Завършване на фасадата с мазилка - инструкции за прилагане на различни композиции и довършителни функции (90 снимки)

Мазилката се счита за един от материалите, често срещани в областта на външната декорация на частни къщи. Въпреки това, неговият експлоатационен живот до голяма степен зависи от избрания сорт и спазването на правилата за неговото приложение. Затова си струва да разгледаме предимствата и недостатъците на различните формулировки. И как правилно да завършите фасадата на частна къща с мазилка.

Материални предимства

При извършване на довършителни работи се предпочита мазилката поради редица характеристики:

  • той е универсален, подходящ за обработка на повърхности от всякакъв тип;
  • такова покритие се отличава със здравина и надеждност;
  • мазилката осигурява достатъчна защита на стените от валежи и промени в температурата;
  • строителните магазини са готови да предложат широка гама от материали, които се различават по цвят и текстура.

Високите технически качества и външните характеристики на покритието се потвърждават от снимката на завършването на фасадата с мазилка.

Разновидности на мазилка

За да постигнете желания резултат, е важно да подходите отговорно към избора на вида на мазилката. В зависимост от основата се изливат няколко вида.

Акрилното (или полимерно) мазилково покритие е еластично и топлоустойчиво. Защитен е от микроорганизми и UV лъчи. Тези характеристики определят неговия експлоатационен живот от 25 години. Недостатъците на този избор включват високата паропропускливост на материала и ниската устойчивост на замърсяване.

Силикатът в допълнение към стабилността и еластичността е лесен за почистване.Следователно завършването на фасадата със силиконова мазилка ви позволява да осигурите на сградата приличен външен вид за 25 години, което е експлоатационният живот на покритието. Но поради ниската пропускливост на парите, този сорт не трябва да се използва заедно с пяна.

Ако фасадата е завършена с мазилка върху изолация, достоен избор би бил придобиването на минерален вид. Счита се за най-издръжлив и достъпен по отношение на разходите. Основният недостатък се счита за сравнително кратка продължителност на експлоатация, само 10 години.

Завършването на фасадата с декоративна мазилка може да бъде последният етап от работата. Той се различава от другите видове с по-фина текстура, която ви позволява да реализирате почти всякакви дизайнерски идеи, включително по-скъпи видове покрития.

Подготвителна работа

Всички методи за завършване на фасадата с мазилка включват предприемане на мерки за подготовка на повърхността за покритие.

Тъй като подготвената основа трябва да бъде чиста, за да се осигури адхезия, е необходимо използването на средства против замърсяване от различен произход:

  • малки участъци от мръсотия могат да бъдат отстранени със шпатула или стоманена четка;
  • големи замърсители се отстраняват чрез пясъкоструене или водна струя;
  • петна от мазнини трябва да се третират със специален разтворител.

Преди да започнете работа с мазилка, струва си да направите целия набор от мерки по отношение на външната хидроизолация на стените. До този момент е необходимо да се завърши изграждането на покрив, подове, балкони, защитни екрани на прозорци и врати, крепежни елементи за водосточни тръби.

Правила за кандидатстване

Работата с фасадата на сградата включва зависимост от времето. В противен случай резултатът ще бъде повреден. Така че при шпакловане на стени трябва да се избягват температури под 5 и над 30 градуса, висока влажност.

Не започвайте такава работа веднага след дъжд, както и ако има риск от активно излагане на слънчева светлина.

Ако има подходящи условия, трябва да се следва следната последователност. Първо трябва да подготвите разтвора и инструментите. При механично нанасяне на покритието си струва да се погрижите за скелета, скелета и висящи люлки.

Първият слой е изравнителна смес, която след това се оставя да изсъхне напълно. След това повърхността на стените трябва да се шпаклова, за да се постигне по-голяма равномерност. След като шпакловката се втвърди, слоят трябва да се шлайфа.

Следващата стъпка е нанасянето на грунд. Отгоре е предвидено да има декоративна мазилка. Последният етап от работата ще бъде нанасянето на боя.

Допълнителни препоръки за употреба

В заключение си струва да обърнете внимание на някои съвети, които ще ви позволят да вършите работата най-ефективно. Така че, нанесете състава върху повърхността на равномерен слой. Разликите в дебелината ще повлияят на скоростта на изсъхване на състава и ще оставят характерен визуален ефект.

Предпоставка за добра адхезия е спазването на температурния режим. Не шпакловайте силно замръзнали стени. В процеса на топене нанесеното покритие ще се разруши.

Твърде високата температура също е нежелателна за тези работи. Горещият въздух ще ускори процеса на изсъхване на хоросана, което скоро ще доведе до пукнатини.

Струва си да се помни, че прилагането на мазилка е етап на работа, който не позволява почивка. Непрекъснатостта на работата в този случай става ключът към равномерния тон на стените. Ето защо е необходимо да се направят изчисления предварително, за да се подготви незабавно необходимото количество от състава. Всичко това ще ви позволи да завършите фасадата на къщата с високо качество и надеждност.

Снимка на завършване на фасадата с мазилка

 


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор