Пейки за летни вили - най-добрите модели за изграждане със собствените си ръце и 100 снимки на красиви дизайнерски идеи

Пейката е не само необходим, дори необходим предмет за даване, но и мощен декоративен дизайн. Повечето собственици на частни имоти предпочитат да изграждат пейки сами. Този урок няма да изисква много време, разходи и усилия, а пейката ще стане изключителна.

Материали за изработка

Първо трябва да вземете решение за материала за пейката. Традиционно най-популярни са пейките от дърво. Трябва да се има предвид, че произведеният обект ще бъде на открито, следователно трябва да бъде изграден от дърво, което е възможно най-устойчиво на влага, температурни промени и други климатични влияния.

Металните пейки за летни вили са издръжливи, надеждни, устойчиви на всякакви валежи и механични повреди. За да откраднат двора, те се изработват с различни върти, шарки, цветове, създаващи красота и оригинален дизайн.

Пейките от камък са монументални, капитални, мощни и могат да бъдат направени по напълно различни схеми, от обработен и полиран камък или девствен с недостатъци.

Пластмасовата пейка е лека, лесна за транспортиране и, ако е правилно произведена, може да бъде доста издръжлива, надеждна и ще украси вашата градина.

Пейки с цветни лехи

Един от най-практичните варианти, когато пейка се комбинира с цветни лехи. Седенето на такъв продукт, вдишването на аромата и наслаждаването на цъфтежа на растенията е приятно и удобно.

Вариантите са няколко.Между две дървени кутии поставете полирана дъска или няколко, свързани помежду си и пейка с цветни лехи е готова. Въпреки това дървото, което влиза в контакт с почвата, няма да издържи дълго, така че дървените кутии могат да бъдат заменени с каменни или бетонни.

Закрепването на дъските между каменните легла е лесно с метален ъгъл. В бетон се закрепва с дюбели, а в дърво - с самонарезни винтове.

Ако работите от нулата, без наличието на готови елементи, ще ви трябват инструкции как да направите такава пейка. Подгответе материали: молив, ролетка, дъски, трион, винтове и пирони, чук, лепило. За засаждане на цветя - пръст, саксии и самите растения.

След това правим измервания на свободното пространство под пейката и изчисляваме неговите размери. Дъските трябва да бъдат шлифовани, за да се избегнат трески или други повреди на кожата и да се придаде най-представителен външен вид.

Необходимо е да изрежете 52 еднакви сегмента с дължина до половин метър. 12 от тях оставяме настрана, а от 40 изграждаме кутии, които в същото време ще бъдат опора за пейката. За да направите това, ги разпределете с купол - на 2 успоредни дъски, поставете 2 перпендикулярно и т.н. Трябва да получите две кутии по 20 ленти всяка.

Ние правим рамка от дълги дъски, като ги закрепваме заедно. Ние комбинираме закрепени дълги дъски с две готови кули с помощта на лепило и самонарезни винтове.

От останалите 12 дъски правим още две малки кули и ги закрепваме към готови опорни кутии. Покриваме повърхността на седалката с добри дъски. Поставяме саксии в кутиите и магазинът е готов.

Лесни за монтиране пейки

Друг лесен начин да направите пейка е да използвате строителни блокове и греди за това.Обработени, те лесно се вкарват в отворите на блоковете.

Въпреки че пейката изглежда примитивна и е малко вероятно да може напълно да украси вашата територия, тя е проста в изпълнение и идеална за почивка, например в градината или близо до водата.

Направата на проста метална пейка е лесна, ако имате основни умения за заваряване. Подгответе машина за заваряване, метален ъгъл, мелница за рязане на тръби и самата профилна тръба.

С помощта на мелница отрязахме 3 еднакви заготовки с дължина 120 см. Това ще бъде седалката. Изрязваме 2 напречни греди от стоманения ъгъл и ги поставяме перпендикулярно на заготовките за седалката, заваряваме ги със заваръчна машина и прикрепяме към тях 2 крака за бъдещата пейка.

Отдръпвайки се от седалката на разстояние около 20 см, заваряваме напречна греда към краката. За да може пейката да стои, 2 ъгъла трябва да бъдат заварени към краката отдолу перпендикулярно и цялата конструкция всъщност ще лежи върху тях.

Металът е боядисан в желания цвят. Седенето на студена повърхност не е много удобно, така че можете да поставите дървени дъски върху металната седалка, като ги закрепите с дюбели;

Красива пейка направи си сам

Ако искате да направите пейка за собствените си ръце специална, ексклузивна, различна от вашите съседи, това ще изисква някои умения, финансови инвестиции и свободно време.

За да направите дървена пейка за селска къща, трябва да съставите диаграма. Чертежи и съответните снимки на пейки можете да намерите готови в интернет или можете да проектирате своя собствена, индивидуална версия.

Първо, направете измервания, вземете решение за размерите на вашия бъдещ продукт. Не забравяйте, че в стандартните случаи височината на пейката от земята ще бъде до 60 см.

Необходимо е внимателно да боядисате дължината на всички съставни елементи, дъски и да обмислите местоположението на декоративните детайли. Когато поставите всичките си мисли на хартия, започнете да купувате материали.

За да направите пейка от дърво с облегалка за лятна вила, трябва да подготвите три вида дърво - дебел труп, обикновени дъски до 3 см и бар с диаметър до 7 см.

От инструментите ще ви трябват чук, пирони и самонарезни винтове, отвертка и отвертка, обикновен молив, линийка, бормашина, а за покриване на дървото - бои, лакове и четки.

Пейката се изработва на 4 етапа. Крака, седалка, облегалка и накрая - сглобяването на конструкцията.

За да направим краката, вземаме дънер с дебелина 3-4 см, измерваме палачинката, ширината и височината и изрязваме краката с ножовка. Краката трябва да са еднакви, най-малката разлика между тях ще доведе до изкривяване на пейката. Подравнете ги, ако е необходимо.

Облегалката е изработена под формата на две носещи дъски с дебелина минимум 3 см. Дължината на облегалката трябва да е идентична с дължината на седалката. Можете да закрепите дъските, оставяйки ограда между тях или да направите гърба солиден.

Седалката на пейката е изработена от пръти - те ще ви помогнат да я направите надеждна и издръжлива. Броят на решетките зависи от очакваната ширина на пейката и от желанието да се оставят празнини между тях или да се направи солидна седалка. След като отрежете прътите с еднаква дължина, не забравяйте да ги шлайфате.

На последния етап трябва да съберете всички заготовки заедно. При дъска с дебелина 4 см е необходимо да се закрепят два крака с пирони, за да се получи U-образна конструкция, табла и греди за сядане. Закрепете краката и седалката заедно.

Забийте дъските перпендикулярно на седалката, за да закрепите облегалката. Закрепете гърба със самонарезни винтове.За да може магазинът да има представителен външен вид, той трябва да бъде внимателно шлайфан и покрит с лак или бои.

Можете също така да построите магазин с помощта на импровизирани средства - дървени палети, тухли, глина, камъни и дори бутилки. Основното е да е практично, целесъобразно и да се вписва в интериора на вашия двор.

Снимка на пейки за даване


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор