Звукоизолация на стени - съвети за избор на материали и инструкции за монтаж. 130 идеи за фотоизолация

Съвременните материали за звукоизолация на стени ви позволяват да извършвате висококачествени довършителни работи, които ще ви спестят от излишния и външен шум. Липсата на силни звуци е основното изискване за човешкото здраве. Най-често този процес е подложен на зоната за спане и детската стая.

Опитни експерти отбелязват, че многослойните структури вътре в кухината на стените абсорбират неприятните звуци за секунди. Единственият недостатък е намаляването на площта на жилищното пространство.

Коя е най-добрата шумоизолация? Отговорът на този въпрос ще намерите в нашия материал. Ето препоръките на най-добрите експерти.

Какви материали се използват за звукоизолация в апартамент?

Днес за висококачествена звукоизолация на стени в апартамент се използват няколко вида материали. Те включват:

 • гипсокартон;
 • минерална вата;
 • минерална мазилка.

Цялата структура е "слоест пай". За целта е изработена рамка, вътре в която е поставен минерален фибростъкло с абсорбираща способност. След това се покрива с гипсокартонени плочи. Последната стъпка ще бъде използването на специална замазка на минерална основа.

Тази техника има не само звукопоглъщаща способност, но и намалява загубата на топлина в помещението 3 пъти. Освен това стените са нивелирани, което допълнително се отразява на ремонтните дейности.

Звукоизолация със специални плочи

Звукоизолиращите плоскости са модерни заместители на многослойните конструкции.Имат тънка шумоизолация.

Материалът е пресована плоскост, която има някои прилики с плоскостите от ПДЧ. Изработена е от корков дъб и специални лепила. Те осигуряват плътно фиксиране на молекулите по време на работа.

Основните предимства на материала са:

 • лекота;
 • компактност;
 • проста инсталация;
 • добра топлоизолация.

Всеки човек може да се справи с инсталирането на такъв материал. Листовете имат минимално тегло. За да се улесни работният процес, те се нарязват наполовина. За да направите това, използвайте специална ножовка, която намалява механичните повреди на повърхността на плочата.

Както беше отбелязано по-горе, този материал намалява загубата на топлина през зимния сезон. По-модерните модели плочи се състоят от каменисти влакна. Те перфектно абсорбират силен звук и предпазват апартамента от бързо охлаждане.

Направете сами звукоизолация на жилищни помещения

Как да направите звукоизолиращи стени със собствените си ръце? Огромен избор от довършителни материали улеснява задачата. Днес ще опишем подробно процеса на фиксиране на звукопоглъщащи плочи в жилищно помещение.

За това имаме нужда от:

 • рулетка;
 • шумоизолиращи плочи;
 • отвертка;
 • самонарезни винтове;
 • ниво на сградата;
 • стълба;
 • пробивна машина;
 • чук;
 • ножовка;
 • замазка.

Преди да продължите с фиксирането на плочите, е необходимо да направите точно изчисление на материала на 1 m2. Опитните професионалисти препоръчват закупуването на 2-3 допълнителни листа. Те са полезни за малки части под прозоречни отвори.

Работният процес може да бъде разделен на няколко основни етапа:

Внимателни измервания на повърхността на стената. След това преминете към разделянето на листа на равни части. Точните измервания са направени на гърба на табелата. След това ножовката преминава по предвидената траектория.Не прилагайте прекалено голям натиск.

Горната част е фиксирана под тавана. Долната част започва да се фиксира от средата.

Плътното фиксиране се осигурява от специални самонарезни винтове и пластмасови дюбели. Те действат като рамка. За да направите това, направете малки дупки в равнината на стената. След това пластмасовите дюбели се набиват с чук.

Фугите трябва да бъдат покрити с тънък слой шпакловка. След това шевът се оставя да изсъхне напълно. Точките на закрепване на самонарезните винтове също са покрити със строителна смес.

В ъгъла на стаята плочите трябва да са в плътен контакт една с друга. Ако между тях се е образувала малка празнина, тогава се препоръчва да я коригирате с мазилка.

Когато всички елементи са на мястото си, можете да продължите да подравнявате стените. За това се използва течен разтвор на шпакловъчна смес, която идеално запълва малки дефекти по повърхността на стената.

Снимка на процеса на звукоизолация на стената


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор