Завършване на фасадата с камък - преглед на дизайнерските опции и най-зрелищните комбинации (110 снимки)

В момента се използва широка гама от различни строителни материали за декориране на стените на къщите. Безспорният лидер сред тях е камък, който може да се използва както за вътрешна, така и за външна употреба. Този преглед предоставя информация за това как да завършите фасадата на къщата и интериора с камък, на какво трябва да обърнете внимание преди всичко при избора на материали и при наблюдение на работата.

Предимства на довършване на фасади на сгради с камък

Облицовката с камък ви позволява да получите естетически привлекателен външен вид на сградите и да увеличите максимално експлоатационния им живот. Основните предимства на такава облицовка са следните фактори:

Разнообразие – пазарът предлага широка гама от различни минерали от различни находища, с разнообразие от цветове и текстури. Освен това материалът се предлага в различни размери и пропорции. Произвеждат се малки плочки, големи плочи, каменни ленти.

Оригиналният външен вид - естествената красота на камъка, несъмнено отличава сградата от другите сгради, дори ако облицовката не е изцяло направена от камък, а само част от нея.

Практичност - естественият материал не се влошава с времето и не променя характеристиките си, служи като надеждна защита на вътрешните структурни елементи от външни влияния.

Рентабилност - ако желаете, можете да замените естествения материал със синтетичен камък. Дори при по-внимателно разглеждане е трудно да се различи от естествения материал.Според някои характеристики синтетичният материал превъзхожда естествения минерал.

Използвани материали за фасадни облицовки

Облицовъчните камъни могат да бъдат разделени на две основни групи: естествени и синтетични материали. За да изберете камък за довършване на фасадата на къща, трябва да проучите свойствата на тези материали. Всяка от тези две групи има своите предимства и недостатъци.

Като естествени материали се използват следните минерали: кварцит, гранит, базалт, мрамор, черупчести скали и шисти. Всички тези материали са издръжливи и надеждни, но имат различни характеристики: на първо място, различни цветове, текстури и здравина. Благодарение на това, когато завършвате фасадата с естествен камък, можете да изберете материала, който най-добре отговаря на стила за избрания дизайн.

Всеки минерал има свой индивидуален стил. Например гранитът е монументален, мраморът е светъл и светъл, раковината има топъл жълт цвят. Естествените камъни се различават по цена. Най-евтиният е шисти и черупкови скали, които са се образували по време на вековни отлагания.

Други материали са по-скъпи, цената им зависи от индивидуалните характеристики на продавания материал: размер, форма, цвят.

Техните недостатъци включват факта, че в допълнение към високата цена всеки естествен камък, с изключение на черупката, е тежък и изисква подсилена основа.

Довършителните фасади с изкуствен камък са не по-малко популярни. Произвежда се широка гама от продукти с различни цветове и текстури.

Изкуственият камък е по-евтин от естествения, тежи по-малко и следователно е лесен за работа и не изисква подсилена основа. Според много характеристики той не е по-нисък от естествения камък и също е издръжлив.

Проектиране и проектиране на фасади на сгради

Когато декорирате стени, не е необходимо да покривате цялата повърхност с камък. Дизайнерските решения изглеждат много впечатляващи, при които само част от повърхността е покрита с камък, а останалата част е покрита с мазилка.

Светлата и лека мазилка контрастира със студената и тъмна каменна облицовка, за да създаде атрактивен дизайн. Изборът на дизайн и разработването на проект ще помогне да се проучи снимката на каменни фасади с различни стилови решения.

Инструкции за довършване на фасади

Облицовката на фасадата се състои от няколко етапа на работа. Основните етапи са подготовка на повърхността и полагане на камък. На първо място, след изчертаване на фасадата се изчислява необходимото количество материал. За това се определя общата площ на облицовката и броят на необходимите елементи с малък запас.

Следващата стъпка е подготовката на повърхността. Трябва да е гладка, покрита с нова мазилка. Полагането на камък се извършва върху навлажнена повърхност. Частта отвътре се покрива със специален разтвор и се притиска към стената, излишният разтвор се отстранява внимателно.

След завършване на облицовката е необходимо да се извърши фугирането със специален разтвор. Шевовете се запълват с него през отрязания ъгъл на обикновен найлонов плик. След като се втвърди, шевовете се заглаждат с шпатула, излишният разтвор се отстранява с мокра кърпа.

Работата по облицовката не може да се извършва при замръзване, при ниски температури. В допълнение към класическия монтаж на камък върху измазана повърхност, технологиите за закрепване на камък към метална рамка се използват за получаване на така наречените вентилирани фасади. Тази технология е по-сложна от класическия метод.

Процесът на облицовка изисква стриктно спазване на технологията.Ако се промени, са възможни значителни финансови загуби. Завършването на фасадата може да се направи със собствените си ръце, ще струва по-малко. Ако изпълните правилно всички стъпки, тогава сградата ще се промени, ще придобие своя уникална уникалност и ще се откроява с красотата си на фона на съседните сгради.

Снимка на завършване на фасадата с камък


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор