Фасадна изолация - преглед на съвременните технологии и инструкции за извършване на работа (100 снимки)

Изолацията на фасадата е популярна процедура сред собствениците на частни къщи и вили. Благодарение на това можете значително да спестите от отопление, тъй като сградата ще остане топла и ще поддържа комфортна температура за човек. Това по никакъв начин не се отразява на външния вид, както ще ви кажат снимките на вече изолирани фасади, но ще направи престоя ви в къщата много по-приятен.

материали

Съвременният пазар предлага широка гама от материали за фасадна изолация. Помислете за предимствата и недостатъците на най-често използваните от тях:

стиропор

Топлоизолацията на фасадата с пяна е прост и евтин начин. Технологията за производство на полистирол е известна от почти сто години и благодарение на своите свойства това вещество е получило своите топлоизолационни качества: пенополистирол, в резултат на което се образуват множество малки мехурчета, пълни с въздух.

Поради това материалът е лек и водоустойчив, а важното е, че съвременният дунапрен има огнеупорни свойства и издържа на огън.

Бонусът е ниската цена. Сред недостатъците: в случай на нападение от мишки или други гризачи, всичко ще бъде безнадеждно разрушено, така че преценете вероятността от такъв резултат предварително.

Пеноплекс

Изолацията на фасадата с пенопласт е използването на панели от пенополистирол с облицовъчни плочки отвън, благодарение на които стената може да изглежда като тухла, камък или всяка друга, в зависимост от дизайна.

Предимства: лесен монтаж - плочите се закрепват директно към стената с дюбели или самонарезни винтове. Нанесете лепило или цимент върху вътрешната повърхност и запълнете празнините с полиуретанова пяна. След приключване на работата си струва да третирате стените с устойчива на замръзване фугираща смес.

Минерална вата

Топлоизолацията на фасадата с минерална вата се извършва по "мокър метод" или така наречения метод "вентилируема фасада". Съставът на минералната вата включва издръжливи елементи, благодарение на които служи дълго време и защитава добре: не се топи при температури до хиляда градуса, не пропуска и не абсорбира влага и осигурява добра звукоизолация.

Минералната вата е най-висококачественият материал, който може да запази положителните си свойства за дълго време и да не се поддава на влиянието на външната среда.

Има и други материали, но ние изброихме най-популярните.

Фасадната изолация за сайдинг позволява използването на различни материали, включително всички по-горе. Но, независимо от избора, осигурете качествена пароизолация.

Как да се направи?

Технологията за изолация на фасадата зависи преди всичко от избраните материали: всеки от тях има свои собствени характеристики, за които е по-добре да научите предварително и да ги вземете предвид.

На първо място, трябва да подготвите стените: премахнете всички ненужни елементи и комуникации от тях. Ако мазилката се разпадне някъде, тогава е по-добре да се отървете от нея завинаги или да я подновите в тези области.

Също така е важно да премахнете мухъл, гъбички, ръжда и т.н. и да се уверите, че няма следа от тях. Също така е по-добре да изстържете маслената боя, тъй като тя значително пречи на пароизолацията. Всички големи пукнатини също трябва да бъдат поправени.

Основната работа започва с факта, че се определя началната линия: определя се долната точка, маркира се от всички страни на изолираната повърхност, както отвътре, така и отвън, след което всички марки се свързват с линия.

Монтиран е цокълен профил за задържане на долните плочи - поради факта, че лепилото не изсъхва веднага, те се изплъзват. След това началната лента е фиксирана.

Обърнете внимание на прозоречните отвори и первазите: вземете под внимание техния размер и местоположение.

Внимавайте с лепилото: то не може да бъде дълго време в готова за употреба форма, така че смесвайте разтворите в малки количества, за да не замръзнат напразно.

Технологията за фиксиране на изолацията предполага, че тя трябва първо да бъде залепена и след това закована. Това се прави отдолу нагоре. Лепилото се нанася върху самата стена и неравномерно: трябва да се използва за изглаждане на нередностите.

Не притискайте плочите една към друга при полагане, оставете малки разстояния. Празнините могат да бъдат запълнени с полиуретанова пяна. Отървете се незабавно от излишното лепило, за да не останат грозни петна.

Изчакайте няколко дни, докато лепилото се стегне и втвърди, преди да заковате залепеното. Най-добре е закрепването да става с дюбели, като се има предвид 6-8 дюбела на 1 квадратен метър.

В края на работата можете да продължите към последния етап - декоративен, тоест да украсите стените вече външно.

Снимка на процеса на изолация на фасадата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор