Изолирайте вратата със собствените си ръце - инструкции стъпка по стъпка за инсталиране на изолационен материал (105 снимки)

Течения и прах, шум в стълбището, миризми от обяд на съседите проникват в къщата през пукнатините на неподредените входни врати или поради липсата на топло- и звукоизолация на крилото на вратата. Но замяната на тази част от интериора не винаги е удобна. Използвайки съветите как да изолирате вратата отвътре, можете само да разрешите всички тези проблеми, но и да актуализирате интериора на коридора.

Причини за намаляване на изолационните качества на входните врати

Прегледът на задачите във всеки конкретен случай ще ви позволи да определите как правилно да изолирате вратата със собствените си ръце.

Проблемите могат да бъдат разделени на две групи:

  • Повреда или липсващ изолационен слой. Уплътнението между листовете като правило се състои от минерална вата, която с течение на времето, изложена на влага, гние и губи свойствата си.
  • Разместване на кутията и платното. Това се дължи на нискокачествени материали, които са подложени на деформация от излагане на влага и температурни промени. Монтажните дефекти, разместването и износването на монтажните фитинги също водят до появата на очевидни празнини и пукнатини.

Често между кутията и отвора, поради несъответствие в размера, се образува еднаква празнина по периметъра, която се запълва с монтажна пяна на етапа на монтаж. Грешките при нанасянето на този слой или външни влияния могат да доведат до образуване на пукнатини и течове.

Ремонтни етапи и материали

Преди да продължите с инструкциите стъпка по стъпка за възстановяване и изолация на вратата, помислете за необходимите видове работа.

Проверка, настройка или смяна на крепежни елементи и ключалки. Врата, която се е утаила под собственото си тегло, може да бъде коригирана чрез подсилване на пантите с нови самонарезни винтове или чрез пълна смяна на крепежните елементи. В същото време можете да смените старите брави, шпионка, верига.

Запълване на пукнатини и празнини. Ако уплътнението е счупено, ще е необходимо да се отстранят остатъците от монтажната пяна и да се направи ново запълване. Рамка, деформирана от влага, може да бъде подрязана с ренде и след това залепена с гумена или силиконова лента за плътно прилягане.

Ако слотовете са по-малки от стандартните ленти, ще трябва да направите допълнителен жлеб с подходяща ширина с дълбочина 1-2 mm и да поставите уплътнител в него. Самозалепващият може да бъде заменен или допълнително укрепен с телбод.

Тапицерия и изолация от плат. Смяната на MDF плоскостта и допълнителен декоративен слой ще актуализират външния вид и значително ще подобрят изолационните качества на вратата.

Тапицерия за изолация на врата

След като системата за закрепване е настроена и слотовете за свързване са запечатани с уплътнител, можете да изолирате повърхността на дървената врата със собствените си ръце, като използвате прости методи за тапицерия. Като основен материал за това може да служи изкуствена кожа или други заместители на кожата.

За ролки около периметъра ще ви е необходим пълнител от разпенен пропилен под формата на цилиндрична лента. Този допълнителен декор ще улесни процеса на тапицерия и ще създаде допълнителна защита по линията на прилепване на платното към кутията.

  • Стъпка 1. Ленти с ширина 10-15 см и дължина според размерите на вратата се изрязват от изкуствена кожа с марж от 5 см.
  • Стъпка 2. Ръбът на лентата се фиксира по периметъра на крилото на вратата с грешната страна на телбода или шпилки за тапицерия, така че след това да може да се увие върху ролка, а другият ръб се фиксира отпред. Закрепващите елементи се правят на всеки 10 cm.
  • Стъпка 3. За крилото на вратата се изрязва правоъгълна изолация от 2-3 см гума от пяна с резерв по дължина и ширина, която също се фиксира с телбод. Трябва да се фиксира от средата, за да се избегне изкривяване. След фиксиране излишъкът може да бъде отрязан. Допълнителен слой вата ще увеличи топлоизолацията и звукопоглъщането.
  • Стъпка 4. Външният слой от изкуствена кожа е фиксиран, първо по горния и долния ръб, след това отстрани. На този етап трябва внимателно да изрежете дупки, които ще паснат плътно под лентите на брави, дръжки и други фитинги.
  • За да подобрите външния вид, можете да направите клетъчен модел с панделки и да затворите ставите с декоративни копчета.

Тапициране на метална врата

Има два начина да изолирате метална врата със собствените си ръце: чрез подмяна на вътрешния изолационен материал (при демонтиране и сглобяване на платното) или чрез добавяне на нов външен слой.

Преди тапицерията се прави дървена рамка от пръти, закрепени с самонарезни винтове по периметъра на платното и вътре в рамката. Гума от пяна и други листове изолационен пълнител, избрани по дебелина, се вкарват плътно в клетките на такава рамка.

След това се опъва външният декоративен слой от изкуствена кожа, чиито ръбове излизат отвъд краищата на рамката и се фиксират от обратната страна. Облицовката може да се извърши и с MDF лист.

Във всеки случай трябва да се има предвид, че новият външен слой ще увеличи ширината и теглото на вратата и може да се наложи допълнителна настройка на крепежни елементи и брави.

Фото съвети как да изолирате вратата със собствените си ръце


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор