Пукнатина в стената - методи за определяне и основни методи за отстраняване. 130 снимки на ремонтни дейности

Причините за появата на дефекти, "грозота" на повърхността са различни. Наивно е да се мисли, че такъв проблем няма да засегне човек, живеещ в частния сектор, който гледа с интерес снимки на дизайнерски проекти, мисли как да облагороди дома си, без да забелязва какво се случва със стените, без да обръща внимание на тяхното състояние и външен вид.

Къщите стареят с времето, подземните води подкопават основата, което я кара да се свива. Дори строителна яма или изкопни дейности, извършвани в близост, допринасят за появата на проблеми, засягащи цялата конструкция като цяло.

Важно е не само да предотвратите появата на нови пукнатини, но и да се стремите да поправите старите навреме, за да не доведете къщата до плачевно състояние.

Защо се появяват дефекти

Ако говорим за глобални причини, тогава основно това са тромавите ръце на строителите, които издигат конструкцията на жилищен комплекс на грешното място, не вземат предвид свойствата и характеристиките на почвата.

Пукнатини в тухлена стена могат да се появят при неправилна зидария, спестявайки хоросан и материал. Все същите "страни" и грешки на специалистите.

Въз основа на характеристиките на почвата и недостатъците на бъдещите проектанти, както и директната работа по изграждането на сградата, причините за появата на опасни пропуски са следните:

 • Разработчиците нарушават технологията за полагане на основата, спестяват от качествен материал, вършат работата си недобросъвестно;
 • Почвите, върху които е разположена сградата, са разнородни, не се различават по устойчивост;
 • Агресивно въздействие на подземни източници (езера, реки, басейни);
 • Основата - старее, свива се, с времето - рухва.
 • Конструкция - изкривена поради неспазване на вертикала и хоризонтала при строителния процес;
 • Слабото решение, неправилното обличане също водят до проблеми.
 • Преустройството или разширението е извършено без нормално укрепване.

Нарушителите на строителната технология най-често правят следното:

 • Превръзката се извършва неправилно;
 • Извършете неправилен ремонт;
 • Те копаят окопи под основата, когато сградата е завършена;
 • Не извършвайте хидроизолационни работи и дъждовна вода;
 • Неправилно изберете структурата и изградете основата;
 • Копаят непланирани структури като сутерен (основата не се укрепва едновременно);
 • Част от основата провисва след полагането на тръбите.

Всички недостатъци на строителите отиват настрани. Особено когато къщата е направена с максимална скорост с помощта на евтини строителни материали.

Лошокачествен цимент, непресят морски пясък, слаба армировка, използването на чакълен камък при изграждането на основата - и цялата конструкция може да се срути с течение на времето. Ще трябва да обърнем внимание на пукнатините своевременно, да ги поправим с високо качество, за да предотвратим катастрофа.

Класификация

Според степента на повърхностно разрушаване всички дефекти могат да бъдат разделени на:

Малки, които се появяват на стената и тавана. Пукнатината трябва да бъде леко разширена, нестабилните области да бъдат отстранени, така че да не се появяват нови. След това се извършват основните дейности - намокряне, грундиране, шпакловане.

Добре видими на вътрешната повърхност. Основните дейности са почистване, запечатване с армировъчна мрежа за укрепване на стените от последващо разрастване.

Значителни размери, в по-голямата си част - чрез. Слотовете се разпенват постепенно, не се допуска пяна да пълзи по ръбовете.

Отвън дефектите се запечатват с циментова замазка, отвътре - с гипс, последвано от армиране и шпакловане. Пяната не бива да е много, за да не се получи обратен ефект – разширяване.

Инструмент за красота

За козметични събития, независимо от степента на сложност, ще ви трябва:

 • Шпакловка;
 • Разнообразие от гипсови и циментови смеси;
 • метална четка;
 • Начална и завършваща шпакловка;
 • Лепило на циментова основа;
 • Монтажна пяна;
 • Самозалепваща се лента;
 • Прахосмукачка или термодухалка;
 • Довършителни материали (тапети, плочки, боя, гипсокартон и др.).

Как да поправя

На първо място, е необходимо да се спре процеса на разширяване на пукнатините, за да се елиминира причината за разпространението на стените. Не е достатъчно просто да се измазва тази ситуация. Може да се наложи да завържете цялата конструкция с армировъчни колани, да я разпените, да я обшиете с сайдинг и отвътре - да я подсилите с метална мрежа и да я измажете.

Ситуацията е разрешима след цялостно укрепване на основата. Когато една къща е в окаяно състояние, тя може да рухне всеки момент.

Дълбоките повърхностни разцепвания пропускат влагата и студа, допринасят за образуването на гъбички и мухъл и правят сградата необитаема. Когато се появят в носещи елементи, те показват тежестта на разрушението на сградата.

Откритите дефекти не винаги показват възможното срутване на конструкцията, нейната аварийност. Когато не се разширяват, са достатъчни козметични ремонти, редовни довършителни работи, пенобетон, шпакловане.

Пукнатината, независимо от нейната дълбочина и ширина, винаги се почиства, те се опитват да предотвратят по-нататъшното й разпространение чрез подсилване на повърхността с армировъчна мрежа.

Когато се появят дефекти с разцепена повърхност в апартамент на многоетажна сграда, не може да се мине без проверка и консултация със специалисти.Само те могат да установят тежестта на щетите, в какво състояние е сградата, дали жилищният комплекс изобщо е подходящ за жилище.

Когато нещата са много зле, се появяват дълбоки пукнатини в бетонната стена, съставя се акт и наемателите се изгонват.

Ако е възможно да се спаси конструкцията, причините за разрастването се отстраняват, извършва се работа за отстраняване на напукване, последвано от разпенване и запълване на кухините.

Важна е профилактиката и укрепването на цялата конструкция. Сложността на работата зависи от състоянието на носещите конструкции. Понякога не можете да правите без помощта на специалисти. Някои дефекти могат да бъдат коригирани независимо.

Снимка на пукнатини в стената и методи за отстраняване


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор