Стени от блокове от пяна - строителна технология, избор на дебелина и правила за изолация (70 снимки)

Изграждането на къщи от пенобетонни блокове отдавна е популярно строително решение. Издигнатите конструкции се отличават със здравина и издръжливост. Но в същото време е важно да използвате само висококачествен материал и да следвате технологията за изграждане на стени.

Материални предимства

За работа ще е необходимо да закупите блокове от клетъчен бетон. Изграждането на носещи стени включва използването на продукти с клас на плътност D600, а D500 може да се използва за прегради. Този материал има много предимства:

  • лекота на тегло;
  • лекота на монтаж;
  • стандартизация на стандартни размери;
  • огнеустойчивост и устойчивост на гниене;
  • допустими параметри на топлопроводимост.

Блоковете, предлагани на пазара, имат размерни параметри (100-250)x300x600 mm, въпреки че за вътрешни прегради и колони могат да бъдат избрани съкратени модификации. За да се изчисли потреблението, е необходимо да се изясни каква ще бъде дебелината на стените на блоковете от пяна.

Ако се планира външна изолация, тогава 300 mm се счита за приемлив параметър. След това броят на блоковете в 1 m2 от стените се изчислява и се умножава по тяхната площ. Желаният резултат се определя минус площта на отворите за врати и прозорци.

Характеристики на полагане на външни стени

Първо трябва да подготвите основата за полагане. Повърхността на основата трябва да е равна. При наличие на разлика във височината е желателно да се изравни с цименто-пясъчна смес.

За здравина е препоръчително да направите армировка в основата на носещата стена.Също така трябва да приведете блоковете от пяна в работно състояние, като премахнете дребни дефекти - неравности, чипове, неравности.

Монтаж на първия ред

Технологията за полагане на стени от блокове от пяна не е много сложна, но трябва да се спазва. Първият ред задължително се полага върху хидроизолационна подложка от горещ битум и покривен материал. Желателно е да се оборудват две нива на такова покритие. На първите нива се използва цименто-пясъчен разтвор в съотношение 1: 2.

Първо, блоковете се полагат в ъглите на конструкцията на къщата. И трябва да започнете от най-високо поставения ъгъл. Тези фарови тухли ще служат като ръководство в последваща работа.

За да се предотврати натрупването на влага в цокъла, първият блок трябва да стърчи 300-500 mm над нивото на цокъла. Между ъгловите тухли се изтегля канап или се използва лазерно ниво.

Използването на пясъчно-циментова смес елиминира ефекта от промените в котата. Разтворът се нанася с назъбена мистрия или каретка, но не трябва да се използва мистрия - много е трудно да поддържат желаната дебелина.

В процеса на работа разтворът се нанася върху хоризонталните и страничните повърхности на правоъгълника. Вертикалният шев трябва да се напълни със смес, за да се предотврати образуването на празнини.

В топлите периоди се препоръчва предварително навлажняване на пяната. Дебелината на хоризонталния шев трябва да бъде не повече от 15-20 mm, а вертикалната - 8-10 mm. Това може да се види на снимката на стените на блоковете от пяна.

Ако е необходимо, блоковете могат да бъдат нарязани до желания размер. Първият ред трябва да бъде подсилен с метални пръти 8-10 mm. Те се полагат в оборудвани щрихи в горната равнина на зидарията с размери 4x4 mm и се изсипват отгоре с хоросан.За да украсите вдлъбнатините за армировката, използвайте мелница или стенорез.

Подреждане на втория и следващите редове

Според описаната по-горе технология се полагат първият, а често и вторият ред. Започвайки от третия, можете да поставите върху лепилната маса. Но в много случаи тази опция вече е приложима за втория ред.

При полагане работата също започва от ъглите, като същевременно се измерват отклоненията. Докато се движите във височина, кабелът също се движи нагоре. Блоковете от следващите нива се подреждат плътно върху предишните, а изцеденият излишък от хоросан се отстранява с мистрия. За здравина на превръзката блокът от пяна трябва да бъде изместен с 25-50% от ширината.

Характеристики на обличане

Изграждането на стени от блокове от пяна може да се извърши в един или два реда. Затова те трябва да бъдат здраво превързани. За това се използват два метода:

  • бондер, когато ред периодично се поставя перпендикулярно на ключовата зидария;
  • ram - редовете се поставят успоредно, а за закрепването им се използват гъвкави връзки.

При подреждането на първите нива е необходимо да се предвидят отвори за врати и прозорци.

Монтаж на вътрешни стени и прегради

Вътрешната носеща стена се полага върху основата и свързва другите две носещи конструкции една с друга. Най-предпочитаният вариант е пълното лигиране на блока до цялата му дълбочина. В този случай елементът на вътрешната стена влиза в зидарията на външната стена до пълния си размер.

Понякога занаятчиите поемат по пътя на опростяването - заклинване на блока само с 150-200 мм или инсталиране от край до край. Но този подход води до намаляване на здравината на цялата конструкция.

На следващия етап трябва да отговорите на въпроса как да направите стена от блокове от пяна със собствените си ръце, когато подреждате прегради.Материал клас D300-500 е подходящ за работа. Дебелина от 100-200 мм ще бъде достатъчна. Първо, подът трябва да бъде почистен и грундиран. След това се нанасят маркировки върху повърхността на тавана, пода и стените.

На пода се полага покривен материал за звукоизолация, монтират се армировъчни елементи за здравина на зидарията и се нанася цименто-пясъчен разтвор. Сместа трябва да се нанесе върху стените и пода върху площ, равна на текущия обхват на работа.

Блокът от първо ниво е поставен директно срещу стената. За първите редове се прави армировка в изрязани вдлъбнатини. Повтаря се на всеки 1-2 нива. Вторият слой е изместен спрямо първия с поне 25-30%.

Отгоре на стената се оставя малка празнина от тавана от 10-15 мм. Неговата задача е да компенсира възможното свиване. Празнината се запълва с монтажна пяна.

Дори начинаещите занаятчии могат да изградят стени от блокове от пяна. Работата не е много трудна. Но ще ви трябва познаване на технологиите и избор на висококачествен материал. Като външно покритие можете да използвате мазилка, сайдинг или тухлена облицовка, боядисване.

Снимка на стени от блокове от пяна

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор