Направете сами подова замазка - процедурата за извършване на работа и инструкции стъпка по стъпка за изливане (95 снимки)

Слоят между пода и бетона се нарича замазка. Помага за изравняване на повърхността на пода. Това се отразява на продължителността на неговата работа. Бетонната замазка се прави под паркет, линолеум, ламинат, мокет.

Модификации на вратовръзката

В момента има няколко вида замазки. Те са:

  • Мокър. В състава му се използват материали на основата на пясък и цимент.
  • Полусуха замазка. Делът на течността в състава на сместа е много малък.
  • Един слой. Излива се само 1 слой цимент.
  • Твърди.
  • плаващ.
  • Многопластов. Изсипват се няколко слоя.
  • Суха подова замазка. Изработен от цимент или гипс.
  • Екип.

Преди да извършите цялата работа, е необходимо да решите коя замазка да изберете. Можете сами да подготвите сместа за замазката или да закупите специална смес за тази работа.

Инструкция стъпка по стъпка

За да направите подова замазка със собствените си ръце, трябва да изпълните следната последователност от действия:

Трябва да вземете нулевото ниво, в което има водно ниво. Необходимо е да се постави в цялата квадратура на жилищните помещения на височина един и половина метра от повърхността на подовото покритие.

Първо трябва да се отбележи всяка точка, докато втората е зададена в строго съответствие с нивото на водата, докато трябва да съответства на линията на хоризонта, но не и на повърхността на пода.

Правилността на всички измервания трябва да се проверява няколко пъти. Понякога под подовата замазка се излива малък слой експандирана глина.

На втория етап си струва да се реши дали височините падат в стаята. Трябва да измерите колко сантиметра между нулевото ниво и стария под.

Ако се получат различни резултати в различни точки, това означава, че подовата повърхност трябва да бъде изравнена. Преди да направите подова замазка със собствените си ръце, циментът се разрежда.

На следващия етап е необходимо да почистите основния слой с помощта на строителна прахосмукачка. Ако не е наличен, тогава можете да съберете всички боклуци от пода, след което да се измие с почистващи препарати.

След това е необходимо внимателно да грундирате повърхността, така че да стане грапава. Това гарантира отлични адхезивни свойства на пода.

С помощта на покривен филц се извършват временни хидроизолационни работи. Ако има разслоения по пода, те се елиминират.

Вземат се и се поставят маяци. Те са необходими за изравняване на полусухата замазка. Металните профили са фиксирани, които не могат да паднат в най-неподходящия момент. Необходимо е да се следи паралелността на водачите, които са свързани последователно един с друг.

Маяците се изравняват с помощта на ниво. Следващата стъпка е да запълните замазката между маяците.

Използвайте инструмента, за да разбиете леко и изравнете масата на разтвора, за да изключите наличието на въздушни мехурчета. За да подравните замазката, фиксиращата релса се движи отдясно наляво и обратно.

След монтирането на замазката е необходимо да се полива няколко пъти на ден. Това помага за намаляване на риска от напукване. Повърхността на цимента се напоява в продължение на 10-12 дни. Пълното изсъхване се наблюдава след месец, след което повърхността на новия под става издръжлива.

След монтиране на замазката, след 3 дни, маяците се изваждат, след което циментът трябва да се излее отново. Отново в продължение на 10 дни, два пъти на ден, покритието се разлива с вода.

Качеството на извършеното пълнене се проверява на няколко етапа. Първо, на външен вид. Ако сянката е сивкава и повърхността е гладка, това показва качеството на извършената работа.

След това трябва да докоснете. Ако звукът е монотонен, тогава можем да приемем, че замазката е извършена правилно и старателно. Тя няма да създава проблеми.

Всеки, дори и без специални умения за това, може да замазва пода със собствените си ръце, просто намерете инструкции стъпка по стъпка. Снимките на всеки етап ще помогнат за решаването на всички въпроси. Скоро ще можете да ремонтирате пода в къщата си без проблеми без никакви проблеми.

Ако не можете да разберете как да направите замазка, можете да използвате помощта на професионален майстор. Той бързо ще ви помогне да извършите ремонт в дома си.

Направи си сам снимка на подовата замазка

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор