Огради за цветни лехи - най-добрите идеи и модерни DIY проекти (115 снимки)

Различни градински огради се използват за придаване на естетичен вид на зеленчукови градини и цветни лехи, за да се избегне проливането на земята или да се направи зониране на обекта. Интернет е пълен с разнообразни снимки, където оградите за цветни лехи правят сайта наистина чист, практичен и привличащ вниманието.

Има много стационарни видове, които могат да издържат много години или сезонни, предназначени да създадат временен кант.

Изработен от пластмаса

Пластмасовите огради не са толкова надеждни, но ако се справят правилно, те ще запазят първоначалния си вид за дълго време. Малките огради се различават в различни дизайни и цветове и са удобни, защото през есента, когато градината или цветната градина трябва да бъдат изкопани, те лесно се премахват.

Пластмасовата ограда може да бъде изработена от PVC листове, поликарбонат. За да направите това, по ръба на цветното легло е необходимо да изкопаете изкоп и да ги заровите.

Ако бюджетът ви е ограничен или има много непотърсени материали, винаги можете да проектирате декоративна ограда за цветни лехи със собствените си ръце.

От бутилки

Популярен вариант е рамкирането на бутилки: пластмасови или стъклени. Трябва да изкопаете изкоп с дълбочина половин бутилка, да измиете контейнерите, да ги поставите с главата надолу, да ги залеете с вода и да уплътните почвата. Направете това за всяка бутилка.

Не е необходимо бутилките да са с еднакъв размер и форма, като редувате различни видове, ще направите цветната леха по-оригинална и разнообразна.

Освен това можете да направите хоризонтален многоетажен дизайн с бутилки. За да направите това, ви е необходима стара желязна бъчва, която трябва да разрежете наполовина по средата. В долната му част, която е с дъно, трябва да направите дупки, за да създадете дренаж и да поставите цевта на мястото, където трябва да бъде цветната леха.

След това трябва да омесите разтвора от цимент, пясък и вода, така че да не е течен. Поставете го с мистрия от външната страна на цевта и веднага бутнете бутилката там. Така оформете първия ред. Вторият ред също е изложен с помощта на цимент, но вече в шахматна дъска.

Когато цветната градина е готова, тя може да бъде украсена с различни камъчета или черупки отгоре. На дъното на цевта се изсипва натрошен камък или парчета тухла, след това почва и вашето цветно легло е готово.

От стари гуми

Друг не по-малко известен вид ограда, изработена от импровизирани материали, може да се нарече гуми. Декорирани в различни цветове, те ще направят двора забавен и креативен. Собствениците на автомобили често продават стари гуми за почти стотинка, така че няма да има недостиг на материал.

Ако има няколко налични гуми с различни размери, можете да създадете цветна леха от тях на няколко нива. За да направите това, всеки пръстен трябва да бъде покрит със земя, преди да поставите следващия, по-малък размер.

от тухла

Идеите за ограда за цветни лехи със собствените си ръце не се ограничават до използването на пластмаса. Тухленият кант ще отнеме малко повече труд и материали, но цветната градина ще бъде солидна, надеждна и ще изглежда печеливша и богата.

За да създадете такава ограда, ще ви трябват тухли, пясък, хоросан, ниво, рулетка, лопата, мистрия и въже или шнур.Първоначално на земята трябва да направите маркировка за бъдещото цветно легло и да изкопаете изкоп под него с дълбочина до 10 см и да го напълните наполовина с пясък. След това трябва да поставите първите два реда тухли, закрепени с хоросан. След това трябва да използвате колче и въже, за да издърпате нивото, така че стените на вашето цветно легло да са равни.

Поставяме още няколко реда тухли, като ги почукваме с дръжка на мистрия. Когато тухлите са положени, можете да премахнете колчетата и въжето. Циментът ще изсъхне около 5 дни. След това е необходимо да се запълни дренажът, земята и да се отглеждат растения в цветното легло.

Вместо тухла, по същата технология могат да се полагат камъни. Камъните и тяхното полагане трябва да бъдат избрани така, че да се поддържа минимална празнина между тях.

от дърво

Красива ограда за цветна леха може да бъде направена и от дърво. Плетени огради - най-често срещаният и прост вариант, но изглежда много спретнат и естетически приятен. Лесно е да направите такава ограда. По краищата на бъдещата цветна леха се забиват колчета на същото разстояние и се увиват с върбови клони.

Друг, може би най-древният вид ограда са обикновени дъски с еднаква дължина, закрепени с напречни прегради. Когато няколко от тези панели са готови, ние забиваме в земята на разстояние от дължината на панелите дървени блокчета, предварително обработени с битум, и ги бетонираме.

Когато разтворът изсъхне, заковаваме панелите към решетките. Оградата може да бъде направена и от пръти, след като ги нарежете на сегменти с еднаква дължина. Решетките се забиват последователно в земята, създавайки цветна леха под формата на цвете.

Експериментирайте, това са само няколко опции за това как можете сами да направите огради.Камъни, верижна мрежа, пълна с морски камъчета, варовик, обикновени дъски, боядисани в различни цветове, ще ви помогнат да маркирате границите, да направите вашия двор функционален, светъл и уникален.

Снимка на огради за цветни лехи


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор