Стенни блокове: характеристики на строителния материал и характеристики на приложението (85 снимки)

Блоковете днес са популярен и търсен строителен материал за изграждане на сгради с различни цели и параметри, монтаж на вътрешни прегради и други сгради. Всъщност блокът е строителен елемент под формата на паралелепипед, за производството на който се използват различни материали.

Размерите на блоковете за стени могат да бъдат различни, както се вижда от снимката. Процесът на полагане на блокове не може да се нарече прост, тъй като не може да се направи без определени знания и опит по този въпрос. Въпреки това, с голямо желание да полагате блокове със собствените си ръце, научаването на това изобщо не е трудно.

Видове и техните отличителни черти

В днешно време блоковете се използват широко в строителството на сгради и конструкции, като времето за полагане е значително намалено. За работи за различни цели можете да използвате тези видове строителни блокове за стени:

  • експандиран глинен бетон;
  • газобетон;
  • пенобетон.

Всички видове блокове, подобно на други строителни материали, имат своите предимства и недостатъци. Почти всички видове блокове са обединени от основния си компонент - бетон, който съчетава други компоненти и участва в образуването на блока като цяло.

Блоковете, поради разнообразието от видове, забележимо изместиха традиционните тухли на строителния пазар, тъй като изграждането на сгради от блокове изисква много по-малко време, като същевременно не е по-ниско от надеждността на тухлите.

Сред предимствата на блоковете са следните:

  • дълъг експлоатационен живот на продуктите;
  • отлична топло и звукоизолация;
  • защита срещу мухъл и гъбички;
  • висока степен на шумоизолация;
  • структурна здравина;
  • Пожарна безопасност;
  • достъпна цена.

Но блоковете имат и отрицателна страна: те не са в състояние да издържат на значителни натоварвания, така че не трябва да разчитате на масивни подови плочи върху блокова зидария.

Ето защо, когато се издигат многоетажни сгради, е наложително да се укрепи здравината на конструкцията с допълнителни стоманобетонни колани или да се подредят дървени подове.

Фондацията има и специални изисквания. Използвайки бетонни блокове по време на строителството на къща, достатъчно е да използвате лентова основа като основа на къщата, тъй като дизайнът не предполага специална масивност и голямо натоварване.

Предназначение на блоковете в зависимост от вида

Блоковете в строителството се използват в зависимост от предназначението им. Разширените глинени бетонни блокове за стени са екологично чисти материали, които не съдържат вредни вещества. Освен това той отдавна е в търсенето и има отлични препоръки.

Основните компоненти на експандирания глинен бетон са пясък и цимент. Като добавки се използват експандирана глина (печена глина) и пластификатори.

В допълнение към зиданите стени, блоковете могат да се използват като изолация на подове, тавани и стени в дървени къщи. С много предимства експандираният глинен бетон се е доказал на пазара на строителни материали и е доста търсен. Предимствата му включват: звуко- и топлоизолационни свойства, екологичност и антиалергичност.

Преди да започнете да полагате стени от керамзитобетонни блокове със собствените си ръце, струва си да направите хидроизолационно устройство, за да избегнете намокряне на основата на стените в бъдеще. Блоковете при полагане се подреждат на принципа на шахматната дъска. За да бъдат редовете равномерни, е необходимо да използвате специални насоки, вертикално - конец или въдица, хоризонтално - ниво на сграда.

Полагането на блокове по време на строителството на къща започва от ъгъла, докато по-нататъшната равномерност и здравина на стените зависи точно от качеството и правилността на тази работа.

Дебелината на хоризонталните шевове трябва да бъде около 10 mm и не повече, вертикалните шевове могат да липсват напълно. Блоковете от експандирана глина са два вида: за стени и за прегради.

Не по-малко популярни са блоковете от газобетон за стени, които използват лепило или цимент като връзка. В резултат на това структурата на такива блокове е много по-евтина от тухла и по-лека по тегло. В допълнение, той е огнеупорен, устойчив на влага и не се влияе от гъбички и гризачи.

Дебелината на фугите при използване на циментова замазка трябва да бъде от 6 до 10 mm, при използване на лепило - от 1 до 4 mm. Полагането на газобетонни блокове е подобно на експандиран глинен бетон.

Най-лекият материал се счита за пенобетон. Освен това има ниска плътност, в тази връзка е необходима висококачествена армировка. За свързване на блоковете се използва лепило. Но благодарение на това се осигурява топлоизолация и защита от шум. В сравнение с газосиликатните стенни блокове, те са екологични и по-лесни за производство и монтаж.

Кои блокове за стените на къщата ви са по-добри - вие избирате, защото всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Фотоблокове за стени


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор