Стена от пепелни блокове: 90 снимки за това как да изградите собствените си ръце. Технология на строителството и характеристики на изолацията

Днес шлаковият блок е един от най-достъпните материали за строителство. Той спечели популярността си не само поради евтиността и големия размер, което опростява процеса и времето, прекарано в строителството, но и поради факта, че може да се направи самостоятелно.

Първият шлаков блок е направен от цимент, смесен с пясък, чакъл, вода и шлака от доменни пещи. От тук е получил името си.

С течение на времето технологиите се промениха, а с тях и съставът на блоковете. Сега съдържа експандирана глина, скрап от тухли, фин трошен камък, чакъл.

Подобно на други строителни материали, шлаковият блок има своите недостатъци. Сред тях са лоша звукоизолация, трудности с комуникациите през нея, външен вид - повърхността на стените изисква довършителни работи, лоша адхезия към разтвори по време на монтажа.

Наред с това блоковете се отличават със своята здравина, топлопроводимост и влагоустойчивост, лекота на монтаж и разнообразие от цветове.

Шлаковият блок е разделен на няколко вида - декоративен, полублок, плътен и кух. За изграждане на стена обикновено избират куха - тя е по-лека и има по-малко въздействие върху основата.

Технология на зидани стени от шлаков блок

Под стена от блокове, като правило, се използва монолитна основа, която е стоманобетонна плоча, заровена в земята. Основата на повърхността трябва да е с височина най-малко един метър и ширина, съответстваща на ширината на шлаковия блок или малко повече.

Когато проблемът с основата е решен, можете да продължите директно към изграждането на самата стена. Трябва да вземете строително ниво и всякакъв шнур за изравняване на редовете, така че стената да е равна. Също така няма да се справи без чук и мистрия.

Дебелината на зидарията за стената от шлаков блок трябва да бъде избрана в зависимост от предназначението на предвидената сграда. Ако това е домакинство или сервизно помещение, тогава е логично да се използва каменно полагане на пода или един камък. Ако това е жилищно пространство - тогава един и половина до два камъка. Броят на блоковете ще зависи от площта на стените и обема, очертан от блоковете.

Един кубичен метър съдържа седемдесет и два блока. За да се изгради зидария в един блок, ще отнеме тридесет парчета на квадратен метър стена, ако в половин блок - наполовина по-малко.

За да оформите стена от шлаков блок със собствените си ръце, трябва:

Маркирайте местата, където трябва да бъдат разположени вратите и прозорците. Купете смес от шлакови блокове за полагане във всеки строителен магазин или, за да спестите пари, можете да я направите сами. За да направите това, имате нужда от една част цимент, три части пясък и вода. Смес или разтвор с дебелина около един и половина сантиметра се поставя върху основата и внимателно се изравнява.

Полагането на стени започва от ъглите, с така наречените фарови блокове, към които се прикрепя шнур, с който блоковете се монтират на едно ниво и се полагат едновременно два или три реда.

Блоковете трябва да висят над основата на разстояние около пет милиметра. Шлаковият блок се поставя на ниво и се почуква на правилното място с дръжка на мистрия или чук. Излишният разтвор се събира с мистрия и се отвежда за по-нататъшна работа.

Времето за инсталиране на блоковете върху разтвора не трябва да надвишава десет минути, тъй като разтворът ще започне да изсъхва и ще загуби свойствата си.

За изграждането на носещи стени, а също и за да се избегне появата на пукнатини по стените, където са разположени прозорците и вратите, шлаковият блок е допълнително укрепен (подсилен). За да направите това, използвайте армо мрежа и армировка.

Снимки на стени, изградени от шлаков блок, можете да видите по-долу в нашата галерия.

Допълнителни съвети

Професионалистите полагат шлаковия блок без никакви инструменти, докато начинаещите трябва да получат шаблон за зидария или да го направят сами, например от дъски.

Желателно е незабавно да измажете готовите стени. Ако не сте направили шлаковия блок сами, а сте го закупили, тогава не можете да сте напълно сигурни в неговия състав. Има видове блокове, които се страхуват от влага.

За да се увеличи вискозитета на разтвора, към него се добавя глина, пластичност - малко почистващ препарат, плътност - пластификатор, също така ще помогне да се увеличи устойчивостта на замръзване на стената.

По-добре е да маркирате блоковете с цветна креда - ясно се вижда на повърхността.

Снимка на стени от шлакови блокове


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор