Направете сами изолация на дома: 120 снимки на избора на материали и правилната инсталация на изолацията

Ще разгледаме изолацията на къщата от топлоизолацията на покрива. Работата се извършва директно в процеса на изграждане на къща. Когато изолирате завършена конструкция, дайте предпочитание на изолацията на тавана или вътрешната страна на гредите, този подход ще бъде по-рационален в такава ситуация.

За да изолирате покрива отвън по време на изграждането му, ще ви е необходим следният списък от материали: дървена щайга, хидроизолационен филм и изолация.

Има богат избор от съвременни материали за изолация: минерална вата, пенополистирол, плочи от експандиран полистирол и други малко известни иновативни материали.

Вижте снимката на изолацията на къщата, където ясно са показани различни материали.

Видове материали за изолация

Затоплянето на стените на къщата започва с избора на правилния материал. Най-популярните и известни са: експандиран полистирол, стъклена вата, екструдирана пенополистирол, базалтови плочи и полиуретанова пяна. Разгледайте всеки от нагревателите поотделно.

Експандираният полистирол е обикновена пяна, произведена в плочи с различна плътност. Характеризира се с високи качества на влагоустойчивост и топлоизолация. Подобно на конвенционалната пяна, синтетичните материали са много запалими и отделят разяждащи вещества при изгаряне. Ако има директен контакт с вода, той абсорбира влага и става неизползваем.

Минерална вата - стъклена вата, материал, състоящ се от влакна и има ниска топлопроводимост. Предлага се под формата на рула и плочки.Плътността на всяка плоскост е 20-200 kg/m³.

Основните предимства на материала: огнеустойчивост, звукоизолация и паропропускливост. При абсорбиране на влага губи основните си качества, което със сигурност е недостатък. Гризачите обичат минералната вата.

Екструдирана полистиролова пяна - също е пеноплекс, дори по име става ясно, че това е модерен високотехнологичен материал.

Материалът има голям брой предимства и предимства на фона на описаните по-горе: огнеустойчивост, висока якост, ниска топлопроводимост и ниска пропускливост на пара. Този нагревател може да се използва при всяко време.

Пенополиуретанът е течен изолационен материал без фуги и пукнатини, няма конденз и следи от мокра стена. Напълно безопасна изолация, забележително предпазва помещенията от охлаждане.

Базалтови плочи - изолация на основата на базалтови влакна. Този материал има огромен брой предимства: не е подложен на изгаряне, гниене, температурни крайности, водоустойчив. Ще забравите за мишките и другите гризачи.

Бързото полагане на плочи се постига поради големия им размер, работата с материала е доста проста. Срокът на експлоатация на плочите е най-малко 100 години.

Изолация на основата на къщата

Затоплянето на частна къща със собствените си ръце започва с основата. Благодарение на изолацията на къщата отвън се предотвратява изтичането на топлина и образуването на конденз в мазетата.

За изолация на основата се използват пеностъкло, перлитно-битумни плочи, експандиран полистирол, експандирана глина, полиуретанова пяна и пясък. Инструкции как да изолирате къща са дадени по-долу.

Хидроизолацията на основата се извършва в самото начало на изграждането на къща, в противен случай ще трябва да копаете изкоп в бъдеще.Първо се нанася грунд, след което се изчаква повърхността да изсъхне.

На следващия етап се полагат 2 слоя хидроизолация. Като хидроизолационни материали се използва мастика или циментова замазка. Слоят трябва да е равномерен. След 5-7 дни върху дюбелите, лепилото или мастика се закрепва топлоизолационно покритие.

Топлоизолационните плочи с нанесен хоросан се полагат върху повърхността на основата и се притискат плътно. Цялото излишно лепило трябва незабавно да се отстрани от повърхността и от ставите на плочите. Върху изолационните плочи се залепва армираща мрежа.

Над армировъчната мрежа се нанася циментова мазилка, повърхността се изравнява внимателно. Декоративната мазилка може да се нанесе върху стърчащата от земята част от основата. След това изкопът се покрива с пясък, фина шлака или експандирана глина, след което се изсипва слой пръст отгоре и се набива. Прочетете инструкциите стъпка по стъпка за затопляне на вашия дом.

Изолация на стените на къщата

Има няколко начина за изолация на стените отвън:

Монтажът на вентилирана фасада се извършва с помощта на слой изолация, който се нанася върху хидроизолационния слой. Върху слоя се нанасят предно стъкло и винилов сайдинг.

Стени, състоящи се от трислойна невентилируема повърхност. Изолацията е закрепена към хоросана, а външните стени са изградени от тухлена зидария.

Изолационните плочи се залепват към повърхността на къщата със специално лепило, а отгоре се нанася слой мазилка, така наречената „мокра фасада“.

Подобно на обикновените тухлени къщи, изолацията на дървена къща се извършва с помощта на подобни материали. В момента минералната вата и пенополистиролът са популярни. Пръсканите състави под формата на ековата и пенозол са не по-малко популярни. Те са не само функционални, но и декоративни.

Снимка на затопляне на къщата със собствените си ръце

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор