Монтаж на ключ: 110 снимки на монтаж и свързване на различни видове контакти и ключове

При извършване на ремонт често възниква задачата за инсталиране на нов превключвател за осветителната система или подмяната му. Това не е трудно да се направи, но изисква спазване на правилата за електрическа безопасност и технология на работа.

Разновидности на превключвателя

Това устройство се монтира на нивото на рамото на човек на височина около 160 см над пода. Но сега са популярни няколко други стандарта за височина на монтаж на превключватели - той се поставя на не повече от 90 см от пода. Последният вариант е удобен с това, че не е необходимо да вдигате ръка, точката за включване на електрическото осветление е достъпна за членове на семейството с нисък ръст.

Има два вида превключватели в зависимост от начина на инсталиране:

Устройства за вътрешен монтаж - поставят се на специално подготвено място с помощта на монтажна кутия. Интериорът на стаята няма да се влоши, естетиката ще бъде запазена, а самата арматура може да се превърне в декоративен орнамент. Но в същото време ще трябва да премахнете стените.

Продукти за външна инсталация - подходящи за външно окабеляване, не изискват нарушаване на целостта на стените, лесни за използване, но често развалят външния вид на стаята.

Има и модели с един и два ключа, по време на инсталирането на които има някои функции. В процеса на подреждане на електрическото окабеляване в къщата може да се наложи и висококачествен прекъсвач.

Вътрешни правила за монтаж

Първо трябва да определите мястото, където ще бъде прикрепен превключвателят с един ключ. След това се идентифицира съединителна кутия, от която ще започнете да дърпате проводници.В него трябва да идентифицирате нулевите и фазовите проводници с помощта на индикаторна отвертка. Преди да започнете работа, мрежата трябва да бъде напълно изключена.

Разстоянието между монтажната точка и съединителната кутия е избрано, като се вземе предвид ограничението от 3 м. От съединителната кутия е разположен строб за полагане на кабел с дълбочина и ширина 25 mm.

С помощта на бормашина с корона е необходимо да пробиете гнездо. Бетонът вътре в дупката се отстранява с помощта на прост инструмент - длето с чук. В клетката се поставя пластмасова муфа, като за закрепването й е препоръчително да се използва шпакловка.

За по-нататъшно инсталиране на едноканален превключвател е необходим меден проводник с две жила. Единият от тях е прикрепен към фазовия проводник в съединителната кутия, а вторият е хвърлен през превключвателя към дизайна на патрона.

Проводниците към контакта трябва внимателно да бъдат поставени в гнездото. За това се използва отвор отстрани на конструкцията. Свързването на проводниците към клемите се извършва чрез винтова връзка или с помощта на скоби. След това стробът може да бъде затворен с гипсова смес.

По време на самата инсталация на превключвателя трябва да се отстрани декоративната облицовка. Устройството се обръща навътре и се фиксира с прибиращи се крака. Страничните винтове трябва да бъдат завинтени. Така ключът няма да падне от контакта. Когато основната част е фиксирана, можете да поставите и щракнете наслагването върху тялото.

Как да инсталирате външен модел

Технологията на инсталиране в този случай е по-малко трудоемка. В крайна сметка няма да е необходимо да изкопавате стените и да пробивате клетка. За полагане на жицата можете да използвате гофрирана тръба. Закрепва се за стената с щипки. Добър вариант е да поставите жицата в специален правоъгълен канал, изработен от незапалим материал.

След определяне на фазовото ядро ​​и изключване на електричеството в къщата е необходимо да се фиксира каналът и да се постави проводникът в него. Ключът е изключен от превключвателя и към вътрешното тяло е прикрепен фазов проводник. Освен това ще трябва да донесете сърцевината към осветителното тяло.

Основното устройство е закрепено с винтове към специална облицовка, както се вижда на снимката на инсталацията на превключвателя. Ако монтажът се извършва директно върху бетонна основа, тогава е препоръчително да използвате дюбели. След фиксирането е необходимо да поставите ключа, да включите захранването и да проверите работата на механизма.

Модификации с два ключа

Тези устройства се използват, когато е необходимо да се регулира осветлението на полилей с няколко крушки. Подходящи са и за някои видове помещения, например отделна баня. По дизайн такъв модел може да изисква вътрешен монтаж или външен монтаж.

Направи си сам инсталирането на двупозиционен превключвател се извършва съгласно описаната по-горе технология. В този случай обаче се използва трижилен проводник.

Едно ядро ​​на проводник от фазов тип се отличава с наличието на напрежение. Тя отива до превключвателя. Останалите две действат като изходи.

Когато е свързан, фазовият проводник се затяга с винт в горната част на конструкцията. Жлебовете, разположени в долната част, са предназначени за окабеляване, което е без ток. Често върху вътрешното тяло се прилагат маркировки - за захранващия проводник "1" или L, а за останалите - "2" и "3".

Тъй като системата за домашно осветление не изисква голям ток, максималното натоварване ще бъде 10 A. При работа в помещения с високо ниво на влажност е необходимо да се инсталират устройства с клас на безопасност IP44 и по-висок. И, разбира се, изберете само висококачествени модели, като избягвате евтини аналози.

Снимка на процеса на инсталиране на комутатора

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор