Направи си сам подравняване на стени: 110 снимки на идеи за изпълнение и професионални съвети

Идеално плоската повърхност на стената е неразделна част от качествения ремонт.Преди да започнете да декорирате равнина, е необходимо да премахнете външните дефекти, които допълнително намаляват експлоатационния живот на готовото покритие. Съвременните довършителни материали удивляват с разнообразието си.

Всеки от тях има характерни черти, предимства и недостатъци. В нашия материал ще научите кой е най-добрият начин за изравняване на стените и какъв тип покритие е особено популярно. Съвети от опитни професионалисти ще ви помогнат да избегнете често срещани грешки.

Как да премахнете малки дефекти

Има два начина за премахване на незначителни дефекти по повърхността на стените:

мокър метод. За да направите това, използвайте течния състав на шпакловъчната смес. Изравняването на стени с мазилка не изисква специални умения. Основното нещо в този бизнес е да се избягват твърде дебели слоеве по време на работния процес. Този метод се използва с минимални отклонения. Средно те варират от 20 до 35 мм.

Съвременните формулировки имат много различни добавки, които ви позволяват да ускорите работния процес. В допълнение, те добавят сила към бъдещата повърхност.

Сух начин. Тук ще ви трябват гипсокартонени листове и висококачествена рамка от метален профил.

Подравняването на стените с гипсокартон се използва при наличие на неравни стени. Това ви позволява да намалите разходите за мазилка няколко пъти. Основното изискване на този метод е висококачествена рамка.

Предимства на съвременните довършителни материали

Към днешна дата се продават повече от 30 вида мазилка. Те осигуряват идеално равна повърхност. Предимствата на този материал са:

  • екологичност. Практически няма химически добавки. Когато се прилага, разтворът няма силна миризма;
  • лекота на приложение. Всеки може да се справи с този вид работа;
  • изсъхва бързо. Основните компоненти на този материал са гипс и минерални компоненти. При контакт с кислород възниква процес на окисление;
  • широк обхват. Можете да използвате мазилка в стая с висока влажност или в зона за готвене. Строителният състав има противогъбични компоненти, които блокират развитието на патогенни микроорганизми в жилищната зона.

Как да изравните стените с гипсокартон със собствените си ръце?

Предлагаме на вашето внимание подробни инструкции как да изравните стените със собствените си ръце с помощта на гипсокартон.

Целият процес може да бъде разделен на няколко основни етапа:

Внимателна подготовка на повърхността. За да направите това, той се почиства от стари тапети и боя. Тук трябва да се отървете от старата мазилка. Повърхността се почиства до бетонна основа.

Когато се премахнат допълнителните елементи, се препоръчва да се отървете от мръсотията и праха върху работната равнина. Последната стъпка ще бъде грундиране на целия периметър. Средно съставът изсъхва за около 15 часа.

След това преминете към сглобяването на рамката. За да направите това, имаме нужда от метален профил и водачи. Те се закрепват към повърхността на стената със специални дюбели - пирони. В бъдеще това ще осигури силна фиксация на цялата конструкция. Рамката е като шахматна дъска. Колкото повече отделни сегменти, толкова по-силна е бъдещата повърхност.

Когато основните изисквания са изпълнени, е необходимо да се пристъпи към рязане на отделни части. В някои случаи можете да разделите гипсокартона на равни части. Това ще улесни процеса на фиксиране.

Горните части са внимателно фиксирани под тавана. Тези манипулации продължават, докато целият ред се запълни с гипсови плоскости.

След това преминете към подравняването на долните секции. В резултат на това ъгловите части на стаята трябва да са в тясна връзка една с друга. Ако между тях има малка празнина, тогава тя се коригира с течна мазилка.

Последната стъпка ще бъде шпакловка на фугите между листовете от гипсокартон. За да направите това, разредете сместа в съотношение 2: 1. Готовият разтвор ще бъде дебел. Това бързо и ефективно ще премахне наличието на малки капки в самолета.

Когато шпакловката е напълно суха, цялата повърхност се обработва с грунд. Снимката на подравняването на стените улавя целия работен процес.

Снимка на процеса на подравняване на стената


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор