Стенни панели - избор на оптимални модели, най-добрите материали и дизайнерски идеи (115 снимки)

Ремонтните работи включват решаването на много въпроси, а един от най-важните е правилният избор на облицовъчни материали за облицовка на стени. Дизайнерските идеи могат да бъдат много различни от просто боядисване до каменна облицовка, но изпълнението на повечето от тях отнема много време: повърхността на стените трябва да бъде внимателно подготвена, те трябва да бъдат идеално равномерни.

Ако на човек никога не му се е налагало да мази, той няма да може да се справи със задачата, ще трябва да наеме опитни майстори.

Вижте снимката на стенните панели: готови решения, които модерните производствени компании предлагат на потребителите.

Безспорните предимства на стенните панели

 • Голям асортимент;
 • Няма нужда да подготвяте повърхността на стената;
 • Отлично представяне на звукоизолация и топлоизолация;
 • Възможност за покриване на грозни инженерни комуникации с панели;
 • Ниска цена;
 • Лесен монтаж.

Дизайнът на панелите отговаря на потребителското търсене, купувачът с всякакви вкусови предпочитания ще избере опцията за себе си.

Класификация на довършителните материали

Видовете панели за стени се разграничават според различни параметри, за производството на продукти се използват всякакви щампи, изображения, цветови нюанси и текстури.

Видове материали по форми и размери

Има 3 вида материали:

 • Стойка за набор.По външния си вид продуктите приличат на подплата, размерите варират - ширина от 10 до 30 см, дебелина от 8 до 25 см и дължина от 250 до 600 см, фиксирането се извършва благодарение на системата "трън-бразда".
 • Плочки или квадрат. Продуктите под формата на плочки с шарки, нанесени върху повърхността, се монтират на принципа на ламелни панели.
 • Лист. Те имат външна прилика със слоеве от фазер, размерите на листа са представени в широк диапазон от 122x244 cm до 260x490 cm с дебелина 3-6 mm.

Облицовъчните панели са залепени към повърхността на стените, ако са достатъчно равномерни, когато можете да видите, че стените са извити с просто око, ще трябва първо да инсталирате щайгата.

Ниво на устойчивост на влага

Ако планирате да извършвате довършителни работи в помещения с висока влажност, в банята или в кухнята, ще трябва да изберете продукти, които са устойчиви на постоянна влага:

 • Дървените панели трябва да бъдат защитени с восък или други специални формулировки.
 • Изработен от евтини материали, но покрит с ламинирано фолио.
 • Пластмасови панели.

Влагата има пагубен ефект върху незащитените материали, ако моделите нямат ламинирано покритие, има вероятност те скоро да станат неизползваеми.

Реални дизайнерски идеи

Пластмасови панели или продукти, изработени от други материали, се използват успешно за подреждане на различни помещения.

MDF панели. Моделите са създадени от дървесни отпадъци по метода на горещо пресоване, в състава на материала няма токсични примеси. Безопасните продукти се използват дори за облицоване на детска стая, външният вид на материала се подобрява от декоративен филм, украсен с необичаен модел или имитиращ различни текстури.Ако панелите са ламинирани, те могат безопасно да се избърсват с влажна гъба, монтажът се извършва с помощта на облицовка и ъгли.

На базата на фибран. Евтините панели от дървесни влакна, направени чрез горещо пресоване, превъзхождат по дебелина моделите от MDF и са малко по-ниски от тях по отношение на производителността.

На базата на плочи от дървесни частици. Продуктите са направени от талаш с дървени стърготини, но съставът съдържа свързващи вещества, които не могат да бъдат наречени екологични. ПДЧ се страхува от влага, по-добре е да използвате модели за облицовка на нежилищни помещения: коридор и коридор.

Дървена. Естетичните панели внасят благородство и престиж в интериора, фурнир от скъпи дървета служи като облицовъчен материал, вложки от огледала, естествени нюанси, резбовани елементи и позлата създават допълнителен ефект.

Корк. Производителите произвеждат тези панели главно в два слоя. На дъното са пресовани коркови стърготини, в горния слой се добавят парчета кора от корков дъб. Панелите подобряват звуко- и топлоизолацията, издръжливи са и не се плесенясват.

Пластмаса. PVC панелите могат да се използват във всякакви помещения: те са екологични, огнеупорни, устойчиви на влага. Лесното монтиране на стенни панели е важно предимство, всеки майстор ще може да направи облицовката със собствените си ръце.

Бамбуковите панели са екзотични продукти, те се използват за интериорна декорация в африкански, селски или етнически стил.

3D панели. Продуктите имат трислойна структура, отгоре има декоративен и укрепващ слой, който придава висока здравина на конструкцията.

Стъклена чаша. Това е търсена новост на пазара на облицовъчни материали, нейната популярност се обяснява с отличната устойчивост на влага или други външни влияния.

Фото пана за стени


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор