Направи си сам оранжерия - инструкции и съвети за проектиране и изграждане (120 снимки)

Когато започнете да изграждате оранжерия, първо вземете решение за бъдещите размери на сградата. За да започнете, разгледайте сайта си и преценете неговия размер, определете местоположението на оранжерията и обема на бъдещите растения, които планирате да отглеждате.

Най-популярни са двускатни и сводести системи от оранжерии, снимките на оранжерии, направени сами, ясно демонстрират видовете конструкции. В зависимост от избраната култура и височината на растенията се избира подходяща оранжерия.

Оранжерийни форми

В сводести оранжерии се отглеждат чушки, домати и патладжани. Краставици, домати и цветя в двускатни оранжерии.

Не забравяйте за собственото си чувство за вкус и ландшафтен дизайн на сайта. Може би дизайнът в такава ситуация ще придобие различна форма.

Основата на оранжерията може да бъде направена под формата на правоъгълник, кръг или трапец. Най-ефективното разпределение на светлината се наблюдава в оранжерия с форма на шатра с кръгла основа.

Като материал за рамка е обичайно да се използват метал, дърво и поливинилхлорид (PVC). Започнете с рисуване на рамката на оранжерията.

Материал за облицовка на оранжерия

Всеки облицовъчен материал за оранжерия има своите предимства и недостатъци. Най-простият материал е PVC оранжерийно фолио, има ниска цена, лесен за монтаж, минимални изисквания за конструкции (дървена или метална основна рамка).

Предпочитание може да се даде на обичайната сводеста система върху метална рамка или дървена фронтонна основа. Правилно и добре опънат филм може да се остави върху рамката на оранжерията през зимата. Срокът на експлоатация е минимум 4 години.

Недостатъци на парниковия филм:

  • леки механични повреди;
  • ниско ниво на топлоизолация;

Конструкциите от стъкло и филм постепенно губят своята популярност, те се заменят с модерни решения от поликарбонат.

Поликарбонатът има много предимства: здравина, атрактивна цена, пропускливост на светлина и добра топлоизолация. Говорим за клетъчен поликарбонат (пластмасова оранжерия), направен под формата на двуслойни брикети.

Срокът на годност на този дизайн е много по-висок от този на филма. Поне оранжерията ще продължи 10 години или повече. Поради голямото натоварване дървената рамка е незаменима тук, ще трябва да проектирате метална, за да държите сигурно поликарбонатните листове.

Стъклото се счита за най-издръжливия и в същото време крехък облицовъчен материал. Въпреки това, той запазва топлината добре и пропуска светлина. Поради сериозните изисквания към рамката и надеждността на конструкцията, стъклото губи от поликарбоната.

Разновидности на рамкови конструкции

Поцинкована рамка - изработена от тънка стомана и има защитен антикорозионен слой. Доста крехък материал, който лесно се деформира поради използването на малко количество стомана.

Стоманена рамка - прахово боядисана отгоре, изработена изцяло от стомана и доста издръжлива. Недостатъкът е чувствителността към корозия и високата топлопроводимост. Второто минус влияе върху добива.

Оранжерия от квадратен профил е най-добрият вариант от всички 3, препоръчва се от почти всички летни жители.Този профил има завидна граница на безопасност, добра топлопроводимост и не корозира.

Дървена оранжерия - този тип рядко се използва при изграждането на оранжерии. Ниската якост, слабата конструкция е временна. Устойчив на влага и атмосферни влияния.

Как да изградите оранжерия със собствените си ръце? Предварително подгответе бъдещото място за изграждането на оранжерията, направете основата и основата. Маркирайте зоната за оранжерията, вземете решение за нейния размер. Оптималните размери на оранжерия за лятна резиденция са 6 х 3 м.

Основа за оранжерия

Инструкции стъпка по стъпка как да направите оранжерия. Започнете с основата, тя трябва да е с високо качество. В противен случай е възможно стъклото да се спука и те да се сменят с нови.

Това ще струва много пари и време. Определете най-приемливите варианти за решаване на проблема с деформацията за вас.

При полагане на основата се взема предвид степента на замръзване на почвата. Преди изливането на основата се пробива изкоп, който се запълва до върха с пясък, последвано от уплътняване. Слоят от пясък трябва да бъде най-малко 20 см.

Около него се прави кофраж с височина 20 см, в него се полага метална армировка за здравина и се залива с бетон. Полученият подсилен колан ще бъде здрав и надежден, отлична основа за инсталиране на оранжерия. Тук дори са изключени всякакви неприятни движения на земята.

Когато дизайнът на оранжерията е напълно готов, не забравяйте да организирате правилната вентилационна система с помощта на покрив, странични прозорци и врати. Това ще предотврати образуването на парников ефект и появата на патогенни микроби.

Направи си сам оранжерия снимка

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор