VVG кабел - обхват, спецификации, 120 снимки и подробно описание на структурата

Тази серия се използва широко и е много популярна за организиране на електрическа мрежа и осветление на частни къщи и апартаменти, както и промишлени съоръжения. Причината за това е приемливо съотношение цена-качество.

Техническите характеристики на VVG позволяват да се полага на открито и на закрито, чийто климат може да бъде сух или влажен, както и в запалими конструкции. Напрежението е разделено на 0,66 kV и 1 kV. Можете да срещнете кръгла, плоска, триъгълна или петоъгълна форма.

Съкращението означава електрически проводник без защитен слой, с медна проводяща сърцевина, в PVC изолация, в PVC обвивка (VVG-винил, винил, гол). Има няколко разновидности според знаците за опасност от пожар:

 • "VVGng" - тип VVG кабел, който не поддържа горене;
 • "VVGng-ls" - с ниско димоотделяне и газове;
 • "VVGng-hf" - при горене не се отделят корозивно-активни вещества;
 • "VVGng-frls" - огнеустойчив, с ниско ниво на дим и газове;
 • "AVVG" - алуминиева основа, в PVC изолация, в PVC обвивка.

В интернет можете да намерите голям брой снимки, които ясно ще покажат разликата между VVG кабелите.

Основни настройки

 • Номинално напрежение 1 kV и 0,66 kV;
 • Честота 50 Hz;
 • Работни температури до -50° до +50°. Допуска се краткотрайно нагряване на кабела до 90 °;
 • Стойността на влажността на мястото на употреба не трябва да надвишава 98%;
 • Минималният температурен режим за работа и полагане не трябва да бъде по-нисък от -15 °;
 • Трябва да се осигури стойността на минималния радиус на огъване от най-малко 7 външни диаметъра за многожилен проводник и 10 за едножилен;
 • Срок на годност в затворена сграда - 10 години, на открито - не повече от 2 години, на улицата под навес - 5 години;
 • Строителна дължина - 450 метра с участъци до 16 мм, 300 метра с диаметър до 70 мм и 200 метра - с над 95 милиметра;
 • Гаранционният срок е 5 години, а действителният експлоатационен живот е повече от 30;
 • Климатичната версия според GOST може да бъде от типа "T" (тропически) и "UHL" - за умерен и студен климат.
 • Теглото на 1 км е равно на 99 килограма.

Полагане по различни методи

Според техническите спецификации, ако монтирате електропровода навън, е разрешено да използвате VVG само върху бавно горими или незапалими повърхности, например: гипс, тухли, измазани.

Полагането е възможно и по окачен начин върху кабели, но ще е необходимо да се премахнат всички фактори, които могат да предизвикат механични ефекти върху линията, като по този начин я накарат да се провисне или разтегне.

При полагане върху дървени повърхности е необходимо да се защити с тръба, метален маркуч, кутия, тава или по друг начин.

Скритата инсталация, като правило, е често срещана в жилищни сгради, където представителният външен вид на стените и таваните е важен. В тях е възможно да се използват и монтират електропроводи без защита, в стенни кухини, под мазилка, в стропи, в специални канали. Единствените изключения са дървените сгради, където регулаторните документи трябва да го защитават с тръба.

Под земята, в телефонните канали, изкопи и колектори, за да се избегнат механични повреди и разрушителното въздействие на околната среда, VVG също трябва да бъде защитен. Или, ако е възможно, да го замените с брониран вариант - VBbShv. Следователно използването на VVG е възможно в почти всички сфери на живота.

Напречно сечение на кабела VVG

За да организирате осветление, можете да използвате параметрите в 3x1.5; за гнезда - 3х2,5; за домакински уреди - 3х4. Съпротивлението на електрическия проводник зависи от неговото напречно сечение.

За да изчислите последното, можете да използвате проста формула: 1 mm2 може да издържи до 2 kV натоварвания, мощността на всеки електрически уред е написана в документите му, така че изборът на правилната опция не е труден.

Къде да купя VVG кабел

Можете да закупите тези продукти в строителни и онлайн магазини, електрически контакти или на най-добри цени, директно от такива руски заводи като Sevkabel, Kamkabel, Energokabel, Moskabel, Podolskabel, Pskovkabel и други.

Снимка VVG кабели


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор