Направи си сам веранда - 85 снимки и съвети за изграждане от основата до покрива

В даден момент мислите за факта, че е време да оборудвате верандата във вашата крайградска лятна вила. Ако изберете правилните материали и извършите висококачествени довършителни работи, тогава новопостроената сграда ще бъде чудесно допълнение към съществуващ дом.

Вие не само ще имате лятна зона за отдих с мангал, но и ще увеличите използваемата площ на сградата. Погледнете снимката на верандата, за да видите визуално характеристиките на дизайна и възможностите за изграждане.

Направи си сам веранда

Преди да започнете самостоятелното изграждане на веранда, разгледайте типичните проекти за веранда „направи си сам“, инструкции и диаграми.

Обичайният средностатистически летен жител, който има малък опит в областта на строителството, започва да бърка разширение с обикновена тераса за отдих. Има огромен брой разлики между двете сгради.

Въпреки факта, че терасата е основното разширение на къщата, тя е открита площ. Не изглежда като единична структура с къщата. В някои случаи се издига малка ограда и се изгражда стационарен покрив.

Верандата е изградена по такъв начин, че да стане и изглежда като едно продължение на сградата на къщата, допълвайки цялостния ансамбъл на сградата, разширението на верандата става неразделна част от сградата.

Най-просто казано, верандата е допълнителна стая в къщата, без постоянна система за отопление и вентилация. Въпреки че инсталирането на последното не е трудно.Една от стените на верандата става една с къщата, 3 стени са напълно покрити с прозорци до пода.

Изборът на материали за верандата

Инструкциите стъпка по стъпка как да направите веранда започват с избора на материали за бъдещо разширение, обърнете внимание на тези, използвани при изграждането на селска къща или вила. Най-често това е блок от пяна или тухла, в някои случаи сградите са направени от дървени греди.

Най-лесният начин е да направите веранда от дървена греда, ако къщата ви е направена от същия материал, имате късмет. Има рамкови схеми от готови елементи, в нашата статия ще разгледаме дървена веранда със собствените си ръце.

За окончателното завършване на покритието се използват различни покривни материали. Както при самото разширение, трябва да се съсредоточите върху покрива на къщата. Можете да използвате керемиди, шисти, поликарбонат, естествени плочки и други материали.

Основа на верандата

Подобно на изграждането на обикновена къща, верандата започва да се издига от подреждането на самата основа, тоест основата. Разбира се, ще бъде добре, ако вече имате готов проект за веранда, прикрепен към проекта на вашата жилищна сграда или вила. Тогава основата ще бъде направена паралелно и съчетана с основния проект на къщата.

Оптималният избор за основата на верандата, както и беседките, се счита за конструкция от колонен тип, използваща тухлени опори. Стъпката на носещите конструкции трябва да бъде 50-70 см.

Поставяме основата по предварително планиран проект с дълбочина на основата от 100 сантиметра или повече. Слоят пясък на дъното на ямата трябва да бъде около 20 см, след което го притискаме. В случай на песъчлива или проблемна почва към пясъка се добавя натрошен камък.

Отгоре запълването се излива с разтопен битум.След втвърдяване този материал се превръща в отлична хидроизолация. След това върху повърхността на ямата се полага слой хоросан от бетон. Използвайте нивелиращи инструменти, за да постигнете идеално равна повърхност.

Поставяме тухлени опори върху основата. Съсредоточете се върху височината на подовата настилка 25-30 см под основата на самата къща, така че покривът на бъдещата веранда да може да бъде поставен под покривната конструкция на селската къща.

Височината на разширението ще съответства напълно на помещенията на обикновените стаи. За по-добра хидроизолация тухлените опори са покрити с битум. Празнините са запълнени с развалини.

Рамка за веранда

Основата на верандата и основите са готови, можете да започнете да изграждате рамката на конструкцията за топлата веранда със собствените си ръце. Избрахме дървена веранда, защото този дизайн е по-опростен и по-естетичен. За изграждането на верандата се използва дървена греда със сечение 100 х 100 мм.

На първия етап от строителството върху опорите на основата се поставя дървена лента и конструкцията се свързва една с друга с помощта на „трънен жлеб“ или с помощта на метални скоби.

Вертикалните конструктивни елементи се закрепват с поцинковани винтове, скоби или пирони с необходимата дължина. В някои случаи се използват дървени дюбели, когато отворите за монтажа им са предварително подготвени.

Подпорни стълбове, разположени вертикално, се монтират на местата, където ще се извършва монтаж на прозорци и врати. Когато площта на разширението е равна на дължината на стената на къщата или е просто голяма, се използват допълнителни опори.

Върху стелажите е монтирана ремъчна греда, закрепена към анкерните болтове.

Покрив за верандата

Най-простата версия на дизайна на покрива за верандата е конструкция на навес с мек битумен покрив. Покривите с хоризонтални конструкции не са много удобни от оперативна гледна точка.

Направи си сам снимка на верандата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор