Шлайфане на стени: най-добрите материали и инструменти за обработка на различни повърхности след мазилка (85 снимки)

Обработката на стенни конструкции и тавани се извършва на няколко етапа. Разбира се, не може да се мине без подготвителния етап, който показва в какво състояние е повърхността на стената. По-добре е да започнете от нулата, с голи стени, но някои хора премахват само горния слой, но това също отнема време и работа.

Във всеки случай в края на работата ще трябва или да шлайфате, или да замазвате. Това е последната процедура преди по-нататъшното довършване.

Всеки е виждал снимки на полиране на стени в интернет и си представя как и с какво се прави.

Необходими инструменти

Изравняването на повърхността на стената включва два вида работа - това е мазилка и шпакловка. След извършване на мазилка някои неравни зони и участъци все още могат да останат на повърхността на тавана или стената. Това води до факта, че е необходим спешен инструмент за отстраняване на дефекти.

Дори при работа с голяма и обемна шпатула, тези неравности не могат да бъдат избегнати, така че е необходимо довършително подравняване.

В зависимост от това коя повърхност ще се нуждае от незабавна обработка, се избира най-добрият начин на работа и търсенето на правилните инструменти.

След шпакловка повърхностите могат да се шлайфат по следните начини:

  • Малките повърхности могат да се обработват с обикновена шлифовъчна лента;
  • Големите площи за обработка изискват по-сериозен инструмент - това обикновено е шлайфане на стените с мелница.Но машината ще обработва само най-изпъкналите и светли места, но ъглите и труднодостъпните зони ще трябва да се обработват ръчно;
  • Сложните конструкции понякога изискват не само електрическа машина за смилане, но и смилане на стените с мелница. Сложността на дизайна се проявява във факта, че има допълнителни завои или издатини на повърхността.

За шлайфане на тавана се използват само електрически инструменти, а не импровизирани средства.

Шлайфане на различни материали

Напомняме ви, че шлайфането придава на повърхността гладък и равномерен вид, което улеснява по-нататъшната работа, тоест довършването.

Шлайфането на дървени стени има следните положителни характеристики:

  • Дървеното покритие след смилане се почиства от трески и грапава повърхност;
  • Шлайфането на дърво ви позволява да запазите истинската текстура на този естествен материал, както и свежестта и чистотата;
  • След полиране този материал несъмнено може да бъде покрит поне със специален лак, дори с импрегниране, за да се подчертаят неговите естетически свойства;
  • Шлифоването отваря пори в дървото, които са склонни да абсорбират дълбоки повърхностни грундове. Това е най-важният знак за защита на вашите стени в къщата;
  • Препоръчва се дървената повърхност да се шлайфа дори в старата, дори в новата къща;
  • Дървото се обработва със специален ръчен електроинструмент. Ако има области, в които инструментът просто не може да достигне, тогава трябва да разчитате на помощта на шкурка и да овладеете работата сами.

По време на работа се генерира много прах, така че първоначално се погрижете за средствата за самозащита, тоест връхни дрехи, защита на очите и лицето и др.

Шлайфането на бетонни стени не е лесно, но ако имате инструмент, ще се справите. Можете да намерите евтин инструмент във всеки магазин за хардуер, ако все още нямате такъв в домашната си кутия с инструменти.

Например, бетонна стена се поддава добре на смилане с мелница, тъй като е универсален инструмент. Но са необходими специални дюзи и колело за смилане на мелница.

Ако сте завършили основната стъпка на смилане, можете лесно да проверите и оцените резултата си. Ако насочите светлинни лъчи към третираната повърхност, тогава незабавно ще се видят недостатъци и незавършени области.

Ако ги няма, тогава поздравления, свършихте страхотна работа. И ако има такива, тогава работата трябва да бъде доведена до идеално ниво.

Не забравяйте и за нивото на сградата, защото ако го приложите към повърхността и се движите по нея, тогава всяка неравност ще се усети безспорно.

Ако нередностите не са толкова сериозни, тогава можете да се справите само с шлифовъчен блок. Ще ви помогне да свършите работата както трябва.

Шлайфането на стените след шпакловка е просто необходимо, защото именно благодарение на шлайфането получавате гладка и готова за работа повърхност. И след това поне залепете тапета на повърхността, поне го обшийте със специален материал.

Снимка за шлайфане на стени

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор