Светлина в аквариум - правила за осветление и разпределение на светлинния поток (85 идеи за снимки)

За да покажете красотата на обитателите на аквариума, трябва да изберете правилното осветление. Каква светлинна мощност и тип лампи да изберете за аквариум зависи от неговия обем. Чрез правилното поставяне на източниците на светлина можете да постигнете максимална осветеност и красив външен вид.

Трудности при избора на осветление

Има някои фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху осветлението. Светлинната мощност на всички лампи започва да намалява с времето и те трябва да бъдат сменени. Сравнително издръжливи в това отношение са светодиодите. Техният кристал може да гори ярко до 5 години, а газът на флуоресцентните лампи избледнява след шест месеца.

Каква светлина да изберете за аквариум, ако дълбочината му е повече от 50 см? Преминавайки през водния стълб, светлината постепенно се разсейва. Интензивно се абсорбира от подводни растения, така че степента на осветеност на повърхността на водата и дъното варира значително. Защитното стъкло, макар и напълно прозрачно, също намалява интензитета на светлината.

Конвенционалните лампи с нажежаема жичка не са много подходящи за осветяване на аквариуми. Тяхната ефективност по отношение на източника на светлина е много ниска, тъй като по-голямата част от енергията се преобразува в топлина. Поради това качеството на водата в аквариума ще се влоши бързо.

Невъзможно е да се каже точно колко светлина е необходима за един аквариум, ако не са известни неговият обем, дълбочина и разновидностите на неговите обитатели.

Намирането на правилното осветление за аквариум не е лесно. Но ако характеристиките на осветителните устройства са известни, тогава трудностите и грешките в неговата организация могат да бъдат избегнати.

Как да изберем правилните лампи

Правилните крушки за светлина в аквариума могат да бъдат избрани според характеристики като мощност, тип и светлинна мощност.

В новите аквариуми се инсталира модерно осветление с помощта на флуоресцентни, LED, метални халогенни лампи. Вече не се използват остарели халогенни устройства и лампи с нажежаема жичка.

Енергоспестяващите лампи са популярни не само за ниска консумация на енергия, но и за ниско генериране на топлина. В малки аквариуми до 50 - 70 литра можете да намерите флуоресцентни лампи. Те са икономични и дават достатъчно светлина. Те са разделени на два вида:

 • Линеен (LL);
 • Компактен (CFL);

Флуоресцентните лампи, както и LED лампите, могат да издържат до 5 години. Компактният тип се различава от линейните с по-високо разсейване на топлината.

За дълбоки и обемисти аквариуми е необходим мощен източник на светлина, той може да бъде получен с помощта на метални халогенни лампи. С висока мощност те могат да дадат много светлина. Чупливостта е основният им недостатък.

LED крушките имат най-висока ефективност сред осветителните елементи. Те практически не излъчват топлина, имат мощна светлина и са издръжливи при работа. Производителите използват LED елементи в различни осветителни тела, например:

 • Светодиодна лента;
 • LED лампи;
 • Диодни крушки и прожектори.

Лампите имат издръжлив корпус и могат да работят дори при ниско напрежение. При ниска консумация на енергия те имат един недостатък - това е висока цена.

Монтаж на осветление за аквариум

Лампите за осветление в аквариума могат да осигурят цветна или дневна светлина. Обикновено те са прикрепени вътре под капака. Може да се монтира и отпред, отстрани и отзад.Това е въпрос на вкус и дизайнерска фантазия.

Цветното осветление може да се организира с помощта на LED ленти. Невъзможно е да се позволи твърде ярка светлина в аквариума, в противен случай най-простите водорасли бързо ще се размножават във водата. Тогава водата ще стане мътна и зелена.

Как да свържете домашно осветление

Ако няма достатъчно осветителни тела или има желание да добавите нещо ново, тогава можете да направите светлината в аквариума със собствените си ръце. Помислете например за производството на домашно осветително устройство, базирано на LED лента.

За да направите това, вземете следните материали и инструменти:

 • LED лента (12 крушки);
 • колба от пластмаса или стъкло;
 • захранване 220/12 волта;
 • поялник;
 • шило;
 • уплътнител.

В капака на колбата трябва да направите дупка за жицата. Запояйте проводниците към LED лентата с поялник. За да може лентата да бъде фиксирана в колбата, парчета гума от пяна или подобен материал трябва да бъдат залепени към задната й страна.

След като поставите лентата в колбата, трябва да я направите херметически затворена. След като запечатахме всички шевове с уплътнител, свързваме домашния продукт към мрежата и проверяваме за работоспособност.

На въпроса: "Как да направите светлина в аквариум", можете да дадете този пример и да се уверите, че е прост и достъпен за много хора.

Снимка на лампи за осветление на аквариум


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор