Свързване на димер - 100 снимки на монтажни работи и описание на модерни модели

 • За да придадете оригиналност на интериора или да създадете по-уютна, по-комфортна среда, може да се наложи да регулирате интензитета на светлината. За тази цел е необходима димерна връзка. И как да го направите правилно, ще кажем в статията.

Предназначение на устройството

Димерът е устройство, което ви позволява да регулирате яркостта на електрическите крушки или температурата на отоплителните уреди в домашна среда. Най-ефективно е използването им при регулиране на блясъка на конвенционалните крака с нажежаема жичка.

Поради тяхното действие, приложеното напрежение може да варира от 0% до 100%. Това ви позволява да удължите живота на лампите. Но при захранващи устройства от трансформаторен или импулсен тип те не се използват, тъй като това ще доведе до повреда на устройствата.

Свързването на димер, като legrand, ви позволява да контролирате яркостта по качествен начин. Но в същото време много устройства са надарени с допълнителни опции:

 • планиран таймер за изключване на светлината;
 • възможност за автоматично включване / изключване на лампите без участието и присъствието на човек;
 • пляскане или гласов контрол;
 • регулиране на светлинния поток от разстояние;
 • избор на оптимален режим на светене;
 • връзка с "умни" системи.

Типове устройства

Съставът и качеството на елементната база влияят върху характеристиките на димерите. В зависимост от този параметър има:

Реостатите са евтин вариант с ниска ефективност, високи нива на топлина и необходимост от охладителна система. Това са неефективни примери за дома, които са спрени от производство.

Електронното използване на триаци, транзистори и тиристори е евтин вариант, който обаче пречи на работата на чувствителни устройства.

Автотрансформатор - скъпи и висококачествени аналози. Но в същото време те са доста масивни.

Важно е да се съсредоточите не толкова върху вида на димера, колкото върху допустимото натоварване и характеристиките на лампите, които могат да бъдат свързани към него.

В зависимост от метода на инсталиране има:

 • модулни, които се поставят в щит и могат да се използват с лампи с нажежаема жичка и халогени при наличие на понижаващ трансформатор;
 • дизайни на кабел за регулиране на светлината от осветителни тела с крушки с нажежаема жичка;
 • монтиран в монтажна клетка и позволяващ свързване на допълнителни LED и халогенни лампи
 • моноблок - поставя се вместо ключ или в подобна кутия.

Моноблоковете имат различни начини за контрол на потока. Те могат да бъдат въртящи се, натискащи, завъртащи се и сензорни модели. Те са свързани към прекъсване във веригата тип фаза, както е показано на снимката на връзката на димера. Съвместимостта с видовете лампи може да варира и е посочена на тялото на устройствата.

Опции за свързване

Преди да инсталирате устройството, трябва да вземете решение за най-подходящото разположение на кабелите. Използването на моноблок вече е популярно. Можете да използвате димера като самостоятелно управление или във връзка с конвенционален превключвател:

Стандартната схема на свързване на димера предполага, че той е поставен на прекъсване на фазата. Нулата и земята се провеждат директно към осветителното тяло.

Използва се в комбинация с ключ, който се поставя на предната врата за стандартно затваряне/отваряне на веригата.Но димерът се монтира на удобно място, например близо до леглото в спалнята или на работния плот в офиса. Схематично във фазовия прекъсвач първо се поставя ключ, а след него - димер.

Двойното управление се осигурява чрез инсталиране на два димера на различни места в помещението, ако е твърде просторно. Свържете устройства с помощта на джъмпери. Можете да използвате и един димер, но с няколко превключвателя.

Свързване на LED лампи и ленти. Димерът е свързан към фазовия проводник, но неговият изход се изпраща към контролера, към който е свързана нула. От контролера проводниците отиват към лампата.

Монтажни характеристики

Ако има предварително подготвен светкавица и окабеляване, връзката не е трудна. Подобно е на инсталирането на конвенционален ключ. Първо трябва да изключите електричеството в апартамента. След това се закрепва монтажната кутия. Сърцевините на съответното окабеляване се свързват към съответните клеми и корпусът се вкарва в клетката.

За да фиксирате ключалките, трябва да развиете затягащите винтове отстрани. След това се поставя декоративен кант, затяга се гайката и се поставя колелото.

Експлоатационни изисквания

Когато използвате димери, трябва да имате предвид няколко важни точки:

 • Изберете димер според вида на използваните лампи.
 • Най-ниската стойност на мощността на осветително тяло с нажежаема жичка е 40 W.
 • Димерът трябва да се използва с повишено внимание при високи температури в помещението - повече от 25 градуса;
 • Използваните луминесцентни лампи трябва да са димируеми.
 • Мощността на устройството за управление на светлината трябва да бъде по-голяма от общата мощност на всички свързани точки.
 • Едновременната работа на устройства от капацитивен и индуктивен тип през димера не е разрешена.

Свързването на димери със собствените си ръце няма да бъде трудно, ако изберете правилното устройство. И по време на работа се осигурява удобство и комфорт чрез регулиране на яркостта на блясъка и контролиране на осветлението в къщата.

Снимка на процеса на свързване на димера


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор