SIP проводник - обхват, спецификации и характеристики (80 снимки)

Надеждност, издръжливост, устойчивост на външни отрицателни фактори - всичко това прави проводниците SIP един от най-популярните в отговорния бизнес за организиране на висококачествена система за пренос на електроенергия. Както всеки друг носещ кабел, SIP окабеляването има свои собствени специални характеристики, маркировка, класификация, които се препоръчват да бъдат внимателно проучени, дори преди да се обмисли електрическата мрежа.

Какво е SIP

SIP са самоносещи изолирани проводници, състоящи се от усукани фази и неутрален проводник със стоманена сърцевина. Изолацията, в зависимост от вида на модификацията, може да бъде направена от термопластичен, светлостабилизиран или силанолно омрежен полиетилен.

Има пет марки SIP проводници, които се различават по радиуса на напречното сечение на сърцевините, наличието на неутрален проводник, предаваното напрежение, температурния диапазон, материала, използван за изолация, и други експлоатационни характеристики.

Всяка модификация има свои собствени характеристики, предимства и недостатъци, така че преди да купите, трябва внимателно да проучите маркировките.

Така че различните марки могат да имат следните обозначения:

 • "A" - изолирана нулева сърцевина;
 • "H" - алуминиева сплав действа като проводящ материал;
 • "T" - устойчивост на температури до + 90 ° C.

Предимства и недостатъци

Популярността на самоносещите изолирани проводници се дължи на редица предимства:

 • Срок на работа до 40 години;
 • Възможност за съседно поставяне на други видове електрически кабели;
 • Лесен и бърз монтаж, без необходимост от оборудване на допълнителни изолатори, окачени конструкции;
 • Безопасност за персонал, монтажници и случайни хора;
 • Висока устойчивост на външни негативни фактори (електромагнитно излъчване, сняг, заледяване, вятър, влажност).

Недостатъците включват ограничението при монтажа, тъй като кабелът може да се полага при температура не по-ниска от -20 ° C. Ако този факт се пренебрегне, е лесно да се повреди изолационната обвивка, да се компрометира безопасността на предаването на енергия и да се причини късо съединение. Също така сред слабите места са трудното охлаждане, ниските стойности на допустимите токови натоварвания и високата цена.

Къде се прилага

Обхватът на SIP проводниците обхваща много икономически, строителни и индустриални области. Подобни кабели са предназначени за подреждане на окачени електрически мрежи, разклонения и външно полагане.

SIP не се използват в подземни системи, домашно окабеляване, както и електрически системи в бани, гаражи или други стопански постройки.

Как да изберем

За да изберете една или друга марка проводник, първо трябва да обърнете внимание на номиналния ток. За да направите това, е необходимо да се състави диаграма на електрическата мрежа, да се изчислят натоварванията на всяка секция и да се сравнят данните с допустимите данни на SIP проводниците, показани на снимката.

Също така, когато купувате, е по-добре да се ръководите от следните съвети:

 • Дайте предпочитание на кабел с голямо напречно сечение на фазовото ядро, оставяйки резерв за увеличаване на натоварването;
 • Разгледайте придружаващите документи, за да се уверите в качеството на продуктите;
 • Когато избирате между първата и втората марка, не трябва да пестите пари, тъй като по-скъпият SIP-2 ще бъде по-надежден;
 • Проверете целостта на жилата, изолацията по цялата дължина;
 • Само специални скоби и ръкави са подходящи за свързване на проводници;
 • Изберете доверени доставчици, които включват руските компании Nexans Rus, Tomskkabel (Томск), Людиновокабел (Людиново), Zavod Moskabel (Москва), Elektrokabel (Колчугинск).

Характеристики на монтаж и работа

Има няколко типични грешки, допускани при инсталиране на изолирани проводници, които значително влияят на качеството и сигурността на мрежата като цяло.

Например, SIP е свързан в участъка, а не на стълбове, всеки проводник се полага и фиксира отделно, без усукване и образуване на снопове, а кабелът се разточва само със специални полимерни ролки.

SIP проводниците се отличават с дълъг експлоатационен живот, надеждност, безопасност, лекота на монтаж, устойчивост на външни стимули, което го прави един от най-популярните при подреждането на външни и окачени електрически мрежи.

Въпреки това, всичките им предимства на кабела могат да се покажат само при условие на правилно изчислено натоварване, висококачествена инсталация и добре подбрана марка проводник.

Снимка на SIP проводници

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор