Направи си сам стълбище - основни опции за изграждане и полезни светлини за избор на дизайн (115 снимки)

Най-разпространени са 2 вида стълби - междинни и спираловидни. Вторият вариант е много труден, така че не можете да правите без опит и умения. Няма да разглеждаме тази версия на стълбите.

Когато се подготвяте за производството на стълби със собствените си ръце, вижте снимката на стълбите със собствените си ръце и не забравяйте да съставите диаграма на проекта, чертеж или 3D дизайн на бъдещото стълбище. Пребройте количеството необходими материали и вземете инструментите.

По-долу е даден списък с материали за стълби към втория етаж:

  • дъски с дебела секция (за бъдещи стъпки);
  • винтове (фиксиращи конструктивни елементи един с друг);
  • пръти (секция от 40 mm).

Без чертеж или визуален 3D проект ще бъде трудно да се направят правилни измервания за изчисляване на размерите на конструкцията. На сайта можете да видите готови схеми на стълби.

Има редица други параметри, които трябва да се вземат предвид при проектирането: броят на стъпките, ъгълът на наклона, височината на стълбите и тяхната ширина.

Добре запознатите компютърни потребители с познания по програмите за 3D проектиране могат да изготвят подробен дизайн и визуален модел на бъдещото стълбище. Проектът ясно ще покаже външния вид на конструкцията и дали тя прилича на стълба.

В допълнение към самия проект на стълбището, програмата ще предостави готови чертежи с всички посочени размери и параметри.

Изчисления на дизайна на стълби

Обърнете внимание на качествените характеристики на стълбите - лекота на използване и комфорт.Инструкциите за това как да направите стълба са описани подробно в статията. Правилният ъгъл на наклон на стълбите трябва да бъде 30-45 °. Ширината на всяка стъпка е 30-35 см, но този параметър може да варира в зависимост от проекта на вашата къща.

Минималната ширина е 25 см. Започнете от зоната на отвора под стълбите, този параметър ще повлияе на размерите на същите тези стъпки.

Познавайки разстоянието между първия и втория етаж, можете да изчислите броя на стъпките. Да приемем, че изчислената стойност е 290 см, стъпките са с размер 20 см. След като направихме прости математически изчисления, получаваме 14,5 стъпки.

Необходимо е да се уверите, че броят им е закръглен до 14 или 15 броя, но е невъзможно да се направи половин стъпка. За първия стълб стъпалата ще бъдат с височина ~ 21 cm, а за втория ~ 19 cm.

Започнете, като закрепите плитките. Закрепете стълбищната греда трябва да бъде към солидна основа: тухла, греда. Ако това не е възможно, тогава се използват стелажи за монтиране на конструкцията.

За да се предотврати движението на конструкцията на приземния етаж, е фиксирана носеща лента. Горната част е прикрепена към тавана. Стрингерите са закрепени заедно, така че да не се деформират в бъдеще.

Ако във вашата стълбищна схема се използват щрангове, те се фиксират върху греди. Стъпките трябва да се поставят правилно не отгоре, а отдолу на конструкцията. Това правило важи винаги. Отстрани на носещите греди се поставят крепежни елементи за стъпала.

По време на монтажа не забравяйте да използвате нивото, за да проверите точността на наклона на конструкциите, в противен случай ще получите стълба. Всички елементи са съобразени точно с размерите на стълбите. На стрингерите с самонарезни винтове, закрепете отгоре на панела на протектора.По-сложен дизайн за вита стълба, ще разгледаме пример със собствените си ръце в друга статия.

Монтаж на балюстради

Стъпалата са готови, конструкцията е сглобена и имаме проста стълба към втория етаж. Пристъпваме към монтажа на балюстради. Подпорните стълбове под и над конструкцията изпълняват не само декоративна, но и поддържаща функция. Те правят стълбите по-стабилни и надеждни.

Самата възможност да направите огради със собствените си ръце: парапети и балюстради е съмнителна. Производството им ще изисква професионално оборудване и машини.

По-добре е да закупите готови елементи в магазина, които могат да бъдат с различни форми и дизайн. Именно тези части на стълбите са най-видими, когато се гледат отстрани на стълбите.

Работа по инсталиране на балюстрада

Парапети (парапети) са монтирани върху готовите монтирани балюстради, опорни стълбове се използват за монтаж. В случай, че стълбището е голямо, в центъра се използва допълнителна опора.

В някои случаи може да са необходими 3-4 стелажа. В този случай не губете време за балюстради, използвайте дъски - това е по-рационално.

Когато парапетът е сглобен и монтиран, започнете да шлайфате повърхността. Използвайте мелница или шкурка.

Извършваме подготвителна работа преди боядисване: премахваме излишните отпадъци, отърсваме праха. Обърнете внимание на неравностите, недостатъците и допълнителните дупки - всичко може да се отстрани и повърхността да се изравни с шпакловка.

На подготвената повърхност се нанася грунд, след това няколко слоя боя. Когато стълбата изсъхне се лакира.

Резултатът е удобно стълбище, чертежи на стълбище можете да вземете от нашия уебсайт.Можете да направите сами същото добро и красиво дървено стълбище към втория етаж, което получихме.

Направи си сам снимка на стълбище

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор