Електрическа инсталация - правила и разпоредби за изпълнение на проекти за инсталиране и подмяна на електрически мрежи (105 снимки)

Инсталирането на електрически кабели в апартамента може да се извърши по два начина. Преди да изберете един от тях, трябва да се запознаете с предимствата и недостатъците на всеки тип.

Видове окабеляване

Скритото окабеляване изглежда по-естетично. Всички проводници са скрити в специални жлебове в стените, които се получават след тяхното стробиране. След това върху стените се нанася мазилка. Но този тип окабеляване е проблематичен за ремонт.

Когато се открие повредената зона, е необходимо да се отвори мазилката и едва след това да се пристъпи към ремонта. Когато отваряте повредено място на окабеляване, трябва да внимавате да не нарушите целостта на проводниците. След ремонт трябва да запечатате отново открития участък от окабеляването.

За външния вид на апартамента отвореният тип окабеляване не изглежда толкова красив. Безопасен е, тъй като се затваря в специални защитни елементи, кутии. По-удобно и по-бързо е да се ремонтира такова окабеляване от скрития тип. Но поставянето на завеси близо до него не е безопасно. Късо съединение ще причини пожар.

Те предпочитат да правят отворен тип окабеляване само ако не е възможно да се направи затворен. За да изберете типа, подходящ за апартамента, можете да видите снимката на окабеляването.

Безопасно окабеляване

За домашната електрическа мрежа трябва да се използват само медни проводници. Те могат да бъдат многоядрени и едноядрени. Качеството и вида на изолацията на всички проводници е различно.За да направите окабеляването безопасно, трябва да изберете проводници с двоен тип изолация. Честите претоварвания в мрежата могат да ги нагреят.

От високите температури изолацията изсъхва с течение на времето, покрива се с пукнатини и се разпада. В резултат на това възниква повреда между проводниците.

Алуминият и медта имат различни нива на токово съпротивление. Ако по време на монтажа на окабеляването са открити стари секции с алуминиева тел, тогава те трябва да бъдат заменени, за да не се съединяват с медни проводници. В противен случай те ще се нагреят и ще възникне късо съединение.

Съгласно технологията за инсталиране на окабеляване всички жични съединения трябва да бъдат изолирани. Включително труднодостъпни места. Можете да използвате специални изолационни кутии.

Монтирани са гишета на входа - това ще осигури по-нататъшна работа. Необходими са също устройства за заземяване и защитно изключване.

Преди да започнете да преследвате стените, трябва да подготвите електрическа схема в къщата. След това в бъдеще, ако е необходимо, можете да добавите допълнителен контакт или ключ, без да се страхувате да докоснете положените проводници под мазилката.

Електрическото окабеляване в частна къща, както по принцип във всяко помещение, се полага стриктно по хоризонтални и вертикални линии. В противен случай правилото за инсталиране ще бъде нарушено. Гнездата и ключовете трябва да са на едно ниво от едната страна на вратата. Това ще ги направи по-лесни за използване.

Електрически инсталации

След изготвянето на електрическата схема трябва да я начертаете върху стените на помещението. Съгласно правилата за монтаж, всички кабели се полагат на разстояние най-малко 10 см от отворите на прозорците и вратите.

Минималното разстояние на ключовете от пода е 50 см, монтират се от страната на дръжките на вратите. Окабеляването и кабелите са положени стриктно в прави линии.Не трябва да има гладки ъгли, само 90 градуса. Разпределителните кутии за безопасност са монтирани близо до тавана. В краен случай на 1,5 м от пода.

Преди да започнете работа, изключете електричеството в цялата къща. Проверете всички съществуващи проводници за липса на напрежение. Уверете се, че сте изолирали всички инструменти, с които трябва да работите. Подгответе изолационни материали, подходящи за вида на използваните проводници.

Изолационните материали могат да се използват само в скрит тип окабеляване. В противен случай се използват специално защитени кабели.

На първо място се монтират съединителни кутии, щитове и други елементи. Ако окабеляването е отворено, тогава кутията е фиксирана върху равнината с дюбели и самонарезни винтове. При скрито окабеляване се правят дупки за него в стената.

Започнете да полагате кабели и проводници от разпределителното табло до кутиите. От тях окабеляването се отклонява към всяка точка. След това проводниците в кутиите се оголват, усукват или запояват. Всеки обрат трябва да бъде добре изолиран.

Трябва да имате много търпение и усърдие, за да направите окабеляването със собствените си ръце. Процедурата за извършване на работата не е сложна, но трябва да имате основни познания за електротехник.

Снимка на процеса на инсталиране на окабеляване

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор