Стенопис: 90 снимки на работа, извършена с помощта на съвременни материали и инструменти

Днес хората се опитват да оборудват собствените си домове по необикновен начин, като избягват различни банални идеи. В този смисъл декоративното боядисване на повърхността на стената е доста оригинално решение, което ви позволява да създавате уникални текстури, цветова хармония и интересни художествени изображения.

Магазините продават различни продукти за различни вкусове. Ето защо е възможно да се оборудва вътрешното пространство по модерен начин, дори при липса на специални дизайнерски умения.

Процес на подготовка

Ако решите сами да боядисате стените, тогава тази информация е директно за вас. Почистете повърхността на стената от стара вар, боя, лепило. В някои случаи залепените преди това тапети са трудни за отстраняване, в този случай е най-добре да използвате алкидна боя с грунд.

Друг важен нюанс се отнася до премахването на мръсотия, гъбички, петна. Ако петната са мазни, те трябва да бъдат третирани с ацетон или бензин. Нанесете малко количество от състава върху материята и избършете проблемните зони.

Проверете повърхността на стената за пукнатини. Те трябва да бъдат третирани с грунд с висока степен на адхезия.

Преди да нанесете състава, е необходимо да навлажнете местата с пукнатини с вода, за да увеличите максимално процеса на адхезия на повърхността към грунда.

Избор на правилната боя

Изборът на боя трябва да се подхожда предварително и задълбочено. Не купувайте прибързано първия попаднал продукт. Освен това определено трябва да проверите свойствата на покупката на отделно място.

За какви цели е необходимо:

  • погледнете скоростта на изсъхването му;
  • разберете дали боята излъчва специфичен аромат;
  • уверете се, че консумацията на продукта съответства на показателите, посочени в инструкциите за боядисване на повърхността на стената.

Важно е да се подчертае, че декорирането чрез оцветяване може да се извърши по няколко начина:

  • с помощта на текстурирана специална боя. Тази опция е по-скъпа, но оправдава този недостатък;
  • използвайки обикновена боя, но комбинирайки различни нюанси като рисунки, шаблони.

Нанасяне на традиционна боя

По състав боите за стени са много течни. По време на нанасяне не се откриват ивици или бучки. По правило технологията за боядисване на стени предвижда боядисване на два или три слоя, освен ако, разбира се, не се използва пистолет за пръскане. Използвайки го, можете да постигнете идеално равномерно оцветяване. Ако работата се извършва ръчно, тогава не можете да правите без валяк, както и без четка.

Придържайте се към еднаквост в скоростта на работа и количеството използван състав. Започнете с зони, където в бъдеще се планира да поставите стенни мебели, да окачите килими, с минимална степен на осветеност. Това е необходимо, за да се скрият всички дефекти. Всеки следващ слой следва след пълно изсъхване на предишния.

Декор

шаблон

Купете или направете свой собствен шаблон. За материала можете да използвате мушама, листова пластмаса, линолеум.

Смисълът е във възможността за поддържане на формата след движения с четка или валяк. Ако не се погрижите за това предварително, формулярът ще се деформира, а приложеният модел няма да има ясен контур.

звезден спрей

Оригинален и в същото време не сложен начин за декориране: така наречените петна се нанасят върху изсушена стена с боя с различен нюанс. За тези цели ще ви е необходима четка с гъста четина, която трябва да се потопи в оцветяващия състав и да се напръска на необходимите места. За да постигнете високо качество, трябва да практикувате.

Контрастно оцветяване

Получава се много интересна декорация, когато повърхността на стената е боядисана в един цвят, но в различни тонове - определени зони или различни стенни повърхности на една и съща стая.

Вероятно това ще бъдат големи ромби, както на снимката на стенопис, или квадрати, петна, а също и кръгове. Предварително начертайте желания дизайн върху лист хартия, като се фокусирате върху картината.

Повърхностна обработка с текстурирана боя

По свойства такава боя прилича на текстурирана мазилка, но е по-пластична. Благодарение на използването му можете да постигнете уникален ефект - оригинални повърхности, които могат да зарадват с привлекателността на декора за дълго време.

Благодарение на това можете да получите изящно облекчение:

  • използва се ролка, която може да бъде закупена във всеки специализиран магазин;
  • докато нанесената боя изсъхне, с четка или друг предмет се нанасят определени фигури. Можете дори да разработите скица на парцела.

За да подобрите нанесеното покритие, както в примерите за боядисване на стенна повърхност, използвайте нашите съвети.

След като основният слой изсъхне, боята трябва да се нанесе върху контрастен тон с мека четка и не навсякъде, а на петна - получавате луксозен, изключителен декор.

Някои експерти използват няколко различни тона, прилагайки по определен начин.Ако искате да получите подобен ефект, тогава тренирайте предварително, защото нищо няма да работи без определени умения.

Снимка на процеса на боядисване на стена


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор