Направи си сам работна маса: как да си направим шлосерска и дърводелска маса. Преглед на най-добрите идеи и 80 снимки на различни модели

Добрата работна маса в гаража ви позволява да извършвате различни видове метални и дървени работи за кратък период от време. Тук се съхраняват различни инструменти и дребни части. С прости думи, това е специална маса, на която можете да правите стругови и шлосерски продукти.

В допълнение към плота може да има многослойни конструкции от рафтове и висящи контейнери за съхранение на пирони, винтове и гайки.

Направата на универсална работна маса е доста проста. Основното в този въпрос е да се подготви проект и подробни чертежи на бъдещия продукт. В процеса на създаване е необходимо да се спазва редът на всяко действие.

Самостоятелното производство на такава структура ще спести прилична сума. В допълнение, индивидуален проект помага да се направи дизайн въз основа на параметрите на вашите помещения.

Разновидности на работна маса

Има няколко вида работна маса. Всеки от тях има някои характерни черти. От своя страна те се делят на:

Ключар. Предназначен е за обработка на метал. Плотът на такъв продукт е изработен от метална сплав с висока якост. Това е необходимо за сигурност. Възможно е да има искри по време на гладене.

Освен това използването на лубриканти може да остави следи върху дървената повърхност. Желязната основа не изисква специални грижи.

Дърводелски. Повърхността му е изработена от масивно дърво. За обработка на дърво се използва дърводелска работна маса.Тези продукти нямат висока якост и гъвкавост, за разлика от металообработката.

Универсалната маса има метален и дървен плот в дизайна си. Чертежът на работната маса показва разположението на дърводелската работна площ.

Какво е включено в дизайна на работната маса?

Ако продуктът е направен самостоятелно, тогава е важно да обмислите всяко малко нещо. Допълнителни рафтове и просторни висящи контейнери ще помогнат за рационалното използване на този продукт. Стандартният модел съдържа много чекмеджета за съхранение на големи инструменти.

Домашната маса може да има както метална, така и дървена система за съхранение. Допълнителен метален щит ви позволява да съхранявате малки висящи инструменти тук. Сега ножовките и чуковете ще бъдат разположени на едно място.

Как да направите работна маса със собствените си ръце?

Предлагаме на вашето внимание подробни инструкции как да направите работна маса. Производството на дърводелска маса се извършва на няколко етапа. На първо място, трябва да подготвите всички инструменти и материали.

За това ще ви трябва:

 • ножовка;
 • отвертка или набор от отвертки с различни диаметри;
 • дърводелски квадрат;
 • ниво;
 • болтове;
 • ядки;
 • самонарезни винтове;
 • подробен чертеж на продукта;
 • гаечен ключ.

От материалите, които трябва да подготвите:

 • решетки за опора. Размерът на всеки елемент трябва да бъде 110 х 110 mm. В процеса на подбор трябва да се обърне специално внимание на състоянието на дървесината. Не трябва да има пукнатини и възли;
 • листове шперплат с дебелина 30 mm;
 • рамкови дъски.

Когато всички необходими елементи са подготвени, можете да продължите към работния процес. Тя включва следните стъпки:

Първоначалното действие ще бъде изграждането на долната рамка, в която ще бъдат разположени инструментите и пейката. За да направите това, дъските се отрязват до желаното ниво. След това те са свързани помежду си с помощта на самонарезни винтове. Крайният резултат трябва да е правоъгълна форма.

В средата е монтирана дистанционна лента. В бъдеще това ще намали съпротивлението на готовия продукт по време на работния процес, ще ви е необходима малка дървена дъска.

Опорните крака на масата са фиксирани с болтове. За да направите това, в равнината на рамката се правят проходни отвори. За надеждност се препоръчва да направите от 6 до 8 крака по целия периметър.

За да придадете твърдост на продукта, е необходимо да направите долен рафт. В долната част на всеки крак се отбелязват 25 см. След това тук се закрепват дълги дървени дъски. В бъдеще върху тяхната повърхност ще бъде фиксиран панел от ПДЧ. Тя ще действа като основа.

Когато основната част на рамката е завършена, продължете с инсталирането на горния плот. Тук ще ви трябва ножовка. Той премахва излишните части на дъската.

Хартонът ще помогне за защита на повърхността на дървен плот. Това е издръжлив материал, който е предназначен за работната зона.

Можете да увеличите системата за съхранение с помощта на допълнителен метален щит, който е прикрепен към гърба на дърводелската маса. В носещите дъски се правят проходни отвори. След това металната основа се фиксира с болтове. На снимката на работната маса със собствените си ръце е заснета последователността на всяко действие.

Направи си сам работна маса снимка

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор