Инспекционна яма в гаража: 80 снимки на опции за конструкция, подреждане и модификация

Благодарение на ревизионния отвор може да се осигури удобна поддръжка и дребни ремонти на автомобила, които могат да се извършват самостоятелно. В противен случай ще трябва да лежите по гръб под колата, което изобщо не гарантира комфорт по време на поддръжка. Нека да разберем как да направим дупка за гледане в гаража.

Размерите и дълбочината на ревизионните ями могат да бъдат различни. Когато изграждате такава яма сами, трябва да изхождате от размерите на колата и височината си. В същото време трябва да е удобно в дупката за гледане - така че да има къде да се обърнете. Но ямата не трябва да е по-широка от разстоянието между колелата.

Обикновено ямата е направена с ширина повече от осемдесет сантиметра. Дължината на ямата се определя от дължината на колата, към която се добавя 1 м. Този подход ще осигури удобство по време на работа. Дълбочината се изчислява въз основа на собствения ви ръст, като се добавят около десет до петнадесет сантиметра. Ако планирате да прекарате много време под колата, малка табуретка или дървена стълба може да ви помогне.

Всичко описано не е задължително, когато изграждате дупка за наблюдение в гаража със собствените си ръце, трябва да се опитате да я направите подходяща за себе си.

Към въпроса за местоположението на ямата. Като правило е по-удобно да се направи дупка близо до стената, така че гаражът да може да инсталира оборудване, шкафове и т.н., където ще бъдат поставени резервни части.

Материал

Помислете как правилно и от какви материали да направите стените на ревизионната яма. Стените на ямата обикновено са изградени от тухли, строителни блокове или излят бетон.

При избора на първия вариант керамиката е за предпочитане като най-устойчив на влага материал. Струва си да запомните дебелината на тухлата, когато определяте размера на ямата - след полагане на стените с тухли или блокове, обемът на ямата ще намалее.

Изборът на материал за стените на ямата зависи от почвата. Ако е суха и плътна - не се колебайте да изберете тухла. В противен случай трябва да се използва стоманобетон.

Бетонните блокове са устойчиви на влага. При използване на други блокове ще е необходим хидроизолационен материал. Бетонните блокове могат да взаимодействат с влагата без отрицателни последици, са издръжливи и няма да се надуят през зимата.

Ако ревизионната яма се излива с бетон, слоят от такова запълване трябва да бъде най-малко петнадесет сантиметра. Ще се изисква и армиране на бетон с телена мрежа с дебелина 0,5 cm. Вместо решетка е възможно да се постави рамка. За него можете да използвате фитинги.

Защитаваме от вода

За да защитите надеждно ямата, трябва да извършите хидроизолация отвън. Такава хидроизолация трябва да се извършва само по време на изграждането на самата яма. За разглежданата защита се използва филм или мембрана от бутилкаучук или подобни материали. Такава защита трябва да бъде облицована на няколко слоя, като херметически фиксира ставите. В този случай филмът или мембраната трябва да прилепват добре към стените.

За пълна защита от вода, ямата трябва да бъде хидроизолирана отвътре. За това стените са импрегнирани със специално покритие. Като последното често се използва специален състав за басейн или грунд.

Също така, кесон, изработен от метален листов материал, може да предпази от влага. Дизайнът е представен от кутия, обработена със специален състав срещу корозия.Можете ясно да видите кесона, като разгледате снимката на зрителната дупка в гаража с кесона.

Вентилация

Естествената вентилация е неразделна част от ревизионната яма. Трябва да го направите в процеса на изграждане на яма. Вентилацията в ревизионната яма може да се извърши и на ръка. За да направите това, когато работите на пода на ямата, в нея се прави специален отвор за изпускане на въздух през маркуч. След като монтирате маркуча, покрийте го с капак.

Допълнително

При желание може да се подаде електричество към зрителната дупка, за да има светлина. В същото време не забравяйте за безопасността и устойчивостта на влага.

Също така, за същите цели, не трябва да инсталирате контакти с напрежение над 35 волта. Лампи от 220 волта не могат да се използват.

Допълнителен елемент ще бъде покривът, който по правило е дървен. Покривът трябва да е надежден, но в същото време да не е твърде тежък. Златната среда ще бъде дебелина от три см, което ще гарантира надеждност и няма да създава проблеми при отваряне.

Снимка на дупка за наблюдение в гаража


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор