Шпакловка на стените - проста инструкция за довършване на повърхности със собствените си ръце (95 снимки)

И така, започва последният етап от ремонта на жилищните помещения и е необходимо да се подготвят повърхностите за залепване на тапети или боядисване. Така че е време да започнете да изравнявате стените с шпакловка. Той ще премахне максимално грешките и неравностите, произтичащи от мазилката.

И процесът на нанасяне на шпакловка върху стената е толкова лесен, че след като изучите нашата статия, ще можете самостоятелно да извършите тази процедура.

Предимствата на шпакловката на стените със собствените си ръце

Боядисването им и лепенето на тапети изисква перфектна повърхност, а шпакловката върши отлична работа с това. Лесно премахва всички недостатъци, останали след мазилката.

Шпакловката може да постигне идеално подравняване чрез шлайфане и нанасяне на допълнителни необходими слоеве. без да се нарушава качеството на покритието.

Замазката има относително ниска цена, огромен обхват и не изисква голяма консумация на продукта, когато се използва.

Когато работите със сложни структури, не е необходимо да включвате професионални занаятчии, дори и начинаещ може да се справи тук.

Материали и инструменти за шпакловка на стени

Не започвайте работа, без да имате под ръка всички необходими инструменти и материали. В крайна сметка това е гаранция за бързо и качествено извършена работа.

Предлагаме на вашето внимание пълен списък с необходимите компоненти.

  • готова смес за начална и крайна обработка;
  • разтвор за грундиране на повърхности;
  • контейнери с достатъчен размер за шпакловка и грунд;
  • три вида шпатули: малка за събиране на сместа от съда, голяма за нанасяне на сместа и ъглова за премахване на различни ъгли;
  • четки с различна ширина, ролка и телескопична дръжка за него;
  • правило за проверка на равномерността на повърхностите;
  • шпатула за шпакловка. Помага за изглаждане на различни зони на покритие, работейки с една или две ръце;
  • допълнително осветление за проверка на качеството на извършената работа;
  • мелница, с различни размери на абразивните мрежи;
  • спираловидна дюза на свредлото за равномерно смесване на вода и смес;

Технология на шпакловка на стени

Методът за използване на различни шпакловъчни смеси е един и същ. Необходимо е само да следвате инструкциите на опаковката и периода, за който съставът трябва да се нанесе върху повърхността. Помислете за основните етапи на шпакловка.

На първо място е необходимо да почистите повърхността от остатъците от мазилка, прах и пясък. Използвайте твърда четка за това. Стените трябва да са сухи.

След това се нанася грунд, като внимателно се замазват всички пукнатини и дефекти. Този етап е необходим за залепване на най-малките частици мазилка и, когато изсъхне, създава филмово покритие. Което дава още един допълнителен плюс - в бъдеще такова огромно количество влага вече няма да се абсорбира от стените, както без покритие.

Разтвор на почвена смес в магазина е възможно да се закупи както в готов вид, така и в концентриран вид. Също така изисква стриктно спазване на инструкциите при разреждането му.

Когато нанасяте няколко слоя грунд, не забравяйте да изчакате всеки нов слой да изсъхне.

Съвременното използване на шпакловъчни смеси е начално и довършително покритие.

Когато се нанася върху повърхността на разтвора, по-добре е да използвате широка шпатула. И не голяма шпатула ще помогне да се напълни със смес от кофа, необходимо е сместа да се нанесе равномерно върху ръба с ширина не повече от три сантиметра и височина не повече от един сантиметър.

Трябва да разберете, че необходимата дебелина на нанесения слой може да се получи чрез задържане на шпатула под определен ъгъл. Колкото по-близо е наклонена шпатулата към стената, толкова по-дебел ще бъде слоят.

Започването на довършителни работи е необходимо за първото покритие и максимално подравняване на пукнатини и шевове, запълване на всички дупки и неравности. Това със сигурност прави покритието гладко, но има пореста повърхност, което предполага завършващо покритие в бъдеще.

След като изчакате пълното изсъхване на началното покритие, покритието трябва да се шлайфа, за да се отстранят излишната смес и пръски. За да направите това, използвайте мрежа с абразив не по-висок от № 40-80.

Завършването се нанася вече под финишното покритие. За него също се използват грундиране, изравняване и шлайфане, но абразивът вече е по-висок от № 100-120. И на изхода получаваме идеално равна повърхност за боядисване или дори тънък, лек тапет. Това се вижда на снимката на стенната шпакловка.

Запълване на ъгли

Може би най-отнемащото време при шпакловката е правилният изход на ъглите. Но този процес не изисква използването на допълнителни устройства и вие сте напълно способни да го направите сами. От нашата статия вече знаете как да нанесете шпакловка върху стената, така че не трябва да има проблеми с ъглите.

Трябва да се разбере, че има два вида ъгли: вътрешни и външни. Всеки ъгъл има собствена технология на шпакловка. А външните ъгли се считат за по-трудоемки.За тях се използват допълнителни дюзи, които след това се покриват със слой шпакловка и повърхността се изравнява със специална ъглова шпатула.

Във вътрешния ъгъл също се нанася шпакловка с ъглова шпатула, ъгълът се отстранява с надлъжни движения.

Декоративна шпакловка за стени

Изобщо не е необходимо да поставяте завършващия слой под „тестиса“, можете да направите декоративна повърхност от него. С помощта на различни помощни инструменти, като: шаблони, четки, шпатули със зъби, ролки с дълъг косъм, е възможно да се постигнат невероятни и уникални шарки и текстури. Той ще добави жар към вашия интериор и ще го направи уникален.

Обобщавайки, можем да кажем, че шпакловката е много трудоемък и не лесен процес, както и изискващ творчески подход. И ако се съмнявате в способностите си, по-добре е да наемете професионалисти.

И ако, напротив, чувствате, че можете, тогава давайте, гарантираме, че след като видите резултата от вашите действия, ще бъдете напълно доволни от този процес. И резултатът ще радва вас и вашето семейство в продължение на много години.

Фото шпакловка на стени

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор