Отвор в стената: 105 снимки на дизайнерски идеи и съвети за стилен дизайн

Възстановяването на различни видове сгради и конструкции често може да бъде придружено от система от нови входове и изходи. Някои се заемат да коригират ситуацията със собствените си ръце и сами да затворят отвора в стените. Всеки е виждал снимката на отвора в стената и как изглежда. Но отворите също са различни.

С особено внимание трябва да се подходи към отвора в носещата стена. Преустройството в апартаменти и къщи, засягащо площта на носещите стени, трябва да се обсъди в определени случаи.

Въпросът как да направите отвор в стената със собствените си ръце се задава от мнозина. Нека просто кажем, че този процес не е значително сложен, но доста трудоемък. Създадената дупка ще трябва да бъде подсилена, така че стената да запази първоначалната си здравина.

За това действие се използват стоманени профили. За укрепване на отвора могат да се използват и джъмпери със стелажи. Благодарение на тях създадената конструкция може да издържи тежестта на цялата стена над себе си.

Затваряне на съществуващи отвори

Например, ако няма нужда от някоя от вратите в къщата, тогава тя трябва да бъде затворена. Можете да затворите отворите във вътрешната преграда с обикновен гипсокартон или друг подобен материал.

Но ако отворът е във външната част, тогава не може да се мине без основно запълване на отвора. В такава ситуация специални блокове и тухли ще дойдат на помощ.

Отворът, преди процеса на запечатване, трябва да бъде внимателно подготвен. Мазилката трябва да се отстрани напълно: като се започне от най-ниската основа до наклони и незабележими ъгли.

В отвора на тухлата се създават нови, така наречените канали за бъдеща зидария. Половинките от тухлата трябва да се отстраняват на всеки 4 реда. Във вътрешните стени от бетон се правят отвори, в които се набива армировка от 9-10 мм. Това се прави, за да се укрепи връзката с тухления материал.

Тухлената стена се оставя да се втвърди за един ден и само ден по-късно започват шпакловането. Зоните на стените, които първоначално са били освободени от мазилка, ще трябва да бъдат грундирани.

При шпакловането на всеки 240 мм се полага стоманена мрежа. За допълнително укрепване на конструкцията се използват стоманени конструкции. След това стената се напръсква с цимент и се нанася сместа (хора). Броят на слоевете мазилка трябва да зависи от съответствието между нивата на предишната и съществуващата стена.

Но! Бъди внимателен! Всеки следващ нов слой може да се нанася само един ден след втвърдяването на предишния слой. Преди всяко нанасяне на слой повърхността трябва да се грундира добре, а от другата страна стената да се шпаклова.

Декорация на отвори

Понякога отворът може да бъде оставен, но в този случай ще е необходим декор на отвора в стената.

Има няколко начина да украсите стар отвор в къща:

Създаване на арка. Когато създавате сводести конструкции, трябва да се помни, че височината на отвора ще намалее със значителен брой сантиметри. Изработването на арка е просто, с помощта на ъгли и шпакловка. Допълнителен материал може да служи като гипсокартонени конструкции, листове от ПДЧ или шперплат.

Но сега в магазините можете да закупите и готов вариант за вашата арка, което ще улесни задачата. Остава само да го купите и да го замените под отвора.Арките могат да бъдат напълно различни: U-образни, овални, заоблени, квадратни, триъгълни и др.

Вътрешна декорация с ниша. Нишите изглеждат богати, естетически приятни, а също така визуално увеличават пространството в стаята. Те могат да бъдат не само красиви, но и практични, тоест да служат като шкафове и рафтове. Те ще изглеждат като рафтове, които заемат цялото пространство на стената.

Дизайн на стари отвори с различни декоративни материали. Можете да направите покритие от естествено дърво. Това се прави, ако интериорът вече е доминиран от дървени конструкции, например стълбище, врата, по-малки елементи.

Следващата опция е за вас, ако вече сте създали арка в къщата и сте решили да украсите арката с пердета или завеси. Това ще добави лекота към интериора.

В крайни случаи можете да използвате пластмасови панели. Широката гама от цветове на пластмасови панели и спестяването на вашите пари ще бъде огромно предимство при завършване на отвори с този материал.

Снимка на отвори в стените


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор