Направи си сам цветни лехи - 75 снимки на създаване и декориране на красиви цветни лехи

Свежите цветя винаги са заемали важно място в живота на хората. Един от начините да се насладите на красотата им не само няколко дни, докато са във ваза, но и няколко месеца, е да засадите цветна леха или да направите цветна градина. За да направите това, не е необходимо да сте запален летен жител или цветар. Дори ако сте градски жител, можете да организирате цветна градина в района.

Ще ви кажем и покажем как можете да създадете красива цветна леха със собствените си ръце, а също така ще споделим интересни идеи по този въпрос.

Цветна леха или цветна градина?

Ако говорим за цветни лехи, тогава най-често тази дума означава парче земя с правилна геометрична форма, оградено с граница или ограда. За сядане на цветя в този случай е характерна и ясна форма.

Цветната градина, от друга страна, няма ясни очертания и граници, изглежда по-естествена и се доближава до естествената флора. Когато засаждате цветя, можете да се насладите на повече свобода в избора на растения и тяхното местоположение.

Когато решавате кои растения ще засадите, съобразете се с цвета им, така че да изглеждат хармонично едно с друго. Също така е необходимо правилно да разпределите цветята според тяхната височина и размери, така че да не се припокриват, като вземете предвид скоростта на растежа им.

Не забравяйте, че времето на цъфтежа също е различно. Благодарение на това можете да създадете цветна леха, която ще ви зарадва от ранна пролет до късна есен, а може би дори през зимата.

Пристъпване към работа…

Представете си какво точно искате да видите в крайния резултат. Начертайте идеите си на хартия.Помислете за местоположението на къщата, пътеките и другите сгради на вашия сайт. Когато избирате място, помнете комфорта за растенията, така че избягвайте твърде сенчести и блатисти места. Ако, напротив, трябва да украсите точно такъв сайт, изберете онези растения, които просто са създадени за такива условия.

Почвата под цветната леха трябва да е достатъчно рохкава и да пропуска вода добре. Можете да направите дренаж. Няма да е излишно да оплодите земята преди засаждането.

Решете формата, размера, вида на вашето цветно легло. Начертайте схема къде и какви растения ще засадите. Можете сами да измислите дизайна на цветната леха или да намерите вдъхновяващи идеи в интернет.

Разновидности на цветни лехи

Най-лесното е да засадите кръгла цветна леха. Можете да направите равен кръг с помощта на две колчета, завързани едно за друго с канап. Дължината на въжето ще зависи от размера на цветното легло. Едно колче се забива в центъра на кръга, а второто, като компас, очертава очертанията на бъдещата цветна леха.

Повърхността на цветната леха може да се повдигне, като се направи гладка могила от пръст, която ще се спуска от центъра към краищата на цветната поляна. Около цветното легло можете да направите бордюр от камъни или тухли.

Започнете да засаждате клуба от центъра, като следвате плана за засаждане. Можете да направите няколко моноцветя, всяко от които е засадено само с един вид цвете. Когато приключите със засаждането, не забравяйте да полеете растенията.

Друг прост, но красив вариант е вертикално цветно легло. Не заема много място, а в зависимост от дизайна може да се пренарежда. От гъвкава мрежа с голяма решетка е направена тръбна рамка с желания диаметър и височина. След това агрофибърът се закрепва към вътрешната страна на тръбата с тел.

Необходимо е получената структура да се фиксира стабилно в саксия или друг подходящ съд, в който вече е направен дренаж и е излято необходимото количество почва. След металната торба заспиваме с оплодена почва. Редувайте слоеве почва с леко поливане.

Направете кръстовидни разрези в агрофибъра в шахматна дъска, това ще ви позволи да подредите растенията така, че да не си пречат по време на растеж. В получените дупки внимателно се засаждат здрави, силни разсад. Поливайте го предварително, за да нараните по-малко корените по време на трансплантацията.

Цветята на петунията са много подходящи за такива цветни лехи. Хоризонталната част на вертикалната цветна леха също е засадена с цветя. Когато цветята растат, се получава много ефектна цветна леха.

И ако на вашия сайт има резервоар, тогава можете да направите плаваща цветна леха. Необходимо е да направите основа за саксиите от пяна и да ги фиксирате здраво върху нея. Не забравяйте да тествате сала си, за да избегнете "разрушение на леглото".

Заслепен от това, което беше

Оригиналното решение би било използването на различни импровизирани материали под цветните лехи. Цветни лехи от автомобилни гуми са популярни. Можете да изрежете различни къдрави цветни лехи от тях или можете просто да ги боядисате в ярки цветове и да ги инсталирате на нива.

Когато правите цветна леха със собствените си ръце, можете да използвате всичко, което се намира във вашата селска къща. Стар велосипед, чекмеджета от скринове и шкафове, чинии, столове, сандъци, износени обувки и чанти, пощенски кутии, кофи и корита, пластмасови и стъклени бутилки, коноп и трупи, градински коли и дори кола.

Основното нещо е да не прекалявате, така че вашият крайградски район да не изглежда като крайградско сметище.Както и да правите цветна градина, така че основната роля е отредена на цветята, а подръчните средства просто подкрепят вашата идея и избрания стил.

Невъзможно е да се опишат подробно всички опции за цветни лехи, които можете да направите със собствените си ръце. Да, и това е безполезно, защото вероятно имате свои собствени оригинални идеи, които мечтаете да приложите на практика.

Направи си сам снимка на цветни лехи


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор