Стабилизатори на напрежение за дома - най-добрите модели, оптимални параметри и функции (80 снимки)

Ниското напрежение и неговите скокове в мрежата сега няма да изненадат никого. Този проблем е актуален за много семейства. Неговата последица е повредата на домакинските уреди. За защита на всички или отделни уреди и устройства в къщата се използват стабилизатори на напрежението.

Но за правилния избор на желаното устройство е необходимо да се разбере принципът на работа и предимствата на отделните видове.

Цел и особености на функциониране

Стабилизатор на напрежение е електронен или електромеханичен тип устройство, предназначено да преобразува електричество на входа.

В резултат на това става възможно поддържането на параметрите на мрежовото напрежение в даден диапазон в случай на значителни скокове на входното напрежение и тока на натоварване на изхода.

Стабилизаторът 220 V може да бъде мрежов или основен тип. Първата модификация се използва за контрол на напрежението при свързване на едно или повече устройства по ваш избор. Връзката се осъществява към стандартен контакт в къщата.

Но основните устройства са предназначени да преобразуват електроенергията до желаните параметри за всички устройства в апартамента. Тяхната мощност е доста висока - повече от 4 kW, така че те са свързани към електрическата мрежа.

Благодарение на работата на стабилизаторите се решават следните задачи:

 • в случай на отклонения в параметрите на напрежението се извършва увеличение или намаляване до стандартни стойности от 220-230 V;
 • в случай на сериозни спадове в мрежата, например под 165 V и над 255 V, електрическите уреди се изключват автоматично.

Основните видове стабилизатори

Преди да определите кои стабилизатори на напрежението са най-добри, препоръчително е да разгледате основните видове устройства, техния принцип на работа и основните предимства.

Реле

Такива стъпаловидни модели работят според веригата на превключване на намотките на трансформатора със специално реле за мощност, което се активира автоматично. Такива релета се намират или на платката, или на корпуса на устройството.

Параметрите на входното напрежение се оценяват непрекъснато и ако се отклонят от зададеното ниво, се активира превключвателят за увеличаване или намаляване на напрежението. Предимствата на моделите са:

 • компактност;
 • висока точност на корекцията;
 • разширена граница на корекция;
 • устойчивост на претоварване;
 • възможността за нормална работа при температури от -20 до +40 градуса;
 • ниско ниво на шум;
 • дълготрайност на работа.

Това са евтини модификации, чийто недостатък е стъпаловиден механизъм за изравняване на напрежението.

Електронен

Такива стабилизатори могат да бъдат триак и тиристор. Първият тип има високи параметри на ефективност и отлична скорост на реакция.

Последните също показват отлични стабилизиращи свойства, но са по-скъпи. Например, в еднофазни модели са инсталирани два паралелни тиристори, а стабилизатор 380 V за дома има шест блока - за всички фази.

Електронните устройства имат следните предимства:

 • повишена точност на настройка;
 • изключване на загуби на мощност по време на стабилизиране;
 • премахване на закъснения;
 • малко шум.

Но в същото време устройството е доста масивно по тегло и размер, струва скъпо.

Електромеханични

Такива стабилизатори включват автотрансформатор и регулирането се извършва поради движението на електрод от въглероден тип по намотките. Задвижван от електрическо задвижване. Устройствата могат да бъдат свързани в мрежа и опорна мрежа.

А предимствата са:

 • компактност и ниска цена;
 • работа в диапазона на входното напрежение от 130 V до 260 V;
 • без изкривяване;
 • устойчивост на високи натоварвания и смущения.

Но дори и най-добрите стабилизатори от този тип имат ниски експлоатационни параметри, шумни са и не могат да се използват при ниски температури.

ферорезонансен

Във веригата "кондензатор-трансформатор" възниква ефектът на ферорезонанса на напрежението. Действието на стабилизатора се основава на този принцип. Това са много големи и шумни устройства, които могат да се използват при условия на висока влажност и повишени температури.

инвертор

Това са много скъпи модели. Имат микроконтролер, както и осцилатор тип кварц. Два вида трансформации се извършват последователно в устройството:

 • AC входно напрежение към вътрешно DC;
 • DC напрежение към AC изход.

Самите устройства са много компактни, работят безшумно с ограничение на параметрите на входа от 115-290 V. Стабилизацията се извършва много бързо.

Основни условия за избор

Много хора се интересуват от въпроса как да изберат стабилизатор на напрежението за дома, така че да работи ефективно и без повреди. Тук трябва да вземете предвид няколко свойства.

фаза

Има еднофазни стабилизатори и трифазни.За безопасната работа на стандартните домакински уреди са необходими 220 V, поради което поддръжката се извършва от еднофазни модели.

Но електрически печки, помпи и други агрегати работят в мрежа 3x380 V. Следователно ще трябва да закупите трифазен стабилизатор.

Мощност

Когато купувате стабилизиращо устройство, трябва да знаете общата мощност на всички електрически уреди, които ще бъдат свързани към него. Информация за консумираната номинална мощност можете да намерите в паспорта.

Но в същото време агрегатите с електрически двигател работят с пускови токове - за тях необходимото количество електроенергия ще надвишава номиналните параметри.

В тази връзка се препоръчва да се вземат устройства с допустима мощност 3-5 пъти по-висока от общата стойност на всички свързани електрически уреди.

Освен това трябва да имате предвид, че има:

 • устройства с активен товар. Преобразуват електричеството в топлинна енергия или осветление – ютии, чайници, електрически крушки и др.
 • устройства с реактивен товар, като например тези с електродвигатели.

За първите няма корекционни коефициенти и се взема предвид номиналната мощност в kW. Но за последното е необходимо да се коригира общата мощност в kVA чрез косинус phi или неговата средна стойност от 0,7. И, разбира се, струва си да осигурите резерв от 20% по отношение на мощността на стабилизатора за издръжливостта на неговата работа.

Работен диапазон

Този параметър отразява размера на входното напрежение, при което стабилизиращото устройство ще го коригира, без да се изключва от мрежата. Ако лимитът бъде надвишен, ще настъпи изключване.

Средният диапазон е 130-270 V за домакински модели. За да изберете стабилизатор, трябва да измерите напрежението в къщата.

Точност на корекцията

Този параметър отразява най-голямото допустимо отклонение на изходната мощност от номиналната стойност. Обикновено домакинските уреди работят в режим 220 V ± 5-7%, но за осветлението точността не трябва да бъде повече от 3%. Затова проучете паспортните данни на домашните единици и използвайте няколко стабилизатора или задайте минималната настройка.

Методи за инсталиране на оборудване

Снимката на стабилизаторите на напрежението показва различни модификации на устройства. Те могат да бъдат монтирани на стена или поставени на пода.

Устройствата са взискателни към условията на работа. Не работете в помещения с висока влажност, прах, прегряване.

Известни производители

При закупуване на устройство се препоръчва да се даде предпочитание само на известни марки, като ORTEA, Bastion, RESANTA, Shtil. Сред моделите с мощност 5 kW популярни са RUCELF SRFII-6000-L, Resanta ACH-5000 / 1-C, Era STA-W-5000.

За по-мощни връзки от 5-10 kW е препоръчително да изберете RUCELF SRWII-9000-L, Sven AVRPRO LCD10000, Resanta LUX ASN-10000N / 1-C, Luxeon WDR - 10000, Energy Voltron PCH-10000.

За да се гарантира надеждната работа на домакинските уреди, е необходим избор на висококачествени и надеждни стабилизатори. Решенията трябва да се вземат въз основа на техническите параметри на свързаните модули и избраните модели стабилизиращи устройства.

Снимка на стабилизатори на напрежение за дома


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор