Направи си сам ремонт на ютия - типични неизправности и препоръки за тяхното отстраняване (65 снимки)

Просто решение в случай на повреда на ютията е да си купите нова в магазина, не винаги е подходяща за човек, който може да държи в ръцете си отвертка и поялник. Някои проблеми могат да бъдат отстранени чрез подмяна на елементите или чрез свързване на изгорелите контакти.

За да направите това, трябва да знаете структурата на ютията и ясно да следвате инструкциите за ремонт на електрически уред със собствените си ръце.

Преди да изтичате до магазина, трябва да разберете дали е възможно да отстраните причината за неизправността, опитайте се да накарате „другаря“ да работи нормално. Едва когато стане ясно, че ютията не може да се ремонтира, можете да се зарадвате с нова покупка!

Характеристики на дизайна

За да ремонтирате успешно ютията, нека се запознаем с нейното устройство. Независимо от производителя, устройството има в своя дизайн в различни версии:

 • Корпус от висококачествена здрава пластмаса;
 • В дизайна на ютията е предвидена масивна метална подметка, която може да има дупки при пара;
 • Нагревателен елемент - нагревателен елемент;
 • Щепсел;
 • Електрически кабел;
 • Регулатор на температурата на подметката (термостат);
 • Защита от прегряване (предпазител);

Инструмент

За да отворите и поправите счупено устройство, ще ви трябва следното оборудване:

 • Плоски и къдрави отвертки;
 • Остър нож;
 • Контролно-измервателен уред - мултиметър или светодиод за непрекъснатост;
 • Клещи;
 • Поялник, флюс, спойка;
 • Изолационен материал или термотръби;
 • Шкурка.

Разглобяваме ютията

За да не счупите напълно устройството, трябва да го отворите правилно. Всичко не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Дизайнът на ютията осигурява както ключалки, така и винтови закопчалки. Да започнем с видимите връзки. Вземаме отвертка в ръцете си и развиваме винтовете, разглобяваме щепсела.

В съвременните ютии се използват три проводника с различни цветове за свързване към мрежата. Червеното обикновено е фаза, другите две са неутрален проводник и земя. Ако няма видими повреди на контактите в щепселната кутия (счупване, топене), ние продължаваме да изучаваме неизправностите по-нататък.

Отваряме задния панел от страната на захранващия кабел. Погледнете клемната кутия. Когато видим визуално, че кабелът е разтопен, контактът е изгорял, не разглобяваме ютията допълнително.

Ние отстраняваме неизправности. Достатъчно е да оголите проводника, да го свържете към клемната кутия. С помощта на устройството проверяваме целостта на електрическата верига. Когато всичко е наред, ютията може да се използва.

Когато проблемите не са в захранващия кабел и щепсела, продължаваме да разглобяваме ютията по-нататък. Бавно и внимателно дръпнете бутоните, дръжките и лостовете нагоре. Ако под тях има винтове, ние също ги развиваме. Изваждаме ключалките с широк нож.

За да не ги счупим, не издърпваме тялото от подметката, когато нещо опира и не позволява да се свали. Първо, стиснете и развийте всичко, което пречи. Резетата са много крехки, разглобяваме устройството внимателно!

При ремонт на моделите ютия Philips и Tefal под подвижния страничен капак от страната на захранващия кабел намираме и развиваме допълнителни винтове. Необходимо е да премахнете всички крепежни елементи, да освободите подвижния корпус от всички ключалки!

Отстраняване на неизправности

Когато няма дефекти отстрани на захранващия кабел и не изисква подмяна, ние проверяваме основните компоненти по ред, докато открием повреда:

Ефективността на нагревателния елемент. Използваме устройство за непрекъснатост на електрически вериги. Когато всичко е наред с нагревателния елемент (получаваме звуково, стрелково или светлинно потвърждение), продължаваме да търсим неизправности по-нататък. Ако е изгорял, няма смисъл да го сменяте, по-добре е да си купите нова ютия! Ремонтът може да струва повече.

Проверете целостта на веригата на термостата. Когато контактите са изгорени, ютията или изобщо няма да се нагрее, или няма да се изключи, работи непрекъснато. Взимаме шкурка или пила за нокти и ремонтираме термостата.

Внимателно отделяме залепените контакти, почистваме ги от сажди, опитваме се да не огъваме плочите, върху които са закрепени. Ако не можем да отстраним проблемите, решаваме какво да правим по-нататък - купуваме резервна част, нов термостат или ютия.

Проверете дали предпазителят е изгорял. Обаждаме се. Ако е необходимо, спойка, сменете с подобна. Предпазителят е много важен. Не го изключвайте от електрическата верига на ютията, окъсете връзката без него. Ако термостатът е повреден, той просто ще изгори, предпазвайки го от пожар.

Проверяваме системата за пръскане на вода и състоянието на парогенератора. Почистваме ютията от котлен камък. Ремонтираме минипомпи, които подават вода към пръскачката и подметката. Възможно е механизмите му да са заседнали и да се нуждаят от почистване.

Важно е внимателно да проверите целостта на системата, да разберете какво и защо не работи. Опитайте се да отстраните причините за пълната неработоспособност на устройството или неправилно работещи функции - пара, пръскане, изключване.

По време на процеса на ремонт всички проверки трябва да се извършват, когато ютията е изключена от електрическата мрежа.Някои авторитетно съветват да се търси фаза, когато токът се прилага към устройството, когато е включено. Това трябва да се направи достатъчно внимателно, за да не затворите случайно нулевия контакт и фазата със същата отвертка. Можете да получите болезнен токов удар.

Не забравяме за личната безопасност, поставяме ютията на равна повърхност, не се качваме да ремонтираме и проверяваме работата й с мокри ръце.

Когато след всички проверки се окаже, че електроуредът не подлежи на ремонт, с чиста съвест тичаме до магазина, за да си купим нов!

Направи си сам снимка на процеса на ремонт на ютия

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор