Коркови стени - методи за монтаж и характеристики на покритието. 120 снимки на стени покрити с корк

На пазара на довършителни материали има много екологични продукти. Специално място заемат продуктите, изработени от естествени материали. Подовата настилка от корк е слабо търсена.

За производството му, веднъж на всеки 9 години, кората се отстранява от дъбовете, това се прави ръчно. Най-красивият материал се получава от стари дървета. Има гладка и красива текстура.

Цветовата схема варира от светли нюанси на жълто до богато кафяво. Следователно корковите тапети за стени могат лесно да бъдат съчетани с всеки стил и интериор.

Предимства

Уникалният естествен материал стана популярен поради многото си предимства:

 • не привлича прах, намалява нивото на вредното излъчване, няма отблъскваща миризма;
 • относително ниско тегло;
 • еластичност и еластичност, което позволява след компресия да се върне в първоначалното състояние;
 • непроницаем за пара, вода, не гние, не плесенясва;
 • запазва топлината добре, устойчив на външни вибрации, добри звукоизолиращи свойства;
 • корковото покритие за стени е издръжливо, устойчиво на триене;
 • химическа инертност;
 • лесен за инсталиране, лесна поддръжка.

Разнообразие от видове

Преди да купите покритие, трябва да разгледате снимки на коркови стени в интернет. Това ще ви позволи да разберете кой от многото видове е подходящ за вас.

Те се различават по декоративен ефект, експлоатационен живот, монтаж, цена. Гамата включва:

Плочи. За производството се използват гранули, има едно- и двуслойни варианти.В първия случай коркът се пресова, за да се придаде желаната форма и текстура.

Повърхността на двуслойната плоча е облепена с корков фурнир. За здравина готовите продукти са покрити с восък. Срокът на експлоатация зависи от сорта, достига 30 години.

Ролки. Подложката е от пресовани гранули, отгоре фурнир. След монтажа е необходимо повърхността да се третира с лак, восък за подобряване на външния вид и якостните характеристики.

По-тънък, по-здрав и по-гъвкав от дъската, по-лесен за комбиниране с други покрития. Подходящи за баня, водата не им вреди. Моделът е еднакъв поради липсата на хоризонтални шевове. Те служат най-малко 20 години.

Тапет. Цената е по-ниска от другите видове. Основата е хартиено платно, обработено с лак и покрито с фурнир с различна структура, оставяйки празни фрагменти. Комбинира се лесно с всякакви материали, боя.

Силата е подобна на тежките тапети. Задържа топлина и звучи добре. Съчетават ниско тегло, еластичност, устойчивост на ударни натоварвания. Могат да издържат до 10 години.

Течен корк. Произвежда се от естествени трохи от кора, не пропуска влага и се пръска върху хоризонтални и вертикални повърхности. Има добра адхезия, шумо- и хидроизолационни свойства, пожароустойчив, лесен за боядисване. Използва се за довършване на покриви, стени, изолация.

Техническо задръстване. Използва се като първи слой на основата под декоративно покритие.

Довършителни работи

Не всеки знае как да направи коркови стени със собствените си ръце. Лесно е да се работи с материала, изпълним за всеки. Технологията на работа с тапети е подобна на процеса на работа с обикновени тапети, с плочки е малко по-сложно.

Първо трябва да изчислите количеството му и да подготвите инструментите.Материалът трябва да се съхранява на закрито най-малко 2 дни преди залепването, така че температурата и влажността му да съответстват на параметрите на апартамента. В този случай той не се деформира, ставите няма да се разпръснат.

Има специални видове лепила, с които плочката се закрепва към стената. Акрилни състави за едностранно залепване, контактно лепило покрива стената и плочата.

Коркът може да бъде залепен за всяка основа: дървена, бетонна, тухлена, измазана. Повърхността, ако е необходимо, се изравнява и грундира.

С помощта на нивелир и отвес се намира центърът на стената. През него се прекарват хоризонтална и вертикална линия. Лепилният състав се нанася върху материала със шпатула.

Първата плоча се полага в пресечната точка на осите, като се започне от долния й ръб, след което се притиска плътно останалата част, предотвратявайки образуването на мехурчета.

Вторият ред е залепен с леко изместване спрямо първия. Така се избягва появата на грапавини по вертикалните линии, които се получават дори при малка разлика в размера на плочките. Ръбовете на първата плочка са в центъра на основния ред. Фугите се навиват с валяк, за да не се отлепят ъглите.

Къде се побират

Материалът има много текстури, цветове и шарки, което ви позволява да реализирате най-смелите идеи за декориране на коркови стени. Те изглеждат страхотно във всички стаи:

 • в хола;
 • в трапезарията;
 • на балкона;
 • в офиса;
 • в спалнята и детската стая;
 • в кухнята и банята.

Дизайнерите понякога съветват да не украсявате цялата стая, а само отделните й зони с корк. Използването на естествена текстура ви позволява да създадете ефекта на сближаване с природата.

Топлите цветови нюанси създават уютна атмосфера, предразполагаща към почивка и релакс. Те изглеждат ефектно в класически интериор, стая в провинциален или етнически стил.

Коркът е екологично чист материал с отлични декоративни и експлоатационни свойства. Изглежда красиво и издържа дълго време, подходящо е във всеки интериор.

Снимка на коркови стени

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор