по-компактно разположение.

За свързване е необходимо да направите дупка в рамката на вратата или директно в стената. През него ще бъдат положени кабели от бутона до вътрешното тяло.

Връзката може да се осъществи например с двужилен кабел със сечение 0,5-0,7 mm2. Материалът на сърцевината трябва да бъде избран в съответствие с параметрите на останалата част от окабеляването - мед или алуминий.

Към бутона трябва да се свърже фазов проводник. На снимката на електрическото обаждане можете да видите характеристиките на такава връзка. От втория терминал се насочва към съответното окабеляване на вътрешната кутия. Нулата от превключвателната кутия е свързана към втория проводник.

Ако има заземителна клема и проводник със съответния цвят, те са свързани. Ако няма терминал и сте избрали проводник с такъв проводник, тогава той трябва да бъде изолиран.

Инсталиране на безжични аналози

Електрическата схема за този тип електрически звънец е още по-проста. Особено ако и двата елемента се захранват от батерии.За да направите това, достатъчно е да фиксирате бутона и вътрешното тяло на стената с помощта на самонарезни винтове или двустранна лента.

Когато вътрешното тяло се захранва от електрическата мрежа, са възможни два варианта:

  • ако има щепсел, просто трябва да го включите в контакта;
  • ако няма щепсел, тогава проводниците от блока са свързани към проводниците на съединителната кутия.

Както можете да видите, електрическият звънец има прост дизайн и не изисква много усилия при свързване. Необходимо е предварително да се определи предпочитаният тип устройство и да се монтира качествено.

Снимка на електрически разговори


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор