Дървени фасади - луксозни проекти и съвети за тяхното изпълнение на основните идеи (95 снимки)

Фасадата на къщата е нейното лице, видимо за всички минувачи и съседи, така че за мнозина е важно да й се даде представителен вид. В момента можете да направите дизайн от различни материали, всеки от които има своите предимства и недостатъци, но в тази статия ще се съсредоточим върху дървото. В допълнение, цената на дървена къща е доста висока, така че много от тях са ограничени само до фасадна облицовка и не издържат изцяло дървена къща.

Можете да направите дървена фасада със собствените си ръце, това е проста задача, която изисква само определени знания и ресурси. В тази статия ще научите процедурата и някои точки, които влияят върху здравината и дълготрайността на резултата.

Предимства на дървото

Дървените къщи са построени от векове и все още не губят своята актуалност, въпреки развитието на технологиите и разнообразието от строителни материали.

Нека назовем основните предимства на този избор:

  • Първо, проблемът на съвременния човек е "каменната джунгла", където той е принуден да съществува по-голямата част от живота си. На пръв поглед неусетно, но този фактор значително оказва натиск върху психиката, не ви позволява да се отпуснете правилно. Дървото - естествен материал - създава илюзията за близост до природата, което ви позволява да се отпуснете и да получите сила.
  • Второ, фасадите на дървени къщи не изискват сложни дизайнерски решения: те се комбинират с почти всеки материал и ви позволяват да добавяте различни елементи от тухли, камък, метал и др.
  • Трето, ако стените имат неравности или други външни дефекти, облицовката ще ги скрие.
  • Четвърто, между облицовката и стената може да се постави допълнителна изолация, което е особено важно в северните райони.

Как да го направите сами?

Преди да започнете работа, разгледайте снимките на дървени фасади в интернет и разберете информация за дървото, от което са направени избраните от вас опции. Всеки от тях има свои собствени характеристики както при работа, така и отвън.

Разбира се, боядисването на дървена фасада не е трудно, но често се оставя в оригиналната си форма или се покрива с прозрачен лак, за да се удължи експлоатационният му живот.

Най-популярните видове дърво са външно привлекателни сами по себе си, имат красив модел и приятен цвят, така че много често не са боядисани.

След като изберете материала, посочете тънкостите на създаването на рамката и напречното сечение на гредата специално за нея. Като цяло правилата за инсталиране са същите:

Първо трябва да покриете носещите стени с пръст и да поставите пароизолация. Важен момент: парата трябва да излиза от къщата на улицата, но в никакъв случай обратното, в противен случай ще бъде невъзможно да се отървете от влагата.

След това трябва да фиксирате основната щайга за изолация. Напречното сечение на гредата зависи от дебелината на изолацията, като се вземе предвид контралетвата с облицовката. За тези, които нямат опит, е по-добре да вземете дървена греда, тъй като инсталирането на метална изисква професионални познания. Не забравяйте да го третирате с водоотблъскващо съединение.

Между водачите на щайгата е необходимо да поставите нагревател и да го фиксирате с пластмасови дюбели с широка капачка. Ако изолацията е вата, тогава трябва да поставите друг слой пароизолация върху нея и да направите защита от вятър.

След това се напълва контралетва за вентилация и фиксиране на покритието. Дебелината на дървения материал тук трябва да бъде 20-30 мм.

Така е възможно да се монтират и изолират не само дървени фасади, но и почти всички панелни.

Дървените облицовки и сайдинг са сред най-популярните и лесни за създаване варианти за дървени фасади. Продават се готови, само трябва да се закрепят и боядисат при желание.

Дървеният сайдинг се закрепва по същия начин като пластмасата - чрез полагане на плочи една върху друга и панели на базата на шперплат или плочки.

Моля, обърнете внимание: панелите изискват малко вентилационно разстояние на летвата. Панелите трябва да бъдат фиксирани отгоре надолу.

Можете да създадете и проектирате дървена фасада сами и без опит, просто трябва да изучите всички тънкости на работата. Не пренебрегвайте изясняването на характеристиките на всеки използван материал, така че грешките при създаването да не доведат до намаляване на живота на фасадата.

Ако не сте уверени в способностите си, тогава е по-добре да наемете специалисти, които бързо и качествено ще изпълнят вашата поръчка.

Снимка на дървени фасади


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор