Релефна мазилка: 70 снимки за нанасяне „направи си сам“ и съвети за практическа употреба

Релефната мазилка отдавна се използва като една от възможностите за декорация на стени. Но технологията на този процес се промени с течение на времето, в него се въвеждат някои нововъведения. Отличителна черта на този вид декорация е, че почти всеки случай ще бъде уникален. Това дава възможност да се прояви въображение и прави интериора на стаята оригинален.

Професионалните дизайнери могат да създадат истинско произведение на изкуството по този начин. Но и човек без професионални умения може да се справи с такава задача. Всичко, което трябва да направите, е да отделите малко време и да положите малко усилия.

Технологични характеристики

Технологията на процеса на създаване на релефна мазилка включва няколко етапа, чиято последователност трябва да се спазва.

Първо се избира самата рисунка, в съответствие с която ще се създаде релеф. По-добре е да отпечатате чертежа в няколко екземпляра. След това подгответе повърхността за работа. Предишното покритие трябва да бъде премахнато от него. След отстраняване на предишното покритие е важно повърхността да се измие добре от мръсотия и прах.

След това е необходим повърхностен грунд. Съвременният грунд често има и антисептични свойства, което ще помогне да се избегне появата на мухъл.

Полага се основата, тоест първият слой мазилка. След като началната мазилка изсъхне, грундирайте отново повърхността. Завършващата мазилка оформя самия релеф в съответствие с шаблона. Когато стената изсъхне, се нанася боя.Тези процедури трябва да се извършват в точната последователност. Създаването на релефа трябва да се третира с особено внимание и да се отдели много време и внимание.

Какви инструменти са необходими за това?

За да създадете релефен модел, в допълнение към конвенционалните инструменти, може да се нуждаете от следните устройства:

  • гъба. Може да се използва като инструмент за оцветяване или да се използва за създаване на бълбукащ релеф.
  • За да получите текстуриран отпечатък, може да ви е необходим валяк с дюза.
  • Специални ролки могат да се използват и за създаване на тревист или хаотичен модел.
  • За да оформите обемна текстура, препоръчително е също да използвате обикновена четка или гумена ръкавица.

Всъщност за такава работа можете да използвате различни предмети, които имат текстурирана форма. С помощта на тези предмети се оставя оригинален отпечатък върху мократа мазилка. За това често се използва дори кожа, за да се направи подходящ принт на стената.

Такава работа предоставя големи възможности за проява на въображение. Можете дори да включите деца в тази работа, за да развиете творческите си способности.

Преди да вземете решение относно рисунката и обекта, можете да проведете няколко експеримента и след това да сравните резултата.

Какви материали ще са необходими за работа?

Изравняващи смеси. Те могат да бъдат гипсови, циментови и глинени. Би било разумно да се използва смес на основата на гипс, когато завършващата мазилка също е гипсова. Подходяща е и циментова основа, тази опция е много икономична, имате нужда само от цимент и пясък. Глинените смеси се използват много рядко, но тяхната пластичност и безвредност ги прави добър вариант.

Довършителни смеси.Гамата от такива смеси на съвременния пазар е доста голяма.За всеки тип текстура се произвеждат собствени смеси. Когато избирате, трябва внимателно да прочетете препоръките на опаковката.

Грундовете също произвеждат голямо разнообразие. Те могат да бъдат както течни, така и пастообразни. По-добре е да използвате грунд с антисептични свойства.

По-добре е да вземете боя на водна основа. Цветът зависи от индивидуалното решение. Ако няма желания нюанс, тогава можете да закупите бяла основа и багрила за нея.

За да може повърхността да издържи дълго време, боядисаната стена е допълнително лакирана.

Разгледайте подробно всеки етап от работата

Подготовка на повърхността. Първо трябва да премахнете старото покритие от стените, ако има такова. След това повърхността се почиства от прах, нанася се грунд на няколко слоя.

След това стените са шпакловани. За да омесите разтвора, използвайте строителен миксер или бормашина в подходящата дюза. За шпакловка използвайте шпатула или мистрия. За по-голяма точност можете да използвате маяци. След това повърхността се фугира и отново се грундира.

След като мазилката и грундът изсъхнат, пристъпете към най-творческия процес на работа. Това е създаване на предварително избран терен.

С помощта на шпатула се създава уникален модел от удари, завои и панделки. Използването на шпатула-гребен ще ви позволи да създадете прости модели с правилна форма. Можете да направите хоризонтални или вертикални ивици. Ако има желание да създадете по-фини линии, тогава вместо гребен трябва да вземете четка.

С помощта на полиетиленово фолио също се създава интересен модел. Трябва или да се намачка, или да се нанесе равномерно върху повърхността. След отстраняване се препоръчва полученият модел да бъде леко изгладен.

Също така голямо разнообразие от рисунки се правят с помощта на валяк.Можете да закупите специални дюзи в магазин за хардуер или да ги направите сами от импровизирани материали. Такива дюзи също идват с вътрешен модел, в резултат на което релефът ще бъде изпъкнал.

С помощта на ренде лесно се получават както ивици, така и заоблени шарки. Нанасяме боя.

След като релефният модел е готов, трябва да боядисате повърхността. Препоръчва се боядисване с готова закупена боя, а също така е възможно самостоятелно постигане на желания нюанс. Това се прави с помощта на бяла боя и пигменти.

Боядисвайте както с обикновена четка, така и с валяк или пистолет. Ако рисувате такава релефна мазилка, ще получите истинско уникално произведение на изкуството.

На боята се нанася защитно покритие, което може да придаде на шаблона златист или перлен оттенък.

Фоторелефна мазилка


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор