Парапети за стълби - най-добрите дизайнерски идеи и оптимални модели парапети за стълби (105 снимки)

Парапетите са незаменим атрибут на стълбищния дизайн. Те изпълняват функцията на защитен елемент, който осигурява безопасността на движението по участъка. Парапетите се отличават с разнообразие от форми и материали, те могат да бъдат както прости на външен вид, така и направени в необичаен, оригинален стил. Този ограждащ елемент може да бъде ярко дизайнерско допълнение към интериора, да се превърне в шикозна декорация за всеки дом.

След като сте проучили различни снимки на парапети за стълби, можете да се убедите в променливостта на тези структурни елементи и да изберете опцията, която е най-подходяща за вашия случай.

Лесно е да направите парапети за стълби със собствените си ръце. Нека се опитаме да разберем как самостоятелно да направим защитни елементи за стълба, какъв материал е по-добре да използваме, къде да започнем процеса на инсталиране.

Избор на материал

Първо трябва да разберете от какви материали са направени парапетите за стълбите. Най-популярни са следните ограждащи елементи.

Алуминий. Ако предпочитате парапети от алуминий, тогава ще бъде трудно да ги направите сами. По принцип такива продукти се продават готови и просто трябва да направите правилните изчисления, да закупите необходимия брой ограждащи елементи, да ги сглобите със собствените си ръце и да се запознаете с поетапния монтаж на парапета за стълбище.

Хромирани. Те, както и предишните, се продават в строителните магазини готови, така че за да ги инсталирате сами, трябва да изпълните стъпките, изброени по-горе.

Изковани.Такива парапети изглеждат невероятно красиви и интересни, но правенето на ковани парапети у дома е доста трудна задача.

Горещото коване може да се извърши само в специално оборудвано помещение, а за студено коване може да се направи и у дома, но трябва да знаете основите на този процес и да имате всички необходими инструменти във вашия арсенал.

Изработен от неръждаема стомана. Такива парапети са много устойчиви на износване, здрави и надеждни, но за да ги монтирате сами, ще ви трябват умения за заваряване и рязане на метал.

Дървена. Това е най-популярният материал, използван при производството и монтажа на перила сами. Нека се спрем по-подробно на дървените ограждащи елементи, ще предоставим на читателя кратка инструкция как да направите дървен парапет.

Дървени стълбищни парапети

Дървото отдавна се използва за създаване на парапети, основните предимства на този материал: дървото ви позволява да създадете ограда с всякаква стилистична ориентация, форма, с интересни резби, орнаменти. Освен това има много възможности за декориране на дървени огради, те могат да бъдат боядисани, лакирани и т.н.

За начинаещи занаятчии е по-добре да започнете с такива парапети, при липса на опит в дърводелството можете да изберете прост дизайн, дървото, поради своята текстура, във всеки случай ще изглежда интересно и естетически приятно в интериора.

Нека се опитаме да разберем как правилно да направим парапет за дървено стълбище. Първо, вземете решение за вида дърво, ще бъде бук, бор, дъб, бреза или нещо друго. Разходите, направени за производство, качеството на парапета, тяхната устойчивост на внезапни температурни промени, чувствителност към гниене и лекота на обработка ще зависят от избраната порода.

Второ, запознайте се с основните части на стълбищните парапети. Следните елементи ще присъстват във всеки парапет: парапети, стелажи, балюстради, шкафове.

Особено внимание трябва да се обърне на балюстрадите, тъй като от тях ще зависи външният вид на стълбите. Можете да ги направите под формата на спретнати колони, ако е възможно да използвате металообработващо оборудване - издълбайте различни шарки и орнаменти на повърхността.

Ръчното рязане може да превърне тези структурни елементи в истинско произведение на изкуството, полето за творчество е невероятно широко, занаятчиите издълбават фигури на хора, животни и други невероятни композиции от решетките.

След подготовката на всички необходими елементи възниква въпросът как да монтирате парапета на стълбите. Дървени фигурни стълбове могат да бъдат прикрепени директно към стъпалата, като се използват жлебове или метални шипове, докато плоските балюстради (представени под формата на тънки дъски) се монтират най-добре върху специална греда, разположена на 10 сантиметра над тетивата.

В този случай парапетът на парапета, дървеният материал и пиедесталите ще образуват рамка, където трябва да се вмъкнат плоски балюстради. Разстоянието между напречните греди и в двата случая трябва да бъде не повече от 15 сантиметра.

Така че, в общи линии, изглежда процесът на добавяне на стълбище с ограждащи елементи. След като решите да инсталирате парапета, преценете силните си страни, изберете правилния проект, изчислете колко материали ще ви трябват за работа, подгответе необходимите инструменти и започнете тази интересна дейност.

Снимка на парапети за стълби


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор