Мухъл по стените: основните причини, най-добрите методи за контрол и съвети за лечение (70 снимки)

„Дяволът не е толкова опасен, колкото го описват“, не става дума за мухъл. Черните петна по стените на банята, кухнята, под прозореца - не само развалят външния вид на дома, те са опасни за здравето на жителите, така че борбата с мухъл трябва да се извършва безмилостно.

Какво представляват опасните плесенни гъбички

Не се подвеждайте по красиви снимки на мухъл по стените, направени със силно увеличение. Луксозните градини и гъсталаците, образувани от мухъл, не са нищо повече от спори на гъбички. Попадайки в белите дробове на човек, те провокират редица сериозни заболявания, включително бронхиална астма.

Хората с отслабена имунна система, децата и възрастните хора могат да получат чести главоболия, гадене, болки в сърцето, дискомфорт в мускулно-скелетните тъкани. Ако няма други обяснения за болката, остава един вариант: причината за заболяването е отравяне с гъбични спори.

Има много видове мухъл: по стените в къщи можете да намерите черна, зелена, бяла, сива, синя и дори розова плесен. Ако "цветната" плесен не е толкова опасна за хората (въпреки че не се препоръчва да се ядат храни, засегнати от гъбичките), тогава черната плесен може да причини заболяване, което е опасно за хората и животните - аспергилоза. Ето защо е важно да се отървете от него възможно най-скоро.

Причини за мухъл

Основните причини за мухъл по стените са високата влажност в помещението. Гъбата обича влагата, така че се установява по стените на банята, кухнята, върху студените повърхности на стените в лошо отопляеми и вентилирани помещения.

Основната причина за появата на колония от плесени по стените и тавана в къщата е високата влажност. Оптималното ниво на влажност за живеене е 60-80%. Банята е място, където винаги има висока влажност.

Гъбата активно расте, ако това ниво достигне 90-95%. Кондензатът се утаява върху повърхностите на стената и тавана, в ъглите на помещението - така се образува среда, благоприятна за развитието на плесенна колония.

В кухнята и жилищните помещения основните причини за растежа на колония от патогенни гъби са:

  • празна вентилация или пълното й отсъствие;
  • глухи пластмасови прозорци, които нарушават процесите на естествена вентилация;
  • замръзване на стени с лошо отопление;
  • нарушение на строителната технология, което води до появата на пукнатини в стените, междупанелни фуги.

Преди да изберете ефективни средства за мухъл по стените, е важно да премахнете причината за образуването на гъбичките. В противен случай ще се появява отново и отново.

Как да се справим с мухъла в къщата

В магазините можете да намерите много препарати, съдържащи фунгициди - вещества, които потискат развитието на гъбичките. Не търсете кое лекарство за мухъл е по-добро: не, дори най-скъпите и активни химикали ще решат драматично проблема: важно е да се отървете от причината, която насърчава развитието на плесенни колонии.

Ако причината за мухъл е висока влажност, важно е да се извършат следните мерки:

Осигурете вентилация в банята и тоалетната. Необходимо е да се установи естествена или принудителна вентилация, така че не можете да затворите вентилационните канали със слепи капаци, дръжте вратите плътно затворени през цялото време.

Добрата вентилация е важна във всички стаи: прозорците не трябва да се затварят, важно е да се осигури вентилация на помещението.

Климатикът, противно на общоприетото схващане, не убива патогенните гъбички, а само ги пренася заедно с гъбичните спори из стаята. Важно е въздухът да циркулира в помещението, заменяйки замърсения въздух с чист.

Топлината и светлината са врагове на гъбичките. В много апартаменти между банята и кухнята има малък прозорец - той позволява на слънчевите лъчи да проникват във влажното помещение и да убиват спорите на патогенната гъбичка. В жилищните помещения е необходимо да се осигури добро отопление: тогава мухълът просто няма да има шанс да оцелее.

В случай на нарушение на строителните стандарти, недостатъчна топлоизолация на стените, появата на пукнатини, единственият отговор на въпроса какво да правим с мухъл по стените може да бъде радикалното премахване на нарушенията.

Ще трябва да направите допълнителна топлоизолация, като я поставите под довършителните материали, третирайте всички повърхности с антисептични вещества. Всички пукнатини, течащи фуги трябва да бъдат внимателно покрити, по-късно редовно третирани с фунгициди.

Въпросът как да се отървете от мухъл по стените далеч не е празен. Комфортната среда за живот в къщата и благосъстоянието на домакинството зависят от кардиналното отстраняване на проблема.

Снимка на мухъл по стените


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор