Съединителна кутия - основни дизайни, модерни видове, предназначение и монтаж (85 снимки)

При извършване на ремонт в апартамента се обръща специално внимание на електрическите работи. Необходимо е да се извърши висококачествено електрическо окабеляване, да се монтират точки за свързване и да се осигури безопасността на жителите. Свързването на съединителна кутия ще улесни извършването на такава работа в бъдеще и свързването на нови електрически контакти.

Разклонителна кутия: каква е целта

Тази съединителна кутия има много имена, като съединителна кутия или съединителна кутия. Той получава основното напрежение от източника и след това се разпределя по отделни електрически линии - към контакт или ключ.

Тази точка ви позволява лесно да получите достъп до кабелните връзки, да проверите тяхната коректност и да направите корекции в дефектни възли, както се вижда от снимката на съединителната кутия.

Ако начертаете линия директно от щита, това ще бъде трудоемко, ще е необходима допълнителна стена, използването на голямо количество кабел. И в случай на пожар и повреда във връзките, не е необходимо да отваряте окабеляването. Можете бързо да проверите целостта на електрическите крепежни елементи, като отворите разклонителния блок.

На някои може да изглежда, че наличието на такова отделение няма да се впише в интериора, ще се откроява на фона на стената или ще изисква много усилия.

Но винаги има възможност естетически да подредите корицата, да я украсите, за да съответства на избрания стил на стаята. Похарченото време и усилия ще се отплатят в бъдеще.

Видове електрически превключватели

Кутиите за свързване на кабели могат да бъдат от различни видове.Те се избират в зависимост от задачата в процеса на електрическа инсталация.

Метод на монтаж

В зависимост от това коя схема на съединителната кутия се използва и как се монтира, има външни и вътрешни кутии.

Кутия, предназначена за окабеляване от отворен тип (външен монтаж), се поставя директно върху равнината на стената. Основата не е необходимо да се пробива предварително, тъй като закрепването се извършва на стената с помощта на крепежни елементи.

За вътрешен монтаж се използват модели за скрито окабеляване. Поставят се в предварително подредена клетка, която се пробива например със свредло с корона. В гипсокартон и други по-меки листови материали пространството за монтаж трябва да бъде внимателно изрязано.

Материал

Когато избирате, трябва да се съсредоточите върху издръжлив и огнеупорен материал, характеризиращ се с високо ниво на термична стабилност. Най-често в продажба можете да намерите пластмасови модели, изработени от полиамид, полипропилен или лят флуоропласт. Такива продукти няма да се разлагат под действието на активни съединения.

Кутиите са достатъчно здрави, имат добри изолационни характеристики. За разлика от металните проби, те са по-устойчиви на мокри условия. При запалване пластмасата не гори, а започва да се топи.

Металните кутии осигуряват голяма защита на връзките. За да направите това, изберете устойчиви на корозия калайдисана стомана или алуминиеви сплави. По време на пожар връзките са добре защитени, което ще даде време за изключване на захранването.

Размери и форма

Размерите на съединителните кутии се определят от условията на работа. Влияят броят на входовете, класът на сигурност, целта на приложението. За апартамент трябва да изберете продукти с диаметър над 100 mm с 2-4 входни отвора.

Максималният брой входове, които могат да бъдат оборудвани, е 16, но в същото време ще се увеличат размерите по ширина и дълбочина на монтаж.

Кутиите могат да бъдат кръгли и квадратни, има и правоъгълни модели. При работа с външно окабеляване този фактор няма техническо значение и изборът се определя от естетиката на закрепването. Но за вътрешна инсталация е по-лесно да използвате кръгъл дизайн, тъй като е много по-лесно да пробиете дупка с тази форма.

Степен на защита

Тези превключватели играят ролята не само на опростяване на електрическата работа, но и на гарантиране на безопасността на работа. Следователно свързването на проводниците в съединителната кутия трябва да бъде надеждно защитено.

Класът на продукта трябва да се вземе предвид:

 • в помещения без влажност се използват проби IP 20 и IP 30;
 • IP 44 се използва на улицата и в мокри помещения със защита от пряко излагане на вода;
 • пълна защита срещу влага и валежи - клас IP 55. Тази опция често се използва при домашно окабеляване;
 • на открито, в земята, се използва IP 67;
 • използване при гмуркане - IP 68.

Монтажни характеристики

Когато инсталирате превключвателя, трябва да помислите как да свържете проводниците в съединителната кутия. Заваряването е признато за най-надеждния метод. Достатъчно добри показатели за безопасност се демонстрират чрез запояване. Но усукването и клемната връзка се използват само при вътрешна работа.

В този случай трябва да се вземе предвид и мястото на монтаж. Например, когато използвате продукт IP 55 на открито, клемните и усукващи връзки могат да се разхлабят и да намалят ефективността на монтажа.

Ако поставите продукта за вътрешно закрепване, тогава първо нишата е оборудвана с перфоратор с корона с извличане на пробит бетон. От отвора се отстраняват стробове за полагане на кабела.Проводниците се полагат в тези окопи с дупка 100-150 mm вътре. Краищата на проводниците трябва да бъдат вкарани в специални отвори в кутията.

За да фиксирате кутията в дупката, препоръчително е да използвате алабастър или гипс. След това всички проводници са свързани и кутията е покрита с капак.

По време на инсталационния процес се препоръчва да се ръководите от следните правила:

 • кутията се поставя на 100-150 mm под нивото на тавана;
 • кутията не трябва да бъде покрита с довършителни материали, тя трябва да има постоянен достъп;
 • за скрита инсталация дълбочината на отвора трябва да позволява поставянето на приспособлението, без значително да надхвърля нивото на стената;
 • за външен монтаж е необходимо предварително да се маркира мястото за монтаж;
 • декоративно покритие ще помогне за украса на дизайна;
 • когато нанасяте довършителен материал, като тапет или декоративна мазилка, трябва да запомните местоположението на превключвателя;
 • по време на работа е необходима периодична поддръжка - затягане на връзки, контрол на отоплението.

Разклонителните кутии са важен структурен елемент, който трябва да бъде оборудван по време на електрически работи. Използването на тези кутии може значително да подобри надеждността на електрическата мрежа след ремонт в къщата.

Снимка на съединителна кутия

 


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор