Фасадна мазилка: основните етапи на довършителните работи и характеристиките на съвременните материали (90 снимки)

Съвременните довършителни материали ви позволяват да създадете изискан външен вид на всяка сграда. Качествено направената мазилка е в състояние да удължи експлоатационния живот на жилищна сграда. В допълнение, допълнителни техники помагат да се направи сложна текстура.

Направата на фасадна мазилка със собствените си ръце е доста проста. Отивайки в строителния магазин за гипсова смес, се препоръчва първо да се запознаете с нейните видове и характерни черти.

Основните предимства на довършването на мазилка

Основните положителни качества на тези довършителни работи са:

 • хидроизолация на вътрешни стени;
 • издръжливост;
 • надеждност;
 • защита на сградата от външни фактори;
 • декоративни.

Специалните инструменти помагат за намаляване на ремонтните дейности няколко пъти. В хода на работния процес е необходимо да се спазва цялата последователност от действия. На пазара има много видове строителни материали. Всеки от тях включва вид нанасяне върху повърхността на стената.

Видове мазилки за фасади

Отивайки в специализиран отдел за покупка, повечето купувачи често имат един и същ въпрос: „Коя мазилка е по-добра за фасадата? На първо място, трябва да имате ясна представа за всяка композиция.

От своя страна те се разделят на следните области на приложение:

 • затопляне;
 • украса;
 • подравняване.

Има няколко вида мазилка за фасада. Най-популярните са:

минерален състав. Смята се за евтин, но вечен довършителен материал.Средният експлоатационен живот на такова покритие варира от 5 до 15 години. Основните компоненти на това решение са цимент и специален пълнител.

По принцип това е обикновена мазилка. Такава мазилка може да се направи самостоятелно у дома. Срокът на годност е около 8 часа. След това започва да изсъхва бързо;

Акрил. Този вид се използва за шпакловане на фасада върху мрежа. Това помага за намаляване на отпадъците по време на работния процес. Има по-широка гама от цветове и текстури.

Композицията пасва добре на стената и се поддава отлично на различни декоративни манипулации. Цената на този материал е малко по-висока от тази на минерала. Дори начинаещ може да работи с такова решение;

силикатна мазилка. Този тип е най-търсеният на пазара на строителни довършителни материали. Всяко замърсяване се отмива лесно с нормална струя вода. Отличава се със своята дълготрайност и здравина на готовото покритие. Течният разтвор е идеален за порести основи (стиропор, фибростъкло).

Технологията на фасадната мазилка е разделена на няколко етапа. По време на нанасяне всеки слой трябва да изсъхне добре. Ако тази препоръка бъде пренебрегната, в бъдеще на повърхността на стената могат да се появят пукнатини.

Силикон. Този вид материал има доста висока цена. Практически няма отпадъци по време на работа. Консистенцията на състава е доста гъста. Всеки слой ляга равномерно. Основният компонент на тази мазилка е силиконът. Той действа като основен свързващ компонент.

Полагане на мазилка на фасада на сграда

Работният процес може да бъде разделен на няколко основни стъпки.Преди да продължите с прилагането на състава, е необходимо да подготвите следните инструменти и материали:

 • ниво на сградата;
 • правило;
 • два вида шпатули;
 • състав на мазилка;
 • специални маяци;
 • решетка за подравняване.

Процесът на нанасяне на мазилка може да бъде разделен на следните етапи:

Почистване на повърхността. Фасадата на сградата е предварително почистена от различни видове отпадъци. Мръсотията и големите натрупвания на прах се отмиват с вода. След това се оставя да изсъхне напълно.

Цялата равнина е обработена със специална импрегнация. Подобрява адхезията на материалите един към друг. Следващата стъпка е да фиксирате маяците.

След това мрежата се фиксира в проблемните зони. Това ще помогне да се изравни цялата равнина. След това преминете към нанасянето на първия слой. Разпределя се равномерно по цялата повърхност на стената. За висококачествена мазилка е необходимо да се направят 5 слоя от състава.

Последната стъпка ще бъде използването на специален инструмент за добавяне на текстура. Снимката на фасадната мазилка показва процеса на довършителни работи.

Снимка на процеса на мазилка на фасадата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор